Tyyliasiat tunteva Tuuli opastaa Tukholmaan matkaavia aikuisia – 5 vinkkiä kaupunkiin

Tukholma on syksyn tyylikkäin viikonloppukohde. Näillä vinkeillä saat viikonloppulomasta kaiken irti.

Tukholmaan tekee helposti päivämatkan joko lentäen tai risteillen.

28.10.2017 8:48

Lyhyen lentomatkan tai yhden yön laivamatkan päässä sijaitseva Tukholma on tyylin ja ruoan ystävän paratiisi. Tukholma sopii mainiosti lyhyeen irtiottoon, sillä matka onnistuu myös ilman hotelliyöpymistä.

Näin tekee muutaman kerran vuodessa myös Lumo lifestyle -blogia kirjoittava Tuuli Sundman.

– Tukholmassa viehättää lyhyen matkan helppous ja sen tuoma vaihtelu. Päivämatkalla kiinnostavat myös pikkuputiikit, kivat ravintolat ja kahvilat sekä tukholmalaisten huoliteltu tyyli.

Vanhakaupunki kuuluu Tukholman-matkan klassikoihin.

Bloggaaja kertoo Ilta-Sanomille, miten aikuinen matkustaja saa syksyisestä Tukholmasta kaiken irti.

Risteile!

Tukholmaan voi lähteä pelkästään risteilyn takia. Perinteinen buffet on enää pieni osa ruotsinlaivojen kattavaa ruokavalikoimaa. Sundman muistuttaa, että esimerkiksi Siljan laivoilta löytyy tarjontaa pihveistä sushiin.

Sundman suosii Tukholman-matkoillaan päiväristeilyitä. Lifestylebloggaaja suosittelee panostamaan laivalla premium-hyttiin ja a la carte -ravintoloissa ruokailuun.

– Laivojen gourmet-ravintoloiden taso on viime vuosina noussut huomattavasti. Ravintoloissa on huolella rakennetut sesonkimenut ja niihin mietityt viinipaketit, sekä erilaisia teemaviikkoja ja yhteistöitä ravintoloiden tai keittiömestareiden kanssa, Sundman vinkkaa.

Suuntaa Södermalmille!

Jos aikaa on vain päivä, valitse Tukholman kaupunginosista suosikkisi. Sundmanin lempikaupunginosa on rento Södermalm. Keskustan alueella sijaitseva Södermalm tunnetaan kivoista pienistä ravintoloistaan, herkkuliikkeistään ja kaupoistaan.

– Södermalmilta löytyy myös kauppahalli Söderhallarna ja kiva 40-luvun tyyliin toteutettu toffeepaja/-liike Pärlans konfektyr, Sundman vinkkaa.

Herkuttele ja kahvittele!

Ruotsalaiset ovat onnistuneet brändäämään jopa kahvittelun! Mikään ei ole ruotsalaisempaa kuin fika, eli kahvikupposen ääressä vietetty hetki. Condé Nast Traveler kehuu tuoreessa artikkelissaan Vasastadenissa sijaitsevaa Café Pascalia, jota amerikkalainen matkailujulkaisu kutsuu ”kenties koko kaupungin tyylikkäimmäksi”.

Ruotsalaiset ovat onnistuneet brändäämään jopa kahvittelun.

Sundman kehottaa suuntaamaan kahville vanhaankaupunkiin, josta löytyy viehättävä Kaffekoppen-kahvila.

Jos ruoan äärellä haluaa viettää pidempään, kokeile Södermalmilla sijaitsevaa vintagehenkistä Älskande Tradition -kahvilaa aamiaisineen tai tyylikästä deli-ravintola Urban Deliä, jossa voi syödä lounasta tai ostaa ruokatuliaisia mukaan.

Fiilistele!

Tukholmassa näkyy historia ja naapurimaan vuosisatainen vauraus, Sundman hehkuttaa.

Matkailija haluaa tietenkin suunnata sinne, minne paikallisetkin. Matka jatkuu sujuvasti vanhastakaupungista Kungsträgårdenin puiston läpi Östermalmin kauppahalliin.

Perinteinen halli on tosin tällä hetkellä remontissa. Vanhan hallin kupeeseen on avattu avara ja toimiva väliaikaistila.

– Kaupat ja ravintolat ovat normaalisti auki näissä väliaikaistiloissa. Myös metrolla pääsee näppärästi suoraan hallin viereen, Sundman kertoo.

Shoppaile!

Jos aikaa on vain päivä, lentokentälle lähtö tai laivaan meno odottaa ennemmin tai myöhemmin. Säästä shoppailu loppuun, ettet joudu kantamaan painavia ostoskasseja pitkää matkaa.

Voit tyytyä myös ikkunashoppailuun.

– Östermalmilla voi tehdä ikkunaostoksia lukuisien sellaisten luksusmerkkien liikkeistä, joita Suomesta ei löydy. Rajoitetulle budjetille sopii myös Lagerhaus-liike, josta voi ostaa astioita ja kattaustarvikkeita juhlia varten, Sundman vinkkaa.

Rento Södermalm on tuttu myös Stieg Larssonin Millenium-trilogiasta.

Jos aikaa jää, käväise Södermalmilla sijaitsevassa Fotografiska-museossa. Museossa voi tutustua loka-marraskuussa muun muassa Viviane Sassenin Umbra-näyttelyyn ja palkitun valokuvajournalistin Paul Hansenin tuotantoon, joka kattaa kaikkea sodista kuninkaallisiin häihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?