Riku ja Salla päätyivät Pakistanin tv-uutisiin – nyt heidät tunnistetaan jo kadulla: ”Melkein joka paikassa pyörii meidän naamat” - Matkat - Ilta-Sanomat

Riku ja Salla päätyivät Pakistanin tv-uutisiin – nyt heidät tunnistetaan jo kadulla: ”Melkein joka paikassa pyörii meidän naamat”

Julkaistu: 17.11.2017 17:22

Matka Helsingistä Itä-Eurooppaan ja Lähi-idän kautta Intiaan ei kuulosta aivan perinteiseltä turistimatkalta. Riku Mesiniemen ja Salla Lohen matkasta tekee erikoisen myös se, että matkaa taitetaan liftaten.

Riku Mesiniemi ja Salla Lohi vastaavat puhelimeen Pakistanista, Lahoren kaupungista. Syyskuussa alkanut matka on edennyt kohti loppuaan. Suomesta Intiaan kulkevan liftausmatkan päätöspiste on edessä runsaan viikon päästä.

Rikun ja Sallan reitti. Matkaa pariskunta taittaa liftaten.

Matkaa parivaljakko on tehnyt käyttäen 60-ja 70-lukujen hippien käyttämää maareittiä. Erikoista reissussa ei kuitenkaan ole vain matkan taittamisen tapa. Riku ja Salla ovat nimittäin tukeutuneet mahdollisimman paljon ihmisten apuun ja hyväntahtoisuuteen. Parivaljakko on yöpynyt pääosin matkallaan tapaamien ihmisten, kuten kuskien ja spontaanisti tapaamiensa henkilöiden kotona.

Avuntarjoajista ei ole ollut pulaa.

– Aina kun tulemme uuteen kaupunkiin, ihmiset ovat ihan innoissaan. Monet kutsuvat lounaalle, kylään tai yöksi kotiinsa, Salla kertoo.

Rikun ja Sallan matka ei ole tavallinen turistimatka siinäkään mielessä, että he tekevät matkaltaan dokumenttia. Matka Halki Maagisen Idän on dokumenttiprojekti, jonka keskiössä ovat suomalaisten matkalla kohtaamat ihmiset, heidän kulttuurinsa ja ajatustapansa. Dokumentilla parivaljakko toivoo lisäävänsä ymmärrystä erilaisista kulttuureista.

 

Ennakkoluulot ovat murtuneet myös matkantekijöillä.

– Vaikka odotimme, että omat mielikuvat ja mielipiteet muuttuvat, matka on ollut odotuksiin verrattuna potenssiin sata: olemme tavanneet ihan mielettömiä ihmisiä ja kohdanneet älytöntä vieraanvaraisuutta. Ei tämä tietenkään pelkkää riemujuhlaa ole ollut, vastoinkäymisiäkin on osunut matkalle, Salla kuvailee.

Matkan masentavimmat hetket parivaljakko kohtasi Bulgariassa, jota Riku ja Salla kuvailevat kiitettävän ankeaksi paikaksi. Tympeän asiakaspalvelun lisäksi suomalaiset kohtasivat Bulgariassa vesisadetta, tylsiä maisemia – ja jopa keskisormia autojen ikkunoista.

Pääosin matka on kuitenkin rikkonut niitä negatiivisiakin mielikuvia, joita eri maista oli mieliin piirtynyt. Erityisellä lämmöllä pariskunta muistelee Irania, jossa ihmiset saavat suurta mielihyvää vieraita auttaessaan.

– Islamin mukaan vieras on lahja jumalalta, Salla kertoo.

Myös Pakistan on ollut täysin erilainen, kuin olisi voinut kuvitella.

 

– Uutisista tulee mielikuva, että koko maa on pelkkää terrorismia. Mutta kun tänne tulee, todellisuus on jotain täysin muuta. Et näe ollenkaan uutisten asioita, vaan tavallisia ihmisiä ja elämää, Salla sanoo.

Liftaten ilman ongelmia

Vaikka liftaamiseen liitetään mielikuvia uhkarohkeudesta, eivät Riku ja Salla ole kohdanneet matkallaan mitään liian vaarallista. Muutaman kerran suomalaiset ovat jättäneet kyydin, jos kuskin kaasujalka on painunut turhan herkästi pohjaan. Hämäräheikkejä ei kuitenkaan matkalla ole tullut vastaan.

Kyydin saaminen on ollut helppoa liki koko matkan ajan. Erityisesti Turkin jälkeen liftaaminen on ollut helppoa. Sallan mukaan kyydin saa jopa naurettavan helposti.

– Kaivat reppua edellisestä autosta ja siinä on jo seuraava auto pysähtyneenä, että mihin olette menossa, tulkaa kyytiin, Salla kuvailee.

Matka oli Riku Mesiniemen pitkäaikainen haave.

Ainoastaan Bulgariassa kyydin saaminen tuntui olevan ainakin aluksi erittäin vaikeaa.

– Olimme kuulleet, että maa on helppo maa liftaajille, joten meille kävi huono tuuri. Olimme huonossa paikassa, poikkitiellä, eikä liikennettä ollut sinne suuntaan, minne me olimme menossa, Salla kertoo.

Seuraavana päivänä kyyti heltisi Bulgariassa helposti, eikä ongelmia ole ollut sen jälkeen kertaakaan.

Salla Lohi kuvailee matkan ylittäneen kaikki odotukset.

Nykyisessä kohteessa Pakistanissa liftaaminen ei kuitenkaan onnistu turvallisuussyistä. Paikalliset ovat turisteista niin huolissaan, että ulkomaalaisten ei anneta kulkea maassa juurikaan omatoimisesti, vaan matkaa taitetaan erilaisissa poliisiajoneuvoissa.

Matkalla ennakkoluulot ovat karisseet.

Sukkurin kaupungissa suomalaisia vastassa oli myös Pakistanin Aaj News -televisiokanava. Liftareiden matkasta tehtiin juttu, minkä jälkeen useat muut mediat ovat pyytäneet Rikua ja Sallaa haastatteluun.

– Melkein kaikissa Pakistanin valtamedioissa pyörii meidän naamat. Tämän jälkeen meidät on kyllä tunnistettu myös kadulla, parivaljakko myöntää.

Kuuntele ylhäältä videolta, miten Riku ja Salla pääsivät Pakistanissa valtakunnallisiin uutisiin!

Rikun ja Sallan reissua voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa!

Osan öistä pariskunta on viettänyt teltassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?