Miksi niin harva matkustaa tälle Kanarian upealle saarelle? Komeita laavahiekkarantoja ja paikallista elämänmenoa

Komeita laavahiekkarantoja, somia pikkupaikkakuntia ja hienoja patikkapolkuja. Vihreyttä ja vuoristoa. Rauhallista, paikallista elämänmenoa. Sellaista on saarella, jossa voit kokea Kanarian ilman ruuhkia ja turistimassoja.

La Palmalla voi viettää myös aurinkolomaa, vaikka vuoret keräävätkin pilviä. Aurinkoisinta on saaren länsipuolella.

29.10.2017 18:49

Kanarian länsilaidalla sijaitseva La Palman saari on huikean kaunis ja omintakeinen. Se on monella tavalla aivan erilainen kuin Kanarian suositut lomasaaret. Miksi sinne niin harva matkustaa?

La Palma poikkeaa suosikkisaarista muun muassa näillä tavoilla:

1. La Palmalla ei ole ravintoloiden sisäänheittäjiä

…eikä minkään sortin tuputtajia, ei edes montaa isoa hotellia. Varsinaisia lomakyliä on vain kaksi – los Cancajos ja Puerto Najos – ja nekin ovat pieniä ja rauhallisia. La Palman matkailu on yhä melko uutta ja sympaattisen pienimuotoista. Maanviljelys ja etenkin banaanien viljely on yhä tärkeä elinkeino.

Turistikuhinan sijasta voi seurailla paikallista elämänmenoa kauniissa puitteissa, kuten koillisrannikon somassa San Andrésin kylässä. Siellä on rinteeseen tehtyjä mukulakivikujia ja värikkäitä taloja, paljon kukkia ja hedelmäpuita sekä kirkkoaukio, jossa syödään ja kahvitellaan.

Enemmän katselemista on pääkaupungissa Santa Cruz de la Palmassa. Keskusta on pittoreski. Vanhat talot on maalattu räväkästi kuin Karibialla ja viimeistelty koristeellisin puuparvekkein.

2. La Palmalla ei ole teemapuistoja ja golf-kenttiä

Patikointi on La Palmalla suosittua. Vaellus sopii sekä kokeneelle kulkijalle että sunnuntaikävelijälle – reittejä on monen tasoisia ja pituisia.

…eikä juuri muitakaan keinotekoisia viihdykkeitä, vaan erityisen hienoja, vuoristoisia maisemia. Saarta hallitsevat sammuneet ja yhä toimivat tulivuoret. Sen siluetti on huikea; korkeimmat huiput kohoavat liki 2,5 kilometriin ja ne alkavat nousta miltei suoraan merestä. Saari on ikivihreä tai pikimusta – riippuen siitä, minne menee: pohjoisosan mäntymetsiin tai subtrooppisiin, kosteutta tihkuviin laakeripuumetsiin, vaiko eteläpuolelle, kivettyneille laavatasangoille. Auto kannattaa vuokrata. Vaikka kiharaiset vuoristotiet ovat hitaita, ne palkitsevat näkymillään.

3. La Palman nähtävyyksiin ei tarvitse jonottaa

…koska luonto on saaren nähtävyys, ja upea nähtävyys onkin. Koko saari on Unescon biosfäärialuetta. Ykköshoukutin on La Palman keskellä oleva Caldera de Taburienten kansallispuisto. Se on romahtaneen tulivuoren muodostama valtava kraatterilaakso, jota reunustavat vuoret. Komeimpia maisemia pääsee ihailemaan vain kävellen. Polut vievät männyntuoksuisiin metsiin ja rotkomaisemiin, puroille ja vesiputouksille.

4. La Palmalla eivät välky diskojen neonvalot eivätkä ravintoloiden mainoskyltit

Saaren parhaat hiekkarannat sijaitsevat länsipuolella ja etelässä.

…koska sellaiset valot ovat kiellettyjä. Yleisvalaistuskin on niukkaa. Syrjäisellä ja luonnonmukaisella saarella halutaan antaa tähdille tilaa. Vähäisten valo- ja ilmansaasteiden vuoksi La Palman taivas on maailman kirkkaimpia. Tähtiharrastajat nousevat saaren katolle, Roque de los Muchachosin observatorioon, joka kurottuu usein pilvien yläpuolelle, mutta pilvettömällä säällä voi ihailla yötaivaan tuiketta mistä tahansa.

5. La Palmalla ei ole kullankeltaisia hietikoita

…vaan näyttäviä, mustia laavahiekkarantoja, jotka ovat todella komeita ottaen huomioon, että La Palmaa ei koskaan hehkuteta eikä mainosteta rantalomakohteena. Rannat tulevatkin bonuksena.

Paikallisten mielestä mukavin on länsirannikon eläväinen Puerto de Tazacorte, saaren aurinkoisin paikka.

La Palman rannoilla hiekka on dramaattisen mustaa.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Monet lähtivät saarelta aikoinaan Karibialle, ja tulivat takaisin. Tuliaisina he toivat iloiset värit muun muassa pääkaupunkiin, Santa Cruz de La Palmaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?