Suomalainen Malla löysi paratiisin maailman toiselta laidalta – saari kuin suoraan sadusta

Tasmania on huonosti tunnettu saari Australian eteläpuolella, jonne turistit harvoin eksyvät. Se on ihme, sillä Tasmaniasta löytyvät maanosan upeimmat maisemat, kirjoittaa Malla Murtomäki.

Tasmanian ilmaiset leirintäalueet sijaitsevat saaren upeimmilla paikoilla. Bay of Fires -rannalla karavaanin saa parkkeerattua aivan rannan tuntumaan.

26.12.2017 18:30

Mitä sinulle tulee mieleen ensimmäisenä Tasmaniasta? Todennäköisesti pyörremyrskyn lailla kaiken tieltään tuhoava piirroshahmo Tasmanian tuholainen – eikä juuri mitään muuta.

Sama tietämättömyys vaivasi myös meitä. Se sai meidät matkaamaan tuolle mystiselle saarelle.

Valosaastetta ei itärannikon leirintäalueilla juurikaan ole, joten tähtitaivas on uskomaton näky.

Paras tapa Tasmanian valloittamiseen on ehdottomasti matkailuauton vuokraaminen. Monet ilmaisista leirintäalueista sijaitsevat saaren upeimmilla paikoilla. Toinen käypä vaihtoehto on valmismatka, jossa kierretään bussilla Tasmanian hienoimpia paikkoja ja yövytään pienten kylien tunnelmallisissa majataloissa.

Koko saaren kiertämiseen voi käyttää helposti kuukausia, joten viikon tai kahden matkalle on parempi valita, mitä haluaa nähdä. Seikkailunhaluisen, patikointia rakastavan ja kaikkiin säätiloihin valmistautuneen kannattaa suunnata jylhistä ja karun kauniista maisemistaan tunnetulle länsirannikolle ja upealle Cradle Mountainille. Loputtomia valkoisia hiekkarantoja, viinitarhoja ja aurinkoa suosivan suunta on itä.

Leppoisa karavaanielämä mielessämme suuntasimme retkeilyautomme nokan kohti itää.

Lumoava leirintäalue

Matka on luonnollista aloittaa hallinnollisesta pääkaupungista Hobartista. Sympaattisessa Hobartissa vierähtää helposti ainakin päivä tai pari. Kaupungin isoin vetonaula on kuitenkin vanhan ja uuden taiteen museo Mona, jota kuvaillaan yhdeksi maailman erikoisimmista taidemuseoista. Monan perustaja on paikallinen uhkapeleillä rikastunut multimiljonääri, jonka intohimo taiteeseen on kasvattanut merkittävästi Hobartin kansainvälistä tunnettavuutta.

Historian synkempiä ajanjaksoja rakastavan kannattaa suunnata Hobartista Tasmanin niemimaalle. Niemen eteläpäässä sijaitsee Port Arthur -niminen pikkukaupunki, jonka ympäristöstä löytyy yksitoista vankilaa Britannian siirtomaa-ajoilta. Noihin rangaistuslaitoksiin kuljetettiin parisataa vuotta sitten Brittien pahimmat rikolliset. Hyytävän tunnelman voi aistia edelleen.

Leirintäalueilla saa helposti uusia, karvaisia ystäviä. Fortesquen Bayn vallabit ovat uteliaita ja kovia kerjäämään ruokaa.

Hieman pohjoisempana sijaitsee Freycinetin niemimaa ja kansallispuisto, jossa matkailija pääsee nauttimaan patikoinnista ja uskomattomista merimaisemista. Merelle ja rannoille tähyilevä voi bongata niin pingviinejä, hylkeitä kuin etelänavalle muuttomatkalla olevia valaitakin. Loistava majapaikka on ilmainen leirintäalue Friendly Beach, jossa yöpyjä saa taatusti seurakseen pienikokoisia kenguruita, eli vallabeja.

Auringonlasku Bay of Fires -rannalla oli suorastaan maaginen.

Seuraava kauneudellaan lumoava leirintäalue on vain tunnin ajomatkan päässä pohjoisessa sijaitseva Chain of Lagoons. Loputtomiin jatkuva valkoinen hiekkaranta on saanut nimensä pienistä rannan tuntumaan muodostuneista lammista. Alueella vieraillessaan kannattaa poiketa myös Iron House Breweryssa, joka on tunnettu erinomaisista oluistaan ja maittavasta pubiruoasta.

Viimeinen etappi itärannalla on Bay of Fires -niminen ranta, jonka leirintäalueilla karavaanari pääsee pysäköimään menopelinsä parinkymmenen metrin päähän merestä. Kauniimpaa leiripaikkaa saa hakea, sillä Bay of Fires on nimetty yhdeksi koko Australian kauneimmista alueista.

Kilometrejä hiekkarantoja

Tasmania tarjoaa koko maanosan kauneimpia maisemia, mutta saaren matkailu on toistaiseksi täysin lapsenkengissä. On kuvaavaa, että useimmat australialaisetkaan eivät ole käyneet saarella. Se on Tasmaniaan matkaavalle vain iso plussa, sillä saaren kauneudesta pääsee nauttimaan rauhassa.

Tasmania ei sovi uimista rakastavalle, sillä merenkäynti on useimmilla rannoilla liian rajua. Meren kauneutta kelpaa ihailla rannalta käsin.

Matka Tasmanian itärannikolle oli meille unohtumaton kokemus.

Turkoosi meri, kilometrejä jatkuvat valkoiset hiekkarannat, leppoisat paikalliset, pienet sympaattiset kylät ja ainutlaatuinen luonto tekivät meihin lähtemättömän vaikutuksen. Ei enää piirretyn paholaisen paikka, vaan saari suoraan sadusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?