Suomalainen matkailun ammattilainen Annika kertoo: Älä matkusta tänne vuonna 2018

Suomesta maailmalle ponnistanut matkabloggaaja ja matkailualan ammattilainen Annika kertoo kohteet, joihin matkaamista kannattaa harkita vuonna 2018 kaksi kertaa.

Tarinoita maailmalta -blogia kirjoittava Annika kertoo, minne hän ei matkusta vuonna 2018. Annika kertoo miettivänsä kestävän matkailun periaatteita aina matkoja suunnitellessaan.

4.1.2018 13:40

Oulaisista kotoisin oleva Annika sanoi hyvästit Suomelle kymmenen vuotta sitten. Tuolloin tyttö Pohjois-Pohjanmaalta ei vielä tiennyt, että maailma imaisisi hänet mukaansa vauhdilla.

Skotlannin kautta Kanadaan päätynyt ulkosuomalainen on tehnyt työuransa matkailun parissa. Vapaa-ajallaan Annika kirjoittaa suosittua Tarinoita maailmalta -blogia. Siellä Annika muiden matkabloggaajien tavoin fiilistelee maailmaa ja reissujaan, esittelee suosikkikohteitaan ja hehkuttaa upeita kokemuksia.

Vuoden viimeinen kirjoitus oli kuitenkin valtavirrasta poikkeava. Vaikka vuodenvaihteessa matkablogeissa suunnitellaan usein seuraavan vuoden matkoja, Annika halusi sitä vastoin kiinnittää lukijoidensa huomion matkailun epäkohtiin. Niistä syntyi kirjoitus Älä matkusta tänne 2018.

Ilta-Sanomille Annika kertoo miettivänsä kestävän matkailun periaatteita aina matkoja suunnitellessaan.

– Vaikka positiivisia vaikutuksia on paljon, matkailualalla on myös negatiivisia vaikutuksia. Niistä on hyvä olla tietoinen, jotta voi tehdä parempia valintoja esimerkiksi luonnon, eläinten ja paikallisten kannalta, Annika kommentoi Ilta-Sanomille.

Nyt Annika kertoo listastaan myös Ilta-Sanomien lukijoille. Matkailualan ammattilainen muistuttaa, että sopivan balanssin löytäminen matkailussa on erittäin tärkeää. Eettisten valintojen tekeminen on jokaisen matkaajan omalla vastuulla.

Näihin kohteisiin Annika ei matkusta vuonna 2018:

Pohjois-Korea

Pohjois-Koreaa voi pitää boikottilistan ilmeisenä valintana, mutta kaikkien kohdalla näin ei ole.

Jotkut haluavat kritiikistä huolimatta matkustaa salassa pidettyyn maahan. Matkassa kiehtoo muun muassa se, ettei moni ole käynyt kohteessa.

”Minusta nuo ovat kyllä aika heppoisia perusteluita sille, että tietoisesti antaa rahaa julmalle yksinvaltiaalle, joka altistaa kansalaisensa kaikenlaisille karmeuksille”, Annika kritisoi.

Matkabloggaaja muistuttaa, että matkailu Pohjois-Koreassa on tiukasti valvottua. Turistit näkevät vain sen puolen, mitä halutaan näyttää, eivät todellisuutta.

Annika mainitsee muun muassa Youtube-tähti Louis Colen vierailun maassa. Colen kuvissa ja videoissa näytettiin muun muassa hymyileviä kasvoja ja matkailun riemua.

”Pyörittelin tämän nähtyäni silmiäni niin paljon, että pääkipu seurasi mukana ainakin viikon. Miksi matkustaa, rahallisesti tukea ja mainostaa maata, josta paikalliset yrittävät henkensä uhalla paeta? Jos jostain asiasta ei tarvitse etsiä positiivista puolta, niin se on kyllä Pohjois-Korea”, Annika kommentoi.

Galápagossaaret

Galápagossaarten matkailuvaltti on ainutlaatuinen luonto. Esimerkiksi saaren monet eläimet ovat kehittyneet eristyksissä, eivätkä ole tottuneet pelkäämään saalistajia.

Annikan mukaan matkailua Galápagossaarille kannattaa miettiä kaksi kertaa, sillä saaren luonto kaipaa varjelua.

Kaikki eivät edelleenkään ymmärrä, kuinka harvinainen paikka on kyseessä. Joitakin vuosia maailmalla nousi esille tapaus, jossa saksalainen turisti yritti salakuljettaa saarilta pois neljä harvinaista iguanaa.

”Vaikka haluaisin kovasti käydä Galapagoksella ja varmaan joskus käynkin, toivon kovasti ettei siitä tule kohdetta, jonka viehätys tuhoaa lopulta koko paikan”, Annika kertoo.

Taj Mahal

Intian Taj Mahalin näkee vuosittain 2–4 miljoonaa vierailijaa. Tänä vuonna mausoleum kuorrutetaan mudalla keltaisten värjäytymien poistamiseksi. Toimenpide alkaa maaliskuussa 2018.

”Ehkä tämä monumentti voisi ansaita vähän väljemmän vuoden”, Annika ehdottaa.

Torstaina uutisoitiinkin, että Intia alkaa rajoittaa Taj Mahalin vierailijatulvaa.

Venetsia

Venetsia on yksi Annikan suosikkikaupungeista, mutta satumainen kaupunki on saanut tarpeekseen risteilyturisteista. Tulevaisuudessa tämä muuttuu, sillä risteilyalusten lipuminen kaupunkiin kielletään.

”Aplodit Venetsialle! Minusta tämä on erittäin hyvä päätös, sillä kuvat jättimäisestä risteilyaluksesta San Marcon aukion edustalla edustavat mielestäni kaikkea, mikä matkailussa on väärää. Minusta useammat paikat saisivat vetää rajan aktiviteeteille, jotka aiheuttavat enemmän harmia kuin hyötyä”, Annika kirjoittaa.

Minne sinä et matkustaisi? Osallistu keskusteluun!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?