Suomi sai 21 uutta, upeaa katutaideteosta – kuvat: nämä maalaukset koristavat nyt useita kaupunkeja - Matkat - Ilta-Sanomat

Suomi sai 21 uutta, upeaa katutaideteosta – kuvat: nämä maalaukset koristavat nyt useita kaupunkeja

Suomeen on syntynyt kaikkiaan 21 uutta katutaideteosta osana UPEA17-katutaidefestivaalia. Yksi niistä on Pohjoismaiden korkein.

9.10.2017 14:04

Katutaidefestivaali UPEA järjestettiin Suomessa nyt toista kertaa. Kyseessä on Upeart-yhdistyksen järjestämä, valtakunnallinen julkisen tilan taidetapahtuma, joka esittelee Suomessa ennen näkemättömiä muraalitaiteen ulottuvuuksia.

Muraalit, eli koko rakennuksen julkisivun kattavat seinämaalaukset ovat muuttuneet marginaalista hyväksytyksi taidemuodoksi.

Tänä vuonna festivaali laajeni entisestään, kun suomalaiset ja kansainväliset huipputaiteilijat toteuttivat töitään 13 eri suomalaiskaupunkiin.

Yksi festivaalin huomiota herättävimmistä töistä on 56 metrin korkeuteen kohoava muraali Hämeenlinnassa. Kahden vierekkäisen siilorakennuksen seinämiin kohonnut työ on tarkkana ihmiskasvojen kuvaajana tunnetun australialaisen Guido van Heltenin käsialaa. Kyseessä on Pohjoismaiden korkein muraali.

Katso ylhäältä ja alla olevilta videolta artistien esittely!

Ilta-Sanomat esittelee päättyneet festivaalin 21 katutaideteosta.

Helsinki

Taiteilijat töiden takana ovat Fintan magee, Apolo Torres ja Pat Perry.

Kolmen kahdeksankerroksisen talon muraalisarja sijaitsee Helsingin Kontulassa. Teossarjan yleismaailmallisia teemoja ovat yhteisöllisyys, yksilöllisyys, perhe ja kasvaminen. Kukin taiteilija on lähestynyt teemaa omasta näkökulmastaan haluamallaan tavalla.

Espoo

Luontoteemoista ammentava, asuintalon kolmelle seinälle levittäytyvä maalaus sijaitsee Espoon Matinkylässä. Teoksen on tehnyt belgradilainen taiteilija Artez, jonka tyyli on sekoitus perinteistä kuvituskuvaa ja fotorealismia mukailevaa kynänjälkeä.

Kivenlahti

Sadunomainen, pohjoisiin mielikuvitusmaisemiin sijoittuva teos Northern delights sijaitsee Espoon Kivenlahdessa. Teoksen on tehnyt arvostettu espanjalainen taiteilija Dulk.

Karakallio

Kuvataiteilija Teemu Mäenpää toteutti teoksen Espoon Karakallioon. Lähimmäisenrakkautta huokuva ja yhteisöllinen muraali on saanut inspiraationsa paikallisesta pariskunnasta.

Hämeenlinna

Fotorealistinen teos 56 metriä korkean viljasiilon seinässä. Kyseessä on Pohjoismaiden korkein muraaliteos, joka ulottuu kahden vierekkäisen siilorakennuksen ulkopinnoille. Kaunis teos pohjautuu australialaisen taiteilija Guido van Heltenin Hämeenlinnassa ottamiin valokuviin paikallisista ihmisistä.

Hyvinkää

300 neliömetrin suuruinen, muraalia ja installaatiota yhdistelevä ulkotaideteos taiteilija Jani Leinosen vanhassa kotikaupungissa. Kantaaottavassa teoksessa pyöritellään tuttuja brändejä ja logoja runomuodossa sekä liikutaan mainonnan ja kaupallisuuden rajapinnoilla.

Jyväskylä

Vapaudenkadulle Jyväskylään syntynyt muraali Keep me on urbaanin taiteen kysytyimpiin taiteilijoihin kuuluvan Millon käsialaa. Teoksessa pureudutaan muistojen säilyttämisen tärkeyteen syksyisissä tunnelmissa.

Sveitsiläistaiteilija Onur Dinc maalasi Jyväskylän keskustaan muraalin Last Cocktail', joka toimii päivisin näyttävänä maalauksena. Hämärässä taideteos loistaa uv-valon avulla. Taiteilija käsittelee työssään ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen ylikulutusta.

Joensuu

Hollantilainen taiteilijakaksikko TELMO MIEL maalasi muraalin poikkeuksellisesti uudisrakennuksen päätyseinään. Joensuun keskustassa sijaitseva teos Cozy like a cold forest on kerroksellinen ja monitulkintainen.

Kemi

Palkitun suomalaiskuvittajan Eero Lampisen ensimmäinen muraaliteos sijaitsee koulurakennuksen seinässä. Teoksessa pohdiskellaan modernia teknologiaa, oppimista ja nykyihmisen luontosuhdetta.

Kotka

Festivaalin viimeisenä valmistunut, hämmästyttävän tarkka ja taidokas teos muraalitaiteen huippunimeltä, Smugilta.

Lahti

Sarjakuvamainen ja raikkaan värikylläinen teos 7-kerroksisessa talossa Mukkulassa. Teos on taiteilija Messy Deskin käsialaa.

Harmoninen ja rauhaa huokuva maalaus Blue Moment toimistotalon päätyseinässä. Työn on tehnyt italialainen kuvataiteilija Roberto Ciredz.

Rovaniemi

Säväyttävä, perinteisiä esitystapoja ja surrealistisia vivahteita yhdistelevä teos palkitulta kuvittajalta, Andrea Wanilta.

Sipoo

Harvinainen, kokonaisen talon kiertävä maalaus Nikkilässä. Teos käsittelee kasvamisen ja oppimisen aihepiirejä tarinamaisessa muodossa. Venäläinen taiteilija Rustam Qbic painottaa taiteessaan tarinallisuutta sekä värisävyjen ja kuvamaailman harmonisuutta.

Turku

Viisimetriseen tornirakennelmaan maalattu installaatiomainen teos The Owl sijaitseen Turun Varissuolla. Teos on Jussi TwoSevenin käsialaa.

Arvostettu italialainen kuvataiteilija Vesod toteutti ihmisten ja asioiden välisiä yhteyksiä ja tasapainoa käsittelevän tuplamuraalin kahden vierekkäisen asuintalon päätyseinässä Runosmäessä.

Valokuvaaja Eino Mäkisen vanhaan valokuvaan pohjautuva, sukupolvien välistä harmoniaa pohdiskeleva maalaus Kerttulinkadulla on kuvataiteilija Wasp Elderin käsialaa.

Vaasa

Meditaation perinteistä ammentava teos Rest in stillness like sky mountain lake käsittelee hiljentymisen ja rauhoittumisen teemoja kaupunkielämän keskellä. Teos on Ricky Lee Gordonin käsialaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?