Haaveiletko minilomasta? Nämä viisi Euroopan kaupunkia ovat erityisen tunnelmallisia talvella - Matkat - Ilta-Sanomat

Haaveiletko minilomasta? Nämä viisi Euroopan kaupunkia ovat erityisen tunnelmallisia talvella

Monessa Euroopan kaupungissa talvi on matkailumielessä vuoden rauhallisinta aikaa ja hotellit ovat edullisimmillaan.

Talvi on Venetsian tunnelmallisinta aikaa.­

7.1.2018 18:00

Nämä kaupungit ovat erityisen kiehtovia ja tunnelmallisia juuri nyt:

1. Venetsia, Italia

Talvella Venetsian voi kokea ilman ruuhkia, arkisena. Rialton sillan kupeessa jutustelevat mummot, toreilta ostetaan vihanneksia ja vesibusseissa matkataan turkiksiin kietoutuneina.

Päänähtävyyksiin on maltilliset jonot, mutta raukeinta on sivummalla – hiljaisia kirkkoja ja tyhjiä umpikujia. Kanavien pintaan heijastuvat palatsit ja kosteuden laikuttamat talot. Kun viluttaa, voi poiketa johonkin pystybaariin cicchetteille eli pikkunaposteltaville ja viinille –paikalliset pyytävät un’ombra, kun haluavat sitä pikkuruisen lasillisen.

Illalla taivas värjäytyy vaaleanpunaiseksi. Hengitys höyryää. Kanavista nouseva usva jää kieppumaan vesireittien ylle ja kujille. Silloin Venetsia on lähes sietämättömän kaunis.

Huom! Venetsian talvirauha särkyy karnevaalien aikaan, joita juhlitaan tänä vuonna 27.1.–13.2.

2. Budapest, Unkari

Mitä koleampi sää, sitä mukavampi on viettää aikaa Budapestin vanhoissa kahviloissa tai kylpylöiden lämpimissä mineraalivesissä. Ehkä hienointa on pulikoida talvipimeällä Széchenyin isoissa ulkoilma-altaissa, kun pikkupakkanen nipistelee poskia ja muut kylpivät kätkeytyvät vesihöyryyn. Intiimimpi kylpyläkokemus on käynti turkkilaisessa Veli Bej -hammamissa.

Romanttisesti valaistu Budapest on kaunis kaupunki.­

Kahviloista kannattaa testata ainakin pramea New York Palace, kulttuuriväen perinteikäs kokoontumispaikka, jossa on koristeltu renessanssityyliin. Oopperatalon vieressä sijaitsevan Callas-kahvilan holvikaton alla voi siemailla paikan nimikkokahvia, johon tulee hunajaa, inkivääriä ja kermavaahtoa.

3. Brugge, Belgia

Talvi ja suklaa kuuluvat yhteen ja Bruggessa suklaata saa syödä niin paljon kuin napa vetää – se on suklaamaan suklaakaupunki. Suklaapuoteja on useita kymmeniä. Erityisen houkuttelevia ne ovat idyllisessä vanhassakaupungissa, jossa on kapeita jokia, kanavia ja kävelysiltoja, komeita aukioita ja keskiaikaistyylisiä taloja.

Bruggessa vetoavat suklaakaupat ja keskiaikainen arkkitehtuuri.­

Parhaat suklaakaupat ovat perheyrityksiä, jotka tekevät konvehtinsa itse. Jännittävimmät makuyhdistelmät saa kulttimaineeseen kirineestä The Chocolate Linesta, jossa kokeillaan aina jotain uutta ja kummaa – suklaan seassa voi olla vaikkapa wasabia tai pekonia. Chocolaterie Sukerbuyc luottaa nougatiin ja toffeeseen. Sen teehuoneessa voi nautiskella täyteläisestä suklaajuomasta, joka syntyy maidosta, tummasta suklaasta ja kermavaahdosta.

4. Salzburg, Itävalta

Vanha Salzburg näyttää satukaupungilta: vierellä virtaa joki, takana kohoaa metsäinen kukkula linnoituksineen ja taustalla häämöttävät Alpit. Vielä satumaisemmalta näyttää, kun lumi kuorruttaa pastellinväriset rakennukset, mukulakivikadut ja kirkkojen kupolit.

Salzburgin tunnelma on hienostunut ja kulturelli.­

Talvella kaupungissa on monesti pakkaslukemia, mutta museoiksi muutetut talot, palatsit ja linnat ovat hienoja lämmittelypaikkoja. Kaapelivaunu vie kukkulan linnakkeelle, joka on kuin pieni kylä. Residenz-palatsin tilat ovat poikkeuksellisen loisteliaat. Palatseissa järjestetään klassisen musiikin konsertteja useina päivinä viikossa. 28.1.–4.2. vietetään Mozart-viikkoa, vuosittaista musiikkihuipentumaa.

Kahviloissakin kelpaa lämmitellä. Historiallisessa Café Tomasellissa on huikea kakkuvalikoima. Café Fürstistä saa aidoista aidoimpia, käsintehtyjä Mozartin kuulia.

5. Geneve, Sveitsi

Geneven maisemat ovat uljaat: järven rannalta näkyy Ranskan puolella oleva vuorijono ja taustalla nousevat Alpit; kaupunki onkin Salzburgin tavoin näppärä yhdistää laskettelureissuun. Talvi on myös loistava syy siemailla mausteista hehkuviiniä ja herkutella täyteläisellä juustofonduella – miljööksi sopii jokin ravintola kukkulan vanhassakaupungissa, jossa on myös taidegallerioita ja pikkuliikkeitä.

Geneve sijaitsee järven rannalla, vuorten kupeessa.­

Geneve on vauras ja ylellinen kaupunki hulppeine kello- ja koruliikkeineen, mutta ihan toisenlainen miljöö löytyy ratikkamatkan päästä, Carougesta. Viihtyisää pikkukaupunkia leimaa välimerellisen kylän tunnelma. Pastellinvärisissä pikkutaloissa on artesaanien liikkeitä ja ravintoloita.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?