Matkat

Tässä on lentokoneen paras penkki – yksi vastaus on 7F, mutta se ei ole koko totuus

Julkaistu:

Lentomatkustaminen
Lentokoneen paras penkki sijaitsee… milloin missäkin.
Pitkä lento joka puolelta puristavassa penkissä on tilanne, jota kukaan lentomatkustaja ei kohdalleen toivo. Onneksi kohtaloonsa ei tarvitse tyytyä, sillä paikan voi – usein pientä lisämaksua vastaan – varata ennen lentoa.

Brittilehti Huffington Post auttaa mukavista lentotunneista haaveilevia valitsemaan koneesta paikan, joka on kaikin tavoin paras mahdollinen. Parhaasta paikasta voidaan olla montaa mieltä, mutta lehti on etsinyt vastausta monelta taholta.

Lentoalan yritykset ovat sitä mieltä, että koneen paras paikka sijaitsee koneen etuosassa. EasyJet-lentoyhtiön tekemän selvityksen mukaan koneen paras istuin on 7F, sillä tämä istuin myy lentoyhtiöllä eniten. Lentohakusivusto Skyscanner puolestaan kertoo, että 6A on paras. Tämä vastaus perustuu sivuston käyttäjillä teetettyyn kyselyyn.

Lehti kysyi asiaa myös alan asiantuntijoilta. He ovat nimittäin sitä mieltä, että lentokoneen paras paikka riippuu siitä, mitä lennoltasi haluat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Turvaa hakevalle

Haetko lennoltasi turvallisuudentunnetta? Mene istumaan käytäväpaikalle, jotta olet ensimmäisenä jonossa, kun koneesta poistutaan. Tarkempi paikka sijaitsee siiven kohdalla, mutta ei aivan sen päällä, vaan siiven takasyrjässä. Tällä kohdalla istuneet ovat tutkimuksen mukaan pelastuneet onnettomuustilanteissa todennäköisimmin.

Ilta-Sanomille vuonna 2014 haastattelun antanut kapteeni Jussi Ekman tosin muistuttaa, ettei koneessa ole olemassa sellaista paikkaa kuin turvallisin paikka. Kaikki paikat ovat yhtä turvallisia – tai pelkääjän näkökulmasta turvattomia.

2. Ilmakuoppia kaihtavalle

Inhoatko ilmakuoppia? Valitse mahdollisimman iso kone, jonka lentokorkeus on korkeampi. Ilmakuopat eivät näin tunnu niin pahalta. Toinen vaihtoehto on lentää talvella, sillä tuolloin ilma on vähemmän kuoppaista kuin kesällä.

Myös istuimen valinnalla voi vaikuttaa matkustusmukavuuteen. Jos inhoat koneen ylimääräistä liikettä, istu siiven kohdalle, sillä koneen etu- ja takaosassa matka tuntuu pomppuisemmalta.

3. Ääniherkille


Ääniherkille paras paikka lentokoneessa on mahdollisimman edessä sijaitseva istuin. Hifistelijä valitsee edessä olevan käytäväpaikan, joka on ikkunapaikkaa hiljaisempi.

4. Nopeasti poistuville

Haluatko poistua koneesta mahdollisimman nopeasti? Niin haluaa moni muukin. Ole ovela ja valitse paikka, joka sijaitsee vasemmalla edessä. Koneen pääsisäänkäynti sijaitsee nimittäin melkein aina koneen vasemmalla puolella.

5. Jalkatilasta haaveileville

Ylimääräinen jalkatila on tervetullutta melkein kenelle tahansa, mutta etenkin pitkät ihmiset kaipaavat sitä lentomatkoilla kipeästi. Heidän kannattaa valita paikka exit-riviltä, jossa jalkatilaa on hieman enemmän. Jos jalkansa haluaa välillä suoristaa kokonaan, on parasta valita käytäväpaikka.

Exit-rivikään ei tosin ole aina tie onneen.

Seatguru-sovellus osaa kertoa, että esimerkiksi Finnairin koneissa exit-rivin vieressä voi olla muun muassa häiritsevä vessa tai käsinojasta vedettävä, kömpelö tarjotin.

Jos haluat lukea tarkan listan eri lentoyhtiöiden jalkatilasta, lue tämä artikkeli. Siinä kerrotaan, miten 19 lentoyhtiön jalkatilat eroavat toisistaan.

Tiedätkö jo, milloin on paras aika varata lento? Lue vastaus tästä artikkelista!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt