Älä näytä rikkaalta ja 5 muuta vinkkiä taskuvarkaita vastaan

Ota mukaan rahavyö tai sujauta seteli kengän sisään. Keräsimme rahankätkemisvinkit taskuvarkaiden varalle.

Välttyäkseen ovelilta taskuvarkailta, rahojaan ei ehkä kannata esitellä julkisella paikalla.

30.10.2017 19:14

Ryöstöjä ja taskuvarkauksia tapahtuu ulkomailla monissa turistikohteissa. Näin kävi taannoin Ilta-Sanomille haastattelun antaneelle Jyri Karistolle, joka tuli ryöstetyksi Perussa, juuri ennen Machu Picchulle lähtöä. Vastassa oli veitsellä uhkaillut ryöstäjä, joten tilanteessa oli täysin järkevää antaa pieni omaisuus rikollisille.

Veistä kantavaa ryöstäjää vastaan ei kannatakaan nousta vastarintaan. Esimerkiksi Brasiliassa väkivallalla ja aseenkäytöllä on todella matala kynnys, minkä vuoksi ryöstötilanteessa ei tule koskaan pistää vastaan. Jotkut matkaajista kertovat jopa pitävänsä mukana kahta lompakkoa, joista toisen voi antaa ryöstäjille vaaran sattuessa.

Lue TOP5-lista kaupungeista, joissa joutuu ryöstetyksi todennäköisimmin!

Maailmalla kulkiessa voi kuitenkin törmätä myös oveliin taskuvarkaisiin, jotka noukkivat lompakon kuin huomaamatta takataskusta tai käsilaukusta. Siksi kannattaa noudattaa hyväksi todettua neuvoa ja pitää vähintään yhtä maksuvälinettä erillään muista. Lisäksi arvotavarat kannattaa jättää hotellin säilytyslokeroon.

Osan taskurahoistaan voi piilottaa myös ovelasti niin, että ei menetä vaikeassa tilanteessa kaikkia rahojaan. Housujen taskussa kannattaa kuitenkin pitää aina muutama kymppi. Näin koko lompakkoa ei tarvitse leväyttää aina esille.

Näitä piilotuskikkoja matkailijat käyttävät:

1. Hanki rahavyö

Hanki klassikkoasuste, rahavyö, joita myydään esimerkiksi laukkukaupoissa. Kaikissa tilanteissa rahavyö ei tietenkään auta. Mutta ainakaan kukaan ei saa käteistäsi sujauttamalla kättä takataskuusi. Rahavyön lisäksi eri valmistajilta löytyy erilaisia salataskuja. Rahan voi siis kätevästi piilottaa esimerkiksi housun lahkeen alle piilotettavaan pohjepussukkaan.

2. Turvaudu vyölaukkuun

Vyölaukku ei aina tyylipisteitä kerää, mutta paidan alle piilotettuna se voi olla kätevä lisävaruste. Muista kuitenkin varata muutama kolikko käyttörahaa taskuun, jotta et joudu kaivamaan pussukkaa näyttävästi esille joka välissä. Ele voi houkutella pitkäkyntisiä.

3. Sujauta seteli kengän sisään

Tämäkin kikka toimii. Sujauta seteli kengän sisään. Varma piilo pitää rahat piilossa.

4. Kätke kamera

Köyhissä maissa ei kannata näyttää rikkaalta. Siksi esimerkiksi kallista kameraa ei sovi esitellä, vaan se kannattaa kuljettaa vaikka tavallisen näköisessä päivärepussa tai olkalaukussa, josta pidät visusti kiinni.

5. Valitse napakka laukku

Jätä kaulapussi kotiin ja harkitse tarkoin käsilaukun käyttöä. Valitse malli, jossa on hyvä sulkemismekanismi vetoketjuineen. Laukun tulisi lisäksi olla vartalon yli heitettävä malli, josta saa ruuhkassa napakan otteen.

6. Piilota rintaliiveihin

Toppaukset pois ja tilalle kahisevia. Rintaliiveihin kätketyt setelit ovat naismatkaajien ikiaikainen ja toimiva klassikko.

Lähteet: Matkustusturvallisuus.fi, IS-arkisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?