Kreikan paratiisisaarella on synkkä historia – täältä ei ollut paluuta

Julkaistu:

Matkat
Spinalónga eli Kalydón on pieni kalliosaari Kreetalla. Kauniilla saarella on synkkä historia.
Suomen tunnettu leprasaari on Nauvossa sijaitseva Seilin saari, jonne eristettiin satoja vuosia spitaalisia, mielisairaita ja sellaiseksi luultuja.

Kreikassa vastaava leprasaari sijaitsee Kreetan itäisimmällä nurkalla, Mirabellon lahden suulla. Spinalóngaan vietiin lepraan sairastuneita – eikä sieltä palattu takaisin.

Kohtalo oli karu, sillä sairastuneiden omaisuus takavarikoitiin, eikä parantavaa hoitoa aluksi tunnettu. Pelättyä sairautta kutsuttiin kuolemaksi ennen kuolemaa.


Leprasiirtola perustettiin 1900-luvun alussa, ja saarelta löytyi kaikkea, mitä tavallisesta kreikkalaiskylästäkin. Asukkaat saivat myös tarpeen mukaan sairaalahoitoa vaivoihinsa. Olot olivat silti ainakin alkuaikoina karut.

Hoito lepraan keksittiin 1940-luvulla, mutta Kreikan valtio piti saaren toiminnassa vuoteen 1957 saakka. Saaren menneisyyttä on yritetty myöhemmin piilotella, aivan kuin koko saarta ei olisi ollut olemassa.


Nykyään Spinalónga on tuttu myös suuremmalle yleisölle, sillä siellä on kuvattu kreikkalaista tv-sarjaa nimeltä Saari. Sarja sijoittuu leprapotilaiden yhteisöön ja läheiseen Plákan kylään, ja kertoo yhteisön jäsenten traagisista kohtaloista.

Spinalóngan kujilla käyskentelevät tietenkin myös turistit, jotka tutustuvat nyt saaren monipuoliseen historiaan ja mahtavaan linnoitukseen.

Saarella on sen historian aikana asunut paitsi leprapotilaita, myös turkkilaisia valloittajia ja pakolaisia, ottomaaneja paenneita kreikkalaisia ja venetsialaisia. Venetsialaisten kädenjälkeä on myös linnoitus, joka tervehtii mereltä tulevia näyttävästi.

Lähteet: bbc.com, kreeta.org, explorecrete.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt