Pohjois-Vietnamiin tekee matkan reilulla 1000 eurolla – 4 kiehtovaa kohdetta

Julkaistu:

Pohjois-Vietnam
Pohjois-Vietnam kiehtoo väreillään, luonnollaan ja rosoisella estetiikallaan.
Matka Pohjois-Vietnamiin valikoituu alkutalven matkakohteeksi ensisijaisesti hintansa puolesta. Lentoliput maksoivat 530 euroa, joten koko matkasta selviää matkoineen, hotelleineen ja retkineen reilulla tuhannella eurolla.

Matkan edullisuus painaa vaakakupissa toki paljon, mutta sitäkin enemmän kiehtoo itse Vietnam. Etelän moderni Ho Chi Minh City ja rantakohteet Phu Quoc ja Mũi Né ovat jo tuttuja. Nyt on aika kokea, miten perinteikäs pohjoinen näyttäytyy matkailijalle.

Matkamme tukikohta on pääkaupunki Hanoi, jossa on kaikki ainekset inspiroivaan kaupunkilomaan. Aitoa elämänmenoa, hyvää ruokaa ja rosoista estetiikkaa rakastaville kaupunki on suoralainen aarreaitta. Hanoi on yhdistelmä perinteistä aasialaista elämänmenoa ja siirtomaa-ajan historiaa. Kaduilla kävellessään törmää usein viisisakaraiseen tähtilippuun, joka symboloi Vietnamin Kommunistisen puolueen valtaa. Toisaalla voi ihastella Ranskan siirtomaa-ajan rakennuksia.

Liikkeellä kannattaa olla etenkin viikonloppuisin, sillä silloin Hanoi suorastaan räjähtää eloon. Miljoonakaupungin jokainen sopukka sykkii elämää ja värejä. Vanhankaupungin kujilla samoillessa on mahdollisuus yllättyä joka hetki. Kadun kulmauksessa käyskentelee kana, ja vieressä paistetaan katukeittiön eksoottisia ruokia.


Onneksi kulkiessa ei tule kuuma. Uupumatta jaksaa kävellä, sillä lämpötila ei nouse marraskuussa trooppisen kuumaksi. Ja vähempikin riittää, sillä pelkästään vanhassakaupungissa ja sen liepeillä riittää nähtävää. Hoàn Kiếm-järven ympärille levittäytyy monta kiinnostavaa nähtävyyttä, kuten Hoa Lon -vankilamuseo, Kirjallisuuden temppeli ja Gustave Eiffelin suunnittelema komea silta.

Nähtävyyksiäkin kiehtovampaa on keskittyä vietnamilaisen arki­elämän seuraamiseen. Tiirailu kannattaa sijoittaa johonkin kaupungin lukuisista katuravintoloista, joissa pho-keitto, bia hoi -tuoreolut tai munanvalkuaisella maustettu kahvi nautitaan asiaan kuuluvasti pieniltä muovituoleilta.

Vilinää seuratessa saa kuitenkin olla tarkkana. Liikenteen lisäksi ovelat rahastajat meinaavat sekoittaa turistin pään. Olen haksahtaa turistimokaan jo heti matkan alussa, kun nainen laskee kahden kepin päässä olevat kantamuksensa olkapäilleni ja pyytää rahaa. Parin päivän kuluttua tapaan seuraavan ovelan. Mies laskeutuu jalkojeni tasalle ja alkaa korjata täysin ehjiä kenkiäni. Tällä kertaa ehdin poistua paikalta ajoissa.

Pääasiassa Hanoissa saa kuitenkin olla rauhassa. Harva huutaa perään, eikä putiikeissakaan jakseta pahemmin huijata.

Hanoin viehätys perustuu sen kaksijakoisuuteen. Siinä missä etelän Ho Chi Minh City tuntuu jo liian modernilta, Hanoi on viehättävä yhdistelmä vanhaa ja uutta. Riisihatussaan hedelmiä myyvä vanha nainen ja muodikkaisiin vaatteisiin pukeutunut nuoriso mahtuvat kaikki saman kadun varrelle.

Tee päiväretkiä maaseudulle ja Halong Baylle

Hanoi lumoaa matkailijan. Mutta kuten missä tahansa suurkaupungissa, myös Hanoissa alkaa muutaman päivän jälkeen haaveilla raikkaammasta ilmasta.

Jos kaupunkielämä kyllästyttää, katsasta nämä lähitienoiden kohteet.

Mai Chau

Thai-kansan asuttama Mai Chau vuorten syleilyssä tarjoaa matkailijalle maalaistunnelmaa parhaimmillaan. Perinteiseen elämänmenoon, kuten laajoihin riisipeltoihin ja maalaiskoteihin tutustumme pyöräretkellä. Selkärepulle tulee käyttöä, kun pistäydymme ostoksille markkinakojuille. Hinnat ovat paljon huokeampia kuin Hanoissa.


Seuraavana päivänä patikoimme kymmenen kilometriä ylhäälle vuorille. Matka vaatii hieman ponnisteluja, mutta on vaivan arvoinen. Sumuisten kukkuloiden alle levittäytyy maalaiskylä, jossa kanat tepastelevat, kukko laulaa ja paikalliset rakentavat taloa hartiavoimin.

Tam Coc

Tuntien bussimatka Tam Cociin osoittautuu suomalaisen painajaiseksi, kun matkaopas pyytää jokaista matkustajaa esittelemään itsensä oman maansa laululla. Tehtävästä selvitään onneksi huumorilla.


Perillä odottaa pieni maalaiskaupunki, jonka ympärille levittäytyviin karstivuoriin tutustumme bambuveneen kyydistä. Luontokokemusta todistamassa ovat lukuisat muutkin turistit, mikä hieman latistaa tunnelmaa.

Hanlong Bay

Unescon maailmanperintökohde Halong Bay on Vietnamin suosituimpia turistikohteita. Maisemia kuvaillaan yhdeksi maailman kauneimmista, eikä kuvaus ole kaukana totuudesta. Yritämme välttää tungoksen ja valitsemme Halong Bayn hiljaisemman reitin, Bai Tu Longin. Silti laivoja lipuu lahdella lukuisia.

Laivamatkoissa on eroja: jotkut ovat rentoja nuorten bileristeilyitä, toisissa meno on elegantimpaa. Meidän laivamme Cristina Diamond Cruise mainostaa itseään neljän tähden laivana. Parvekkeellinen hytti tuo matkaan ripauksen luksusta.


Yhden yön risteilyn kohokohta on kajakointiretki saaristomaisemissa. Melontataidottomat voivat hypätä myös bambuveneen kyytiin, mutta maisemien kokeminen omasta kajakista käsin on tietenkin hienompaa. Tekemistä riittää tämän jälkeenkin: laivalla voi osallistua kokkauskurssille, ongintaan ja cocktail-tilaisuuteen.

Täydellinen rauha saapuu vasta illan suussa. Kun laiva rantautuu yöksi yhdelle lahden sopukoista, ympärille levittäytyy hiljaisuus ja eksoottinen pimeys.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt