Koe Dubai pikkurahalla – 9 mahtavaa vinkkiä

Dubailla on ylellisen ja kalliin kaupungin maine, mutta siitä voi nauttia yhtä lailla pienellä budjetilla.

Dubainlahden poikki pääsee puoli-ilmaiseksi abra-veneen kyydissä.

1.10.2017 19:00

1. Pilvenpiirtäjämaisemien ihailu

Dubain säväyttävin nähtävyys on sen modernin tyylikäs kaupunkimaisema, erityisesti pimeän aikaan – ja yläilmoista katseltuna. Hulppeimmat näköalat tarjoaa maailman korkein rakennus, 160-kerroksinen Burj Khalifa, mutta sen näköalatasanteille pääsy on hintavaa – lippu maksaa ajankohdasta riippuen ja netistä etukäteen ostettuna halvimmillaan noin 35 euroa.

Vaihtoehtona onkin mennä tornin 122. kerroksessa olevaan At.Mosphere-baariin; osta drinkki ja herkuttele maisemilla kaupan päälle.

Dubain päänähtävyyttä, Burj Khalifan pilvenpiirtäjää, voi ihastella katutasosta ilmaiseksi – tai drinkin hinnalla jostakin korkealla sijaitsevasta hotellibaarista.

Upeista näköaloista saat nauttia juoman hinnalla monissa muissakin baareissa. Burj Khalifan ihastelu onnistuu mainiosti tornia vastapäätä kohoavan Sofitel-hotellin baari-ravintolasta Inkasta, 31. kerroksesta. Yksi komeimmista kaupunkipanoraamoista näyttäytyy JW Marriott Marquis -hotellin Vault-baarista, 71. kerroksesta.

2. Moskeijassa vierailu

Jumeirah Mosque on Dubain moskeijoista ainoa, johon saavat mennä muutkin kuin islaminuskoiset. Sisään pääsee puolitoista tuntia kestävällä opastetulla kierroksella. Kaunis pyhättö on Dubain tyylistä poiketen koristeltu hillitysti, ja kierroksen pääjujuna onkin perehtyä yleisesti islaminuskoon ja Emiraattien kulttuuriin – tarkoituksena on lieventää ennakkoluuloja ja stereotypioita. Viiden euron hintaan sisältyy kahvi leivonnaisineen.

3. Veneajelu

Metrolla liikkuminen on Dubaissa edullista ja taksilla kulkeminenkin kohtuuhintaista, mutta mukavinta on mennä veneellä. Abra-puuveneiden kyydissä pääsee 0,2 eurolla muutamassa minuutissa kapean Dubainlahden yli kuuluisien kulta- ja maustebasaarien eli soukien tuntumaan.

Soukeissa voi tehdä edullisia ostoksia, mutta tingata pitää.

Pidempiä venematkoja tekee muun muassa Dubai Ferry. Sillä on useita lenkkejä ja pysäkkejä. Pisin matka vie Dubainlahdelta (Al Ghubaiban pysäkiltä) Dubai Marinan kaupunginosaan asti ja maksaa noin 12 euroa.

4. Kurkistus historiaan

Monipuolinen Dubai-museo majailee 1700-luvun lopussa tehdyssä linnoituksessa. Siellä saat helposti, viihdyttävästi ja huokeasti (lippu 0,7 euroa) käsityksen Dubain kulttuurista, perinteistä ja historiasta – eli muun muassa siitä, miten uneliaasta satamakaupungista kehkeytyi moderni metropoli vain muutamassa vuosikymmenessä.

5. Shoppailu

Dubain ostosvalikoimat ovat pökerryttävän runsaat, mutta hinnat ovat korkeat; osa tuotteista on kalliimpia kuin Suomessa. Merkkituotteita löytää kuitenkin kohtuuhintaan, jopa edullisesti, tammikuun ostosfestivaalin aikaan, varsinkin viimeisinä päivinä, jolloin tuotteita myydään yli 70 %:n alennuksella.

Edellisten sesonkien vaatteita ja kenkiä ynnä muuta voi löytää sopuhintaan Dubai Outlet Mallista, varsinkin maanantaisin, jolloin osa tuotteista myydään lisäalennuksin.

Myös ikkunashoppailua kannattaa harrastaa, sillä komeimmat ostoskeskukset ovat paitsi ostos- ja viihdekeskuksia, myös nähtävyyksiä hulppeine ja koristeellisine puitteineen. Yksi Dubai Mallin ilmaisista vetonauloista on musiikin säestämä vesi- ja valoshow, joka esitetään ostoskeskuksen ulkopuolella olevassa tekolammessa iltaisin puolen tunnin välein.

6. Rantalomailu

Jumeirah Beach Park on mukava paikka viettää rantapäivää.

Hotellien yksityisrannoille on ulkopuolisille korkeat päivätaksat, mutta Dubaissa on myös useita ilmaisia, julkisia rantoja. Suosituin ja trendikkäin on Dubai Marinan luksuskaupunginosan kupeessa oleva JBR Beach kahviloineen. Sporttiset hakeutuvat tuuliselle Kite Beachille. Perheet menevät Jumeirah Beach Parkiin, jossa on kauniin hiekkarannan lisäksi paljon palveluita. Päivälippu sinne maksaa noin euron.

7. Ruokailu kansankuppilassa

Monikulttuurinen väestö on luonut Dubaihin kirjavan ruokakulttuurin ja ruokapaikkoja on kaiken tasoisia. Arabialaisia herkkuja saa edullisesti ostoskeskusten food court -ravintolaosastoista.

Huokeimpia ruokapaikkoja ovat rakennustyöläistenkin suosimat kansankuppilat, joissa saa pikkurahalla autenttista ja maukasta intialaista ja pakistanilaista ruokaa – testaa vaikka vaatimaton, mutta supersuosittu Ravi (Al Dhiyafa Road 245), jossa hyvä lounas irtoaa jo noin neljällä eurolla.

8. Perinnekorttelissa kuljeskelu

Bastakiya-korttelissa on kaunista ja rauhallista.

Dubainlahden tuntumassa sijaitseva historiallinen Al Bastakiya -kortteli on kaupungin miellyttävimpiä alueita – vähän kuin huolella restauroitu perinnekylä mataline, hiekanvärisine taloineen ja sokkeloisine, autoiltu suljettuine kujineen. Alueella haahuilu ei maksa mitään.

Taloissa on koristeellisia puuovia, neliskanttisia torneja ja suuria sisäpihoja. Monet talot rakennettiin 1900-luvun alussa vauraille helmi- ja tekstiilikauppiaille. Nyt osa on muutettu taidegallerioiksi, putiikeiksi ja ravintoloiksi. Jos ovet ja portit ovat auki, astu sisään katselemaan.

9. Ilmaisten drinksujen siemailu

Alkoholi on Dubaissa kallista – ja sitä tarjoillaan etupäässä hotellien baareissa, ravintoloissa ja yökerhoissa – mutta naisia onnistaa: heille loihditaan ilmaisia drinkkejä joka ilta jossakin baarissa. Tavallisimpia Naisten iltoja ovat tiistai- ja keskiviikko.

Gentlemen’s nights eli miehille suunnatut baari-illat ilmaisjuomineen ja tarjouksineen ovat harvinaisempia, mutta niitäkin löytyy pienellä nettisurffailulla.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?