Saudi-Arabia kuuluu maihin, joihin ei niin vain matkusteta. Turismi rajoittuu edelleen pieniin ryhmiin ja matkalle lähdetään erikoisjärjestelyin.
Vaikka maan uudeksi kruununprinssiksi valittu Mohammed bin Salman on saanut palstatilaa maan modernisoimispyrkimyksistä ja Punaisenmeren rannikolle kaavaillusta turistikeskuksesta, on matkailu yhä rajattu tiettyjen ryhmien, kuten pyhiinvaeltajien, mahdollisuudeksi. Matkalle Saudi-Arabiaan lähdetäänkin aina erikoisjärjestelyin.
Mikään tavallinen pakettimatka Saudi-Arabian kiertomatka ei ollut kyseessä.
Erikoisjärjestelyjä vaati myös suomalaisen, Meriharakka-matkablogia kirjoittavan Pirkko Schildtin ja hänen miehensä Lasse Schildtin matka, joka suuntautui muun muassa pääkaupunki Riadiin, kesäpääkaupunki Taiffiin ja Punaisenmeren rannalla sijaitsevaan suurkaupunki Jeddaan tänä syksynä. Saudi-Arabiaan maabongarit pääsivät matkatoimiston järjestämällä yritysviisumilla, joka on yksi harvoista keinoista tutustua maahan turistina.
Vaikka Schildtit olivat vierailleet lähes 120 maassa ennen Saudi-Arabiaa, antoi Lähi-idän eksoottinen kohde aihetta ihmettelyyn, Pirkko Schildt kertoo Ilta-Sanomille. Maassa, josta ei löydy edes matkamuistomyymälöitä, tuliaiset kuuluivat pakettimatkan hintaan. Mikään tavallinen pakettimatka Saudi-Arabian kiertomatka ei kuitenkaan ollut kyseessä.
Ihmetyksen aiheina saivat olla myös matkailijat itse. Päätyivätpä suomalaiset tiettävästi jopa paikallisen turistiministeri Prince Sultan bin Salman bin Abdulazizin videokameralle ja maan uutislähetykseen. Aivan jokapäiväisiä vieraita turistit eivät paikallisille nimittäin ole.
Pirkko Schildt kertoo Meriharakka-matkablogissaan matkavinkit eksoottiseen Saudi-Arabiaan. Nämä asiat maasta jäivät erityisesti mieleen.
1. Pukeutuminen
– Mustan kaavun, abayan, käyttäminen on naisille ehdoton pakko ja sitä vaaditaan myös turisteilta. Yllättävää kyllä, pääsimme kuitenkin matkalla uimaan. Olimme kuulleet, että hotellien uima-altaat ja kuntosalit ovat vain miehille, mutta me naisetkin pääsimme matkan aikana uimaan yksityisen klubin uima-alueelle.
Pirkko Schildtin hänen miehensä Lasse Schildtin matka suuntautui muun muassa pääkaupunki Riadiin, kesäpääkaupunki Taiffiin ja Punaisenmeren rannalla sijaitsevaan suurkaupunki Jeddaan.
2. Hotellit
– Valitsimme hotelleiksi neljän tähden hotelleja, mutta kumpikaan niistä ei osoittautunut erityisen hyviksi. Perusasiat kyllä toimivat, mutta hotellit olivat ehkä ymmärrettävästi enemmän tottuneita vierailijoihin arabimaista. Huonetta ei esimerkiksi siivottu, ellei siihen antanut erikseen lupaa, sillä miespuoliset hotellisiivoojat eivät voineet mennä huoneeseen asiasta sopimatta – olisihan huoneessa voinut oleskella joku nainen.
3. Teloitusaukio
– Pääkaupunki Riadissa näimme teloitusaukion Masmakin palatsin lähellä. Paikallisoppaamme totesi, että olemme onnekkaita, että tänään on teloituspäivä. Länsimaiset eivät teloituksia saa todistaa, mutta lattiakaivossa olevat vesiläikät näyttivät paikan, josta veri oli huuhdeltu pois. Hiljaiseksi veti.
Teloitusaukion jäljet.
4. Kamelimarkkinat
– Kamelit ovat yhä tärkeä osa saudiarabialaista kulttuuria. Kamelien omistaminen kertoo maassa yhä statuksesta: mitä enemmän ja hienompia kameleita, sitä parempi. Kalleimmat kamelit voivat huutokaupassa vaihtaa omistajaa yli miljoonan dollarin hinnasta.
Paikallisilla kamelimarkkinoilla oli kymmeniätuhansia kameleita, joten kävelyretken sijaan kiertelimme aluetta autolla. Todistimme kamelin syntymää, kameleita nostokurjessa siirtymässä autosta huutokauppa-aitaukseen ja kamelikaravaaneja viikonlopputelttakylän reunalla.
5. Kontrastit
Saudi-Arabia on täynnä kontrasteja. Vanhoillisten uskonoppineiden rinnalla elää yhä nuorentuva kansa, jonka tavat ovat osittain moderneja. He ottanevat Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin modernisoinnit innolla vastaan.
– Tapaamani opiskelijatyttö kertoi, kuinka naiset käyttävät abayan alla muodikkaita vaatteita ja meikkiä. Abaya riisutaan pois esimerkiksi yliopistolla, kun paikalla ei ole miehiä.
Uutta ei ole edes naisautoilu, vaikka naisia koskevan autoilukiellon kumoamisesta on uutisoitu vasta taannoin.
– Ajamme koko ajan, mutta vasta nyt se on laillista, tapaamani opiskelijatyttö kertoi.
Syrjäkylillä auto voi olla myös turvallisuustekijä.