Balin rannat voivat olla pettymys – 5 syytä, miksi saarelle kannattaa silti matkustaa

Indonesiassa sijaitseva huippusuosittu Balin saari ei ole unelmien idyllinen rantaparatiisi, vaan upea kulttuurikohde.

Surffaajille Bali on huippupaikka. Kuta Beachin aallot sopivat aloittelijoille.

24.9.2017 18:19

Monet matkaavat Indonesian Balille nimenomaan upeiden rantojen vuoksi – ja saattavat perillä pettyä. Missä piileksii turkoosi vesi, missä ovat valkoiset hietikot?

Löytyyhän niitäkin, jonkin verran, etsinnän jälkeen, mutta ei lainkaan sellaisia määriä kuin mitä ehkä kuvittelisi. Saaren kuuluisat hiekkarannat ovat toki komean pitkiä, mutta ruuhkaisia ja hälyisiä. Hiekka on harmahtavaa ja meressä on paikoin vaarallista uida; aallot ovat niin isoja ja merivirrat voimakkaita. Joillakin rannoilla vesi pakenee laskuveden aikaan sadan metrin päähän.

Tästä huolimatta Bali on upea matkakohde, etenkin näistä syistä:

1. Maisemat

Tuliperäinen Bali on kaunis. Se on uhkean vehreä ja vihreä. Trooppiset kukat tuoksuvat kaikkialla. Sisäosien kukkuloiden rinteitä peittävät kuvaukselliset terassiviljelmät riisipeltoineen.

Balilla on vehreää. Kukkuloilla maisemia kaunistavat riisiviljelmät.

Balilla voit ruokailla rantahietikossa tai tuolivuorimaisemissa; saaren koillisosassa, Kintamanin kylässä, olet kauan sitten romahtaneen tulivuoren reunalla, valtavan kuopan partaalla, jonka pohjalla on nykyään järvi. Laidoilla kohoilee kolme tuoreempaa tulivuorta. Tien varrella on ravintoloita, joiden pöydistä saat katsella mahtavaa panoraamaa.

2. Kulttuuri

Omintakeinen kulttuuri on se, mikä tekee Balista Balin. Vaikka saari on suosittu matkakohde, sen kulttuuri on säilynyt ainutlaatuisena. Valtaosa saarelaisista on hinduja, mutta hindulaisuuteen on sekoittunut paikallisia perinteitä ja muinaisia uskomuksia niin, että lopputuloksena on ihan omanlainen uskonto.

Tuokkosten parissa näpertely on Balilla jokapäiväinen ohjelmanumero. Paholaisten lepyttelylahjat lasketaan kaduille ja jalkakäytäville. Jumalten lahjat nostetaan alttareille.

Se luo koko saarelle mystisen tunnelman. Kaikkialla on temppeleitä, pieniä pyhättöjä ja suitsukkeiden tuoksuja. Arkipäivää säätelevät rituaalit ja seremoniat, joihin kuuluvat uhrilahjat sekä jumalille että demoneille.

3. Monipuolisuus

Harvalla trooppisella saarella on niin paljon nähtävää ja tehtävää kuin Balilla. Voit kierrellä saaren temppeleitä tai toreja, juhlia tai joogata, shoppailla, surffata tai sukeltaa. Tai voit viettää ylellistä lepolomaa: saarella on pilvin pimein hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia spa-hotelleja lumoavine uima-altaineen.

Bali voi olla turistirysä tai rauhaisa idylli – riippuu, keneltä kysyy ja missä päin saarta majailee. Vilkkaalle Kuta Beachille menevät nuoret bilettäjät, rauhallisen Seminyakin putiikkeihin ja ravintoloihin hakautuvat trendikkäät aikuiset. Kauniiden rantojen kaipuussa kannattaa suunnata Nusa Duan hotelleihin ja haastavimmat surfiaallot löytyvät saman niemimaan toiselta puolelta.

4. Ubud

Ubudin kaupunki sijaitsee saaren sisäosien kukkuloiden, metsien ja riisivainioiden keskellä. Se on saaren maagisin ja kiehtovin paikka, balilaisen perinnekulttuurin keskittymä sekä monien taiteilijoiden ja käsityöläisten koti.

Ubudin teatteriesitykset ovat viihdyttäviä ja vähän pelottavia.

Ubudissa on arkista elämäntohinaa ja matkailijoita, mutta silti rauhallista ja rentoa. Sieltä on harvalla kiire pois. Puoteja ja putiikkeja on riittämiin, samoin kivoja ravintoloita ja kahviloita, joissa oleskellaan keskellä puutarhaa, riisipellon kupeessa tai lootuskukkien täyttämien vesialtaiden vierellä.

Iltaohjelmaa ovat palatsien ja temppeleiden pihoilla esitettävät teatteriesitykset, jotka yhdistävät tanssia, musiikkia ja mytologioita.

5. Ubudin lähiseutu

Ubudin ympäristössä, keskellä luontoa, on ikivanhoja temppeleitä ja pyhättöjä. Goa Gajahin luolapyhäkön suuta vahtii mulkosilmäinen paholainen. Gunung Kawin temppeli- ja hautausmaakompleksille laskeudutaan pengerrettyjen riisipeltojen viertä. Lumoavin paikka on Pura Tirta Empul, jonka lähdevedessä uskotaan olevan taikavoimia. Sen vuoksi tulijat laskeutuvat syviin vesialtaisiin uhrilahjoineen.

Pura Tirta Empul -temppelin luona pulputtavassa lähteessä uskotaan olevan taikavoimia.

PS. Entä mistä löytyvät ne unelmien valkoiset korallihiekkarannat ja turkoosi meri? Ne odottavat laivamatkan päässä Balilta, pienillä Gili-saarilla.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?