6 kaupunkia, joissa on jo liikaa turisteja – mukana monta suomalaisten suosikkikohdetta

Venetsia tunnetaan turisteistaan, mutta täyttä on muuallakin. Tuore raportti kertoo, mitkä paikat kärsivät liiasta turismista.

Isot turistimassat hankaloittavat paikallisten elämää, mutta heikentävät myös matkailijoiden kokemusta kohteesta.

14.12.2017 15:52

Kun on kysymys turismista, suosio voi olla sekä lahja että kirous. Matkailu luo työpaikkoja ja antaa unohtumattomia elämyksiä, mutta aiheuttaa myös harmeja. Paikallisten asuinolojen vaikeuttaminen, vahingoittuneet rakennukset ja ympäristöongelmat ovat kaikki turismin tunnettuja haittoja.

Eikä täyteen ahdetuilla kaduilla ole mukavaa vaellella edes turistien, jotka törmäilevät kiukkuisena toisiinsa. Tunnetaanpa maailmalla jopa käsite lentoraivo, joka kertoo matkailijoiden aiheuttamista välikohtauksista lentokoneissa.

Viime keväänä otsikoissa oli puolestaan Espanja ja radikaaliryhmien tekemät turisminvastaiset iskut.

6 turistikohdetta, joissa väkeä riittää

Nyt liian turismin aiheuttamia ongelmia käsitellään matkailun taloudellisia vaikutuksia tutkivan World Travel and Tourism Councilin (WTTC) tuoreessa raportissa. Raportista uutisoineen Independent-lehden mukaan turismi on globaalin talouden kulmakivi, mutta kasvu aiheuttaa tietyille kohteille myös haasteita.

Liika turismi voi johtaa muun muassa alkuperäisten asukkaiden poismuuttoon, vahingoittaa luontoa, uhata kulttuuriperintöä ja heikentää myös matkailijoiden kokemusta kohteesta. Näitä ongelmia silmällä pitäen WTTC:n raportissa nostetaan esille kohteita, joissa turismi aiheuttaa ongelmia. Kohteet ovat tuttuja myös suomalaisille, jotka kuuluvat eräiden tutkimuksen mukaan maailman eniten matkaavien kansojen joukkoon.

Tältä lista näyttää:

Amsterdam, Hollanti

Amsterdam on suomalaisten suosikkikohde. Tulppaanien kaupunki kuului muun muassa syksyn varatuimpiin syyslomakohteisiin.

Kaupunki on kuitenkin niin täynnä matkailijoita, että tänä syksynä kaupunki päätti rajoittaa vain turisteille suunnattujen yritysten avaamisen kaupungin keskustaan. Kielto koskee muun muassa lippukauppoja ja pyörävuokraamoita, The Telegraph kertoo.

Dubrovnik, Kroatia

Kroatiasta on tullut viime vuosina huikean suosittu, myös suomalaisten keskuudessa. Dubrovnik olikin yksi suomalaisten varatuimmista syyslomakohteista lokakuussa 2017.

Suosiolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Keväällä vanhankaupungin porteille asennettiin kamerat valvomaan historiallisen kohteen kävijämääriä.

Vanhankaupungin kävijämääräksi asetettiin 8000 samanaikaista kävijää. Vuonna 2019 määrää lasketaan 4000 kävijään, Independent kertoo.

Kuala Lumpur ja Macau

Sekä Malesian suurin kaupunki Kuala Lumpur että Kiinan kansantasavallan erityishallintoalue Macau ovat tuoreen raportin mukaan riskialueita liialle turismille.

Kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö, sillä Macau pääsi maailman vilkkaimpien turistikohteiden listalle jo vuonna 2013.

Rooma, Italia

Rakkauden kaupunki Rooma tunnetaan myös turisteistaan.

Tällä viikolla uutisoitiin, että Rooman kaupunki on päättänyt alkaa pyytää kahden euron maksua Pantheonin äärellä käymisestä. Syynä ovat turistimassat, jotka ovat uhka antiikinaikaisen monumentin rakenteille. Maksu otetaan käyttöön toukokuussa 2018, Independent kertoo.

Venetsia, Italia

Venetsia on yksi maailman suosituimmista turistikaupungeista. Valitettavasti paikalliset ovat kärsineet matkailun suosiosta. Harvalla on varaa asua kaupungissa, jonka vuokrat ovat kohonneet pilviin. Asunnot vuokrataan nyt kalliilla turistien käyttöön.

Myös Venetsian rakennuskannan kerrotaan kärsivän turistimassoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?