5 kertaa Karibia – mikä saari sopii sinulle? - Matkat - Ilta-Sanomat

5 kertaa Karibia – mikä saari sopii sinulle?

Karibialla rakastetaan räiskyviä värejä.

Julkaistu: 24.12.2017 16:13

Karibiasta tulevat mieleen ihanat palmurannat ja turkoosi meri. Seudulla on lukemattomia houkuttelevia saaria, mutta mikä näistä viidestä olisi paras sinulle?

1. Jamaika: Rentoilua ja reggaeta

Jamaikalla on lupsakan hidas rytmi, mutta muuten siellä ei hissutella. Musiikki soi niin että varmasti kuuluu. Siellä puhutaan kovaa ja nauretaan kovaa. Miesten tuttavallinen tervehdysrituaalikin näyttää lähinnä ronskilta tuuppimiselta ja läimäyttelyltä. Mutta kaikki on Jamaikalla aina hyvin ja hoituu. ”No problem”, sanotaan sata kertaa päivässä.

Saarivaltiossa on upeita rantoja. Ehkä mahtavin on Negrilin kymmenen kilometriä pitkä valkea, hieno hietikko. Vehreä vuoristo kätkee useita komeita vesiputouksia. Kuuluisin on Dunn’s River Falls, jossa uidaan ja kiipeillään. Jokia, kuten Rio Grandea, voi lipua alas bambulautalla.

Jamaikan tunnelma on ihan omansa. Siihen kuuluvat reggaebileet rannalla, rommidrinkki ja katukojusta ostettu annos tulisesti maustettua, grillattua jerk-kanaa tai -kalaa.

2. Dominikaaninen tasavalta: Huoletonta ja helppoa rantaelämää

Valkoista samettihiekkaa ja korkealle kurottuvia palmuja. Sininen taivas ja sinivihreä meri. 30 astetta.

Dominikaanisen tasavallan rantahietikot ovat pitkiä ja kauniita.

Dominikaanisen tasavallan Puerto Plata ja Punta Cana merkitsevät ennen muuta ihanan helppoa hemmottelua ja rentoutumista.

Monet all inclusive -hotellit ovat tasokkaita ja silti kohtuuhintaisia lomakeitaita ravintoloineen ja aktiviteetteineen. Hiekkarannat tuntuvat loputtomilta. Voi harrastaa miltei mitä tahansa vesiurheilua, golfata tai olla vaan.

Omatoimireissaajat hakeutuvat rauhallisemmille rannoille Samanán niemimaalle. Sen lähivesillä uivat tammi–maaliskuussa ryhävalaat.

3. Kuuba: Kiehtovat kaupungit

Hienointa Kuubassa on Kuuba itse: sen ilon ja kaihon, kauneuden ja rappion sekoittamaa ilmapiiriä on mahdoton kopioida. Vaikka Kuubassa on kauniita valkeita hiekkarantoja etenkin Varaderon niemimaalla ja rannikon tuntumassa olevilla pikkusaarilla, maahan ei kannattaisi matkata vain rantalomalle. Sen kaupungit ovat Karibian kiehtovimpia ja sympaattisimpia.

Elävä musiikki kuuluu Kuubaan.

Hempeitä pastellivärejä ja räiskyviä karamellivärejä sekä kaunista siirtomaa-ajan arkkitehtuuria on niin Cienfuegosissa, Trinidadissa kuin pääkaupungissa Havannassakin. Elävä musiikki on erottamaton osa elämää. Parasta se on spontaanina, vaikka Havannan rantakadulla Malecónilla auringonlaskun aikaan. Suolaveden syövyttämällä betonimuurilla istuskellaan merta katsellen kirjan, ongen, rommipullon tai rakkaan kanssa. Mutta aina joku myös soittaa kitaraa ja lauleskelee omaksi ilokseen.

4. Barbados: Jotakin jokaiselle

Barbadoksen pieni saarivaltio vastaa hyvinkin mielikuviin klassisesta Karibian kohteesta, jossa on valkeita palmurantoja ja letkeyttä, rommia ja kirkkaita värejä. Toisaalta siellä on myös historian sanelemia brittivaikutteita. Virallinen kieli on englanti ja liikenne on vasemmanpuoleista. Paikalliset ovat hurahtaneet krikettiin, pooloon ja puutarhoihin.

Barbados on monipuolinen lomasaari.

Joillekin saari symboloi luksusta, mutta se on myös Karibian monipuolisimpia saaria, jossa voi lomailla monella tavalla ja budjetilla. Itärannikolla on aaltoja surfaajille. Sisämaassa on luontoon ja historiaan liittyvää nähtävää. Meressä näkee tietyillä paikoilla takuuvarmasti merikilpikonnia. Oistinsin kaupungissa, vaatimattomissa ulkoilmaravintoloissa kalatorin vieressä on joka perjantai mukavat ruokajuhlat. Ulkoilmakeittiöissä grillataan kalaa ja musiikki pauhaa.

5. Dominica: Kaunein luonto

Monet Karibian saaret ovat mainioita perhekohteita, mutta pieni vulkaaninen Dominica on luotu aktiiviselle reppureissaajalle ja omatoimiselle seikkailijalle. Dominica on Karibian saarista vähiten kehittyneimpiä, ja sen matkailupalvelut ovat melko vaatimattomia.

Se on muutenkin erilainen Karibian saari: ei ole massaturismia, eikä unelmien hiekkarantoja. Dominicalle ei välttämättä kannata mennä aurinkolomallekaan – varsinkin itäpuoli on maailman sateisimpia seutuja.

Koskematon luonto on sen sijaan uskomattoman huikea sademetsineen, vesiputouksineen ja kuumine lähteineen. Saarella pääsee myös osaksi tavallista ja hyvin leppoisaa paikallista elämänmenoa. Siellä elelee yhä karibi-intiaaniväestöä, ja Kalinago Barana Auten perinnekylässä voi tutustua heidän kulttuuriinsa.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?