5 pahaa mokaa Kroatiassa – lämmöstä sekoavan Suomi-turistin lempipuuhasta 700 euron sakko - Matkat - Ilta-Sanomat

5 pahaa mokaa Kroatiassa – lämmöstä sekoavan Suomi-turistin lempipuuhasta 700 euron sakko

Jokaisessa maassa on omat oudot sääntönsä, jotka yllättävät matkailijan. Myös Kroatiasta löytyy liuta kieltoja, joihin voit törmätä eri puolilla maata.

23.11.2017 19:00

Suursuosioon noussut Kroatia on nykyään täynnä turisteja. Kansallispuistojen, Unescon maailmanperintökohteiden ja kristallinkirkkaiden vesien maa on suosionsa ansainnut.

Moni asia tulee kuitenkin yllätyksenä vasta matkalla. Siksi paikallisiin sääntöihin on hyvä tutustua jo ennen reissuun lähtöä.

Tiesitkö tätä Kroatiasta?

1. Älä kävele ilman paitaa

Huonokäytöksiset turistit ärsyttivät paikallisia Dubrovnikissa siihen pisteeseen, että vuonna 2016 kaupunkiin asetettiin uusia sääntöjä. Ilman paitaa tai pelkillä bikineillä kulkevia sakotetaan noin 133 eurolla.

2. Älä anna lapsen matkustaa etupenkillä

Alle 12-vuotiaat eivät saa matkustaa autossa etupenkillä. Poikkeuksen tekevät alle 2-vuotiaat, lastenistuimessa istuvat pikkuiset.

3. Rattijuopumukselle on kaksi eri rajaa

Rattijuopumuksen raja on Kroatiassa alle 24-vuotiailla 0 promillea ja yli 25-vuotiailla 0.5 promillea. Kuitenkin, jos onnettomuus sattuu, myös alle 0.5 promillen vaikutuksen alaisena ajaminen voi olla rangaistavaa.

4. Varo miinoja

Vältä syrjäseudun päällystämättömiä pikkuteitä, hylättyjä peltotilkkuja tai alueita, joilla näkyy tuhoutuneita taloja. Raivaamattomia miinakenttiä sijaitsee muun muassa Itä- ja Länsi-Slavoniassa, Likan alueella ja Dalmatian sisämaassa.

5. Älä juopottele, syö tai nuku julkisella paikalla

Nämä uudet säännöt ovat brittien bilesaarena tunnetulta Hvarin saarelta, jossa paikalliset ovat hermostuneet örveltäviin turisteihin.

Julkisesta juopottelusta, syömisestä ja nukkumisesta sakotetaan 700 eurolla. Kurittomia turisteja muistutetaan säännöistä kieltokyltein kaduilla.

Myös Espanjassa kielletään

Kroatia ei ole ainut maa, jonka säännöt ihmetyttävät turistia. Gran Canarialla kieltoja on koko liuta. Katso yllä olevalta videolta, mitkä kaikki asiat ovat saarella kiellettyjä. Ja kyllä – julkijuopottelu on kiellettyä täälläkin.

Lähteet: thedubrovniktimes.com, Ulkoasiainministeriö , www.hak.hr/

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?