Anja, Anita

Matkat

Kokematonkin voi asua jurtassa – koe Mongolian kanjonit ja hiekkadyynit unohtumattomalla matkalla

Julkaistu:

Matkat
Mongolialainen jurtta kestää kovat pakkaset ja autiomaan kuumuuden. Se mukautuu niin maaseudulle kuin kaupunkiin. Mikä parasta, jurttamatkailijan ei tarvitse olla kovan luokan eränkävijä.
Mongolian luonto käy tuuliviirin lailla. Huomaamme sen, kun saman vuorokauden aikana kuljemme kanjonijoen jään päällä ja paahdumme hiekkadyyneillä.

Olemme lähteneet viikon mittaiselle järjestetylle kiertomatkalle Mongolian maaseudulle oppaan ja kuskin kanssa. Tarkoituksenamme on nähdä luonnonpuistoja ja Gobin autiomaata.

Mongolian matkailun sesonkiaika on toukokuun puolivälistä elokuun loppuun. Me olemme liikkeellä toukokuun alkupäivinä. Kulkuvälineemme on jeeppi.


Ajokilometrejä kertyy viikon aikana lähes 2000. Mongolia on pinta-alaltaan suuri valtio, mutta aasialaisessa sisämaassa asuu vain kolme miljoonaa asukasta. Majataloja ei matkan varrella juuri ole.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Onneksi mongolialaiset ovat keksineet jurtan. Aiommekin majoittua jurtissa ja tavata paikallisia paimentolaisia.

Ennen matkaa meitä jännittää. Mitä autiomaahan kannattaa pakata, jotta pysyy lämpimänä? Tai tarpeeksi viileänä? Pitäisikö rinkkaan mahduttaa oma lämmin pakkasenkestävä makuupussi?

Tuleva viikko osoittaa, että moni hyvä huolehtiminen menee hukkaan. Ei jurtassa ole tarvetta makuupussille.

Jurtta on perinteinen paimentolaismaja, joka koostuu ohuista puunsäleistä. Asumus on katettu huovalla ja karjan villoilla.

Paimentolaiset siirtävät asuinpaikkansa sinne, minne heidän karjansa kulloinkin vaeltaa. Jurtta on ideaali helpon pystytettävyytensä ansiosta. Se on kuitenkin telttaa huomattavasti napakampi ja tarjoaa ”talomaisemman” suojan kylmältä ja paahteelta. Yhdessä jurtassa asuu perinteisesti kokonainen perhekunta.


Saavumme ensimmäisenä retkipäivänämme Gorkhi-Tereljin kansallispuistoon, jossa majoitumme paikalliseen jurttakylään.

Jurttamme on kolea, mutta pitää onneksi tuulta, joka on luonnonpuistossa navakka. Kalustukseen kuuluvat isot koristeelliset sängyt hyvine patjoineen sekä lamppu. Lattioita peittävät muovimatot. Jurtan keskellä on kamiina ja kamiinan vieressä korillinen puuklapeja.

Naapuriteltassa, jossa asuu mongoliperhe, on vielä enemmän kalusteita. Jurtasta löytyvät taulutelevisio, sähköt ja keittiö.

Sisään tulee jurttaleirin työntekijä, joka kaataa kamiinaan koksia ja tuikkaa tulen sisään.


Olen kerrospukeutunut ja pötkähdän sängylle lämmittelemään. Hevosratsastuksen aikana luonnonpuiston viima on tunkeutunut luihin ja ytimiin.

Pian alkaa polttaa.

Ovi auki!

Kamiina on nostanut jurtan lämpötilan nopeasti lähelle neljääkymmentä astetta. Äskeisestä viileydestä ei ole enää tietoakaan.

Kolmen hengen yöpyessä viiden seinän jurtassamme lämpötila on sopivan lämmin. Lämmitys näyttää voimansa tulevana yönä. Aamulla ovesta ulos katsoessamme näemme lumen, joka on satanut yöllä.

– Täällä on ollut viime yönä 15 astetta pakkasta, oppaamme kertoo.

Onneksi yöllä ei tullut asiaa ulkohuussiin, ajattelen. Huussi sijaitsee pihan toisessa laidassa lasten keinujen, laiduntavan lemmikkilehmän ja kuntosalilaitteiden takana.

Siellä on lattiassa pelkkä reikä, jonne pitäisi kyykätä.

Hevonen laukkaa ohi. Kukko kiekuu. Joku märehtii. Mongolian maaseudun elämän äänet ovat rauhoittavia, kaupungin melusaasteesta ei ole tietoakaan.

Jurttien pihapiirissä elävät varsin vapaasti kaikki kotieläimet. Ei ole lainkaan kummallista, että utelias vuohi tai kana tulee kuikkimaan ovesta, mitä lounaaksi parhaillaan valmistetaan. Ehkä pian on saatavilla ruoantähteitä, kun oikein kerjää.


Autiomaan hiekassa on sekä eläinten jätöksiä että luita. Elämä ja kuolema, ihmiset ja luonto lomittuvat toisiinsa harmonisesti. Mongolialaiset ovat perinteisesti luonnon hengen palvojia, animisteja. He kokevat olevansa lähellä luontoa ja yhtä luonnon kanssa. Tähän ajatusmalliin ei kuulu ajatus maan tai karjan omistajuudesta.

Kuulostaa jotenkin suomalaiselta.

Kun ajamme kohti Gobin autiomaata, Mongolian ja Kiinan välistä rajaa, lämpötila muuttuu kuivemmaksi ja kuumemmaksi. Pahimmillaan ilma käy läkähdyttäväksi ja matkapahoinvointi uhkaa. Ajotiet vaihtuvat asfalttiteistä autiomaan vaikeakulkuisiksi kumpareiksi.

Tärkeintä on pitää nesteytyksestä hyvä huoli. Yli kolmenkymmenen asteen helteessä vettä menee helposti useita litroja päivässä.

Gobin autiomaan läheisyys tuo hiekkamyrskyjä. Pian hiekkaa on korvissa, silmissä ja hampaissa.

Ajamme suurten hiekkadyynien viereiseen jurttaleiriin. Paikalliset liikkuvat autiomaassa kaapumaisissa peittävissä perinnepuvuissa, jotka suojaavat auringon paahteelta.


Vanhempi nainen johdattaa meidät mönkijällään jurttaleirin pihaan. Piha on aidattu puuseipäillä ja meitä odottavat siellä kanala ja vahtikoira pentuineen.

Näissä olosuhteissa jurttaa ei enää lämmitetä. Sen sijaan se antaa suojaa autiomaan porottavalta auringolta.

Kun menen käymälään aidan ulkopuolelle illan jo hämärtyessä, olen pelästyä pahanpäiväisesti.

Aidan vieressä seisoskelee hiljaa joukko suuria dromedaareja, kaksikyttyräisiä kameleita. Ne tuijottavat merkitsevästi.

Vielä tänään illalla on aika ihastella Gobin autiomaan yllä olevaa kaunista tähtitaivasta.


Tähdet levittäytyvät laajana koko autiomaan ylle. Tällaista syvän sinistä kirkkautta ei juuri koskaan missään näe.

Huomenna matka jatkuu kohti lähintä pikkukaupunkia. Sielläkin aiomme yöpyä jurtassa.

Pian kuulemme lehmän ammunnan sijaan peltilehmien tööttäilyä.

Mistä luotettava matkanjärjestäjä?

Gobin autiomaahan ei ole järkevää lähteä omin päin vuokra-autolla ja navigaattoriin luottaen. Matkaaja on erämaan armoilla, kun rengas puhkeaa tai kone hyytyy autiomaassa. Gobin autiomaassa ei kulje valtateitä. Pelastajan ilmaantuminen on epätodennäköistä.

Paikallinen opas ja kuski tuntevat reitit ja jurttien asukkaat. Paimentolaiset eivät puhu englantia, joten tulkki on tärkeä side matkaajan ja mongolialaisten välillä.

Ulan Batorin hotellit ja hostellit järjestävät retkiä. Ennen matkaa kannattaa ottaa yhteyttä omaan majoitukseen. Retkistä tulee sitä edullisempia, mitä enemmän väkeä on mukana ja mitä enemmän omaa suunnittelua siihen on uhrannut.

Sopivan järjestäjän voi löytää myös netistä. Suositukset esimerkiksi Trip Advisor -sivulla antavat luottoa.

Löysimme oman retkentarjoajamme puskaradion välityksellä. Kaverimme oli matkustanut Mongoliassa ja antoi yhteystiedot naiselle, joka räätälöi matkamme toiveidemme mukaan. Hänellä ei ollut firmaa, jonka arvosteluja olisi löytynyt netin kautta.

Joskus sähköpostittelu tuntui oudolta kieli- ja kulttuurimuurin takia.

– Älkää huolehtiko, olen rehellinen nainen, matkanjärjestäjämme vakuutti.

Se kuulosti kuuluisilta viimeisiltä sanoilta. Pelkäsimme, että hän olisi pian huijannut rahamme.

Kilpailutimme ja tinkasimme sähköpostitse muidenkin järjestäjien kanssa pari kuukautta ennen reissua. Vihdoin saimme kuuden päivän reissumme majoituksineen, kyyteineen ja ruokailuineen 350 Yhdysvaltain dollarilla, noin 300 eurolla.

Vastineeksi saimme upean viikon matkan. Maksoimme tippiä matkan jälkeen järjestäjällemme, oppaallemme ja kuskillemme.

Matkamme opetti, että mongolialaiseen voi luottaa enemmän kuin suomalaiseen.

Kolme kohdetta
 • Flaming cliffs: ”Liekehtivät kalliot” on dinosaurus-fanin unelmakohde. Alueelta on kaivettu dinosauruksen luita jo pian sata vuotta, mutta luita riittää edelleen. Saatat itsekin löytää fossiilin, mutta jätä se paikoilleen. Mongolian laki kieltää luiden ottamisen matkamuistoiksi.
 • Gorkhi-Tereljin kansallispuisto: Seitsemänkymmenen kilometrin päästä pääkaupunki Ulan Bataarista sijaitsee matkailijoiden suosima vehreä Gorkhi-Tereljin kansallispuisto. Jos ei ole aikaa lähteä päiviä kestävälle kierrokselle Gobin autiomaahan, kansallispuisto tarjoaa mahdollisuuden retkeilyyn ja jurttamatkailuun.
 • Altai Tavan Bogdin kansallispuisto: Läntisessä Mongoliassa Altain vuoristossa sijaitseva kansallispuisto tarjoaa huikaisevia vuorimaisemia. Alueella järjestetään paljon vaelluksia. Lisäksi vuorilla on mahdollista tavata ”kotkaperheitä”, jotka metsästävät kesyjen kotkien kanssa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  3. 3

   Useita autoja roihusi yöllä Vantaalla – poliisi: Palot sytytetty tahallaan, vahingot kymmeniä tuhansia euroja

  4. 4

   Lappeenrannassa joukkotappelu C-juniorien jääkiekkopelissä – ”Ei ole tullut tällaista vastaan”

  5. 5

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  6. 6

   Leski maksoi vuosia asuntolainaa, talo oli puolison nimissä – talouskoulutus on pelastanut jo 17 taloa pakkomyynniltä

  7. 7

   Pelastaja kertoo karmeasta näystä Tehtaankadulla 20 vuotta sitten: ”Täällä on tapahtunut teloitus” – sitten sattuma vei hänet lähelle poliisimurhaajaa

  8. 8

   F1-kisan lähtöjärjestykseen suuria muutoksia – useille kuljettajille rangaistuksia

  9. 9

   Ville, 25, seurasi kärppää vuosia – sitten hän otti vuoden luontokuvan, josta ”söpöily on pidetty maukkaasti loitolla”

  10. 10

   Pitkä ennuste julki: Näin talven ensimmäiset merkit saapuvat Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  2. 2

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  3. 3

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  4. 4

   Nyt puhuu Tähdet, tähdet -ohjelmasta potkut saanut Tomi Metsäketo: ”Olen hakenut naisseuraa joskus turhankin kärkkäästi”

  5. 5

   Pitkä ennuste julki: Näin talven ensimmäiset merkit saapuvat Suomeen

  6. 6

   Manuela Bosco julkaisi ensimmäisen yhteiskuvan Tuure Kilpeläisen kanssa – hymyilee rakkaansa kainalossa

  7. 7

   Olisitko tiennyt vastauksen 60 000 euron arvoiseen kysymykseen? Haluatko miljonääriksi? -kisailija jäi vain kolmen kysymyksen päähän jättipotista!

  8. 8

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  9. 9

   Nuori nainen julkaisi paljonpuhuvan kuvaparin: jo pieni kuvanmuokkaus muuttaa ulkonäköä hätkähdyttävästi – huomaatko eron?

  10. 10

   Tallinnan satamassa on paikka, joka on varkaiden suosiossa – näissä kohteissa suomalainen tulee todennäköisimmin putsatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  5. 5

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  6. 6

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  7. 7

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  8. 8

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  9. 9

   Aku Hirviniemi puhuu hänen ja Niina Lahtisen erosta – tyttären sanat merkitsivät paljon

  10. 10

   Madonnaa, 59, syytetään räikeästä kuvanmuokkauksesta – tuoreet kuvat kertovat totuuden: ”Tämä on jo noloa”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  3. 3

   Useita autoja roihusi yöllä Vantaalla – poliisi: Palot sytytetty tahallaan, vahingot kymmeniä tuhansia euroja

  4. 4

   Lappeenrannassa joukkotappelu C-juniorien jääkiekkopelissä – ”Ei ole tullut tällaista vastaan”

  5. 5

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  2. 2

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  3. 3

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  4. 4

   Nyt puhuu Tähdet, tähdet -ohjelmasta potkut saanut Tomi Metsäketo: ”Olen hakenut naisseuraa joskus turhankin kärkkäästi”

  5. 5

   Pitkä ennuste julki: Näin talven ensimmäiset merkit saapuvat Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  5. 5

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  6. Näytä lisää