Gabriel, Kaapo

Matkat

Kokematonkin voi asua jurtassa – koe Mongolian kanjonit ja hiekkadyynit unohtumattomalla matkalla

Julkaistu:

Matkat
Mongolialainen jurtta kestää kovat pakkaset ja autiomaan kuumuuden. Se mukautuu niin maaseudulle kuin kaupunkiin. Mikä parasta, jurttamatkailijan ei tarvitse olla kovan luokan eränkävijä.
Mongolian luonto käy tuuliviirin lailla. Huomaamme sen, kun saman vuorokauden aikana kuljemme kanjonijoen jään päällä ja paahdumme hiekkadyyneillä.

Olemme lähteneet viikon mittaiselle järjestetylle kiertomatkalle Mongolian maaseudulle oppaan ja kuskin kanssa. Tarkoituksenamme on nähdä luonnonpuistoja ja Gobin autiomaata.

Mongolian matkailun sesonkiaika on toukokuun puolivälistä elokuun loppuun. Me olemme liikkeellä toukokuun alkupäivinä. Kulkuvälineemme on jeeppi.


Ajokilometrejä kertyy viikon aikana lähes 2000. Mongolia on pinta-alaltaan suuri valtio, mutta aasialaisessa sisämaassa asuu vain kolme miljoonaa asukasta. Majataloja ei matkan varrella juuri ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Onneksi mongolialaiset ovat keksineet jurtan. Aiommekin majoittua jurtissa ja tavata paikallisia paimentolaisia.

Ennen matkaa meitä jännittää. Mitä autiomaahan kannattaa pakata, jotta pysyy lämpimänä? Tai tarpeeksi viileänä? Pitäisikö rinkkaan mahduttaa oma lämmin pakkasenkestävä makuupussi?

Tuleva viikko osoittaa, että moni hyvä huolehtiminen menee hukkaan. Ei jurtassa ole tarvetta makuupussille.

Jurtta on perinteinen paimentolaismaja, joka koostuu ohuista puunsäleistä. Asumus on katettu huovalla ja karjan villoilla.

Paimentolaiset siirtävät asuinpaikkansa sinne, minne heidän karjansa kulloinkin vaeltaa. Jurtta on ideaali helpon pystytettävyytensä ansiosta. Se on kuitenkin telttaa huomattavasti napakampi ja tarjoaa ”talomaisemman” suojan kylmältä ja paahteelta. Yhdessä jurtassa asuu perinteisesti kokonainen perhekunta.


Saavumme ensimmäisenä retkipäivänämme Gorkhi-Tereljin kansallispuistoon, jossa majoitumme paikalliseen jurttakylään.

Jurttamme on kolea, mutta pitää onneksi tuulta, joka on luonnonpuistossa navakka. Kalustukseen kuuluvat isot koristeelliset sängyt hyvine patjoineen sekä lamppu. Lattioita peittävät muovimatot. Jurtan keskellä on kamiina ja kamiinan vieressä korillinen puuklapeja.

Naapuriteltassa, jossa asuu mongoliperhe, on vielä enemmän kalusteita. Jurtasta löytyvät taulutelevisio, sähköt ja keittiö.

Sisään tulee jurttaleirin työntekijä, joka kaataa kamiinaan koksia ja tuikkaa tulen sisään.


Olen kerrospukeutunut ja pötkähdän sängylle lämmittelemään. Hevosratsastuksen aikana luonnonpuiston viima on tunkeutunut luihin ja ytimiin.

Pian alkaa polttaa.

Ovi auki!

Kamiina on nostanut jurtan lämpötilan nopeasti lähelle neljääkymmentä astetta. Äskeisestä viileydestä ei ole enää tietoakaan.

Kolmen hengen yöpyessä viiden seinän jurtassamme lämpötila on sopivan lämmin. Lämmitys näyttää voimansa tulevana yönä. Aamulla ovesta ulos katsoessamme näemme lumen, joka on satanut yöllä.

– Täällä on ollut viime yönä 15 astetta pakkasta, oppaamme kertoo.

Onneksi yöllä ei tullut asiaa ulkohuussiin, ajattelen. Huussi sijaitsee pihan toisessa laidassa lasten keinujen, laiduntavan lemmikkilehmän ja kuntosalilaitteiden takana.

Siellä on lattiassa pelkkä reikä, jonne pitäisi kyykätä.

Hevonen laukkaa ohi. Kukko kiekuu. Joku märehtii. Mongolian maaseudun elämän äänet ovat rauhoittavia, kaupungin melusaasteesta ei ole tietoakaan.

Jurttien pihapiirissä elävät varsin vapaasti kaikki kotieläimet. Ei ole lainkaan kummallista, että utelias vuohi tai kana tulee kuikkimaan ovesta, mitä lounaaksi parhaillaan valmistetaan. Ehkä pian on saatavilla ruoantähteitä, kun oikein kerjää.


Autiomaan hiekassa on sekä eläinten jätöksiä että luita. Elämä ja kuolema, ihmiset ja luonto lomittuvat toisiinsa harmonisesti. Mongolialaiset ovat perinteisesti luonnon hengen palvojia, animisteja. He kokevat olevansa lähellä luontoa ja yhtä luonnon kanssa. Tähän ajatusmalliin ei kuulu ajatus maan tai karjan omistajuudesta.

Kuulostaa jotenkin suomalaiselta.

Kun ajamme kohti Gobin autiomaata, Mongolian ja Kiinan välistä rajaa, lämpötila muuttuu kuivemmaksi ja kuumemmaksi. Pahimmillaan ilma käy läkähdyttäväksi ja matkapahoinvointi uhkaa. Ajotiet vaihtuvat asfalttiteistä autiomaan vaikeakulkuisiksi kumpareiksi.

Tärkeintä on pitää nesteytyksestä hyvä huoli. Yli kolmenkymmenen asteen helteessä vettä menee helposti useita litroja päivässä.

Gobin autiomaan läheisyys tuo hiekkamyrskyjä. Pian hiekkaa on korvissa, silmissä ja hampaissa.

Ajamme suurten hiekkadyynien viereiseen jurttaleiriin. Paikalliset liikkuvat autiomaassa kaapumaisissa peittävissä perinnepuvuissa, jotka suojaavat auringon paahteelta.


Vanhempi nainen johdattaa meidät mönkijällään jurttaleirin pihaan. Piha on aidattu puuseipäillä ja meitä odottavat siellä kanala ja vahtikoira pentuineen.

Näissä olosuhteissa jurttaa ei enää lämmitetä. Sen sijaan se antaa suojaa autiomaan porottavalta auringolta.

Kun menen käymälään aidan ulkopuolelle illan jo hämärtyessä, olen pelästyä pahanpäiväisesti.

Aidan vieressä seisoskelee hiljaa joukko suuria dromedaareja, kaksikyttyräisiä kameleita. Ne tuijottavat merkitsevästi.

Vielä tänään illalla on aika ihastella Gobin autiomaan yllä olevaa kaunista tähtitaivasta.


Tähdet levittäytyvät laajana koko autiomaan ylle. Tällaista syvän sinistä kirkkautta ei juuri koskaan missään näe.

Huomenna matka jatkuu kohti lähintä pikkukaupunkia. Sielläkin aiomme yöpyä jurtassa.

Pian kuulemme lehmän ammunnan sijaan peltilehmien tööttäilyä.

Mistä luotettava matkanjärjestäjä?

Gobin autiomaahan ei ole järkevää lähteä omin päin vuokra-autolla ja navigaattoriin luottaen. Matkaaja on erämaan armoilla, kun rengas puhkeaa tai kone hyytyy autiomaassa. Gobin autiomaassa ei kulje valtateitä. Pelastajan ilmaantuminen on epätodennäköistä.

Paikallinen opas ja kuski tuntevat reitit ja jurttien asukkaat. Paimentolaiset eivät puhu englantia, joten tulkki on tärkeä side matkaajan ja mongolialaisten välillä.

Ulan Batorin hotellit ja hostellit järjestävät retkiä. Ennen matkaa kannattaa ottaa yhteyttä omaan majoitukseen. Retkistä tulee sitä edullisempia, mitä enemmän väkeä on mukana ja mitä enemmän omaa suunnittelua siihen on uhrannut.

Sopivan järjestäjän voi löytää myös netistä. Suositukset esimerkiksi Trip Advisor -sivulla antavat luottoa.

Löysimme oman retkentarjoajamme puskaradion välityksellä. Kaverimme oli matkustanut Mongoliassa ja antoi yhteystiedot naiselle, joka räätälöi matkamme toiveidemme mukaan. Hänellä ei ollut firmaa, jonka arvosteluja olisi löytynyt netin kautta.

Joskus sähköpostittelu tuntui oudolta kieli- ja kulttuurimuurin takia.

– Älkää huolehtiko, olen rehellinen nainen, matkanjärjestäjämme vakuutti.

Se kuulosti kuuluisilta viimeisiltä sanoilta. Pelkäsimme, että hän olisi pian huijannut rahamme.

Kilpailutimme ja tinkasimme sähköpostitse muidenkin järjestäjien kanssa pari kuukautta ennen reissua. Vihdoin saimme kuuden päivän reissumme majoituksineen, kyyteineen ja ruokailuineen 350 Yhdysvaltain dollarilla, noin 300 eurolla.

Vastineeksi saimme upean viikon matkan. Maksoimme tippiä matkan jälkeen järjestäjällemme, oppaallemme ja kuskillemme.

Matkamme opetti, että mongolialaiseen voi luottaa enemmän kuin suomalaiseen.

Kolme kohdetta
 • Flaming cliffs: ”Liekehtivät kalliot” on dinosaurus-fanin unelmakohde. Alueelta on kaivettu dinosauruksen luita jo pian sata vuotta, mutta luita riittää edelleen. Saatat itsekin löytää fossiilin, mutta jätä se paikoilleen. Mongolian laki kieltää luiden ottamisen matkamuistoiksi.
 • Gorkhi-Tereljin kansallispuisto: Seitsemänkymmenen kilometrin päästä pääkaupunki Ulan Bataarista sijaitsee matkailijoiden suosima vehreä Gorkhi-Tereljin kansallispuisto. Jos ei ole aikaa lähteä päiviä kestävälle kierrokselle Gobin autiomaahan, kansallispuisto tarjoaa mahdollisuuden retkeilyyn ja jurttamatkailuun.
 • Altai Tavan Bogdin kansallispuisto: Läntisessä Mongoliassa Altain vuoristossa sijaitseva kansallispuisto tarjoaa huikaisevia vuorimaisemia. Alueella järjestetään paljon vaelluksia. Lisäksi vuorilla on mahdollista tavata ”kotkaperheitä”, jotka metsästävät kesyjen kotkien kanssa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viimeisillään raskaana oleva Hanna Pakarinen julkaisi suloisen kuvaparin vauvavatsastaan – tumma asu luo otokseen optisen illuusion

  2. 2

   Pornotähden asianajajalta kova uhkaus presidentti Trumpille – ”Se on varoituslaukaus”

  3. 3

   Huutokauppakeisarissa nähdään uusi hahmo: Veera kohtaa heti kovat vaatimukset – ”Aika lailla joka ilta onnistun”

  4. 4

   KalPa ja Tappara jatkoerässä, HIFK taipui Jyväskylässä, TPS voitti 7–0! IS seuraa puolivälieriä

  5. 5

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  6. 6

   Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

  7. 7

   Hurja epäily: Mies tunkeutui väkivalloin asuntoon ja ampui kohti pakenevia asukkaita

  8. 8

   Muistatko Peppi Pitkätossua näytelleen punapään? Rooli leimasi näyttelijän pysyvästi – näin Astrid Lindgrenin suosikkielokuvien lapsitähdille kävi

  9. 9

   Tulivuori Etna liukuu kohti merta

  10. 10

   Kärnä vahvistaa: Puigdemont on poistunut Suomesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  2. 2

   Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle

  3. 3

   Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

  4. 4

   Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

  5. 5

   Tiedätkö kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

  6. 6

   Tuntematon sotilas oli yleisön suosikkielokuva: Aku Louhimiehen ääni murtui kiitospuheen lopussa – ”En ole ollut viisas käyttämässäni vallassa”

  7. 7

   Kimi Räikköseltä loistava suoritus aika-ajoissa – Bottas täräytti seinään

  8. 8

   Loviisalainen kalastaja keksi uudenlaisen tavan kypsentää kalaa

  9. 9

   Amerikkalaisennuste: Kylmä sää jatkuu Suomessa jopa kesäkuuhun asti

  10. 10

   33 aluetta, joilla tapahtuu Suomessa eniten asuntomurtoja – katso oman asuinalueesi tuore tilanne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

  5. 5

   Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

  6. 6

   Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

  7. 7

   Top Gear -tähti Jeremy Clarkson haukkuu Suomen pystyyn – pöyristyi ihmisten käytöksestä: ”Ohikulkijat kehottavat painumaan v*****n”

  8. 8

   Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

  9. 9

   Amanda Harkimo teki DNA-testin – täältä tulevat hänen tummat piirteensä

  10. 10

   Kuvat voivat järkyttää: Hiustenvärjäys syövytti teinitytön päänahan kuolioon – tutun kampaajan virhe jätti pysyvän kaljun

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viimeisillään raskaana oleva Hanna Pakarinen julkaisi suloisen kuvaparin vauvavatsastaan – tumma asu luo otokseen optisen illuusion

  2. 2

   Pornotähden asianajajalta kova uhkaus presidentti Trumpille – ”Se on varoituslaukaus”

  3. 3

   Huutokauppakeisarissa nähdään uusi hahmo: Veera kohtaa heti kovat vaatimukset – ”Aika lailla joka ilta onnistun”

  4. 4

   KalPa ja Tappara jatkoerässä, HIFK taipui Jyväskylässä, TPS voitti 7–0! IS seuraa puolivälieriä

  5. 5

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  2. 2

   Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle

  3. 3

   Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

  4. 4

   Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

  5. 5

   Tiedätkö kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

  5. 5

   Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

  6. Näytä lisää