10 kauneinta maailmanperintö­kohdetta Euroopassa – nämä haluat nähdä

Eurooppa on täynnä upeita kohteita. Osa niistä on valittu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Bosnia-Hertsegovinan Mostar tunnetaan Stari Most -sillastaan.

19.9.2017 14:11

Unescon maailmanperintökohteeksi valitaan arvokkaita perintökohteita, joiden suojelulla ja säilyttämisellä pitäisi olla erityinen merkitys ihmiskunnan kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymiselle.

Condé Nast Traveler julkisti artikkelissaan 20 Euroopan kauneinta Unescon maailmanperintökohdetta. Me esittelemme kymmenen.

1. Plitvicen kansallispuisto, Kroatia

Yksi Euroopan vanhimmista kansallispuistoista sijaitsee Kroatiassa, noin 250 kilometriä Splitistä.

Eikä kyseessä ole mikä tahansa puisto, vaan suoranainen luonnonystävän paratiisi. Etenkin talvisin näkymä muistuttaa fantasiakirja Narnian maailmaa, sillä alueen vesiputoukset ovat jäätyneet sinivalkoisiksi. Turkoosinvihreät järvet ovat ikuistuneet yksiin maailman hienoimmista luontokuvista.

Kansallispuisto on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1979.

2. Vlkolínecin maailmanperintökylä, Slovakia

Ružomberokin kaupungissa sijaitsevaa Vlkolínecin kylää ei kannata Slovakian matkalla missata. Kyseessä on uskomaton 45 talon kylä, jonka juuret ulottuvat 1300-luvulle. Pohjois-Karpaattien alueen arkkitehtuuria edustavassa kylässä voi ihastella muun muassa heinäpäällysteisiä talleja ja puisia kellotorneja. Unescon maailmanperintöluetteloon kylä pääsi 1993.

3. Punainen tori, Moskova

Moskovan Punainen tori on yksi maailman tunnetuimmista aukioista. Kyseessä on pääkaupungin keskusaukio.

4. Budapest

Unkarin pääkaupunki Budapest on täynnä kaunista katseltavaa. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvat Tonavan rannat, Linnavuori ja Andrássy út, joka on keskustassa kulkeva bulevardi.

5. Urnesin sauvakirkko  

Vuonna 1979 Unescon maailmanperintöluetteloon lisätty Urnesin sauvakirkko sijaitsee Norjassa, Sognin ja Fjordanen läänissä, Sogne-vuonon rannalla. Kirkko rakennettiin 1100–1200-luvuilla.

6. Geirangerinvuono ja Nærøyfjorden

Unescon maailmanperintökohteet Geirangerinvuono ja Nærøyfjorden kohoavat yli kilometrin korkeuteen. Ne ovat koko Norjan korkeimpia ja upeimpia vuonoja.

7. Vatikaani

Italian pääkaupungin Rooman ympäröimä Vatikaanin kaupunkivaltio on pinta-alaltaan maailman pienin itsenäinen valtio. Meluisan Rooman vieressä Vatikaanivaltio edustaa rauhaa. Käymisen arvoinen on Vatikaanin puutarha.

8. Pirinin kansallispuisto

Laajasta eläimistöstään ja putkilokasveistaan tunnettu Pirinin kansallispuisto sijaitsee Bulgarian lounaisosassa.

Patikointimatkalla voi kokea todellista koskemattoman luonnon kauneutta.

9. Mostar, Bosnia-Hertsegovina

Bosnia-Hertsegovinan Mostar on vanha kaupunki, joka tunnetaan upeasta sillastaan, Stari mostista. Unescon maailmanperintöluetteloon Bosnia-Hertsegovinan monikansallisuuden ja kansanosien rauhanomaisen rinnakkaiselon symboli pääsi vuonna 2005.

29-metrinen silta valmistui vuonna 1566, ja siitä tuli sadoiksi vuosiksi monikansallisen kaupungin yhtenäisyyden symboli. Marraskuussa 1993 siro silta murskautui kranaatti-iskussa.

Uusi silta rakennettiin pohjoispuolelle, ja vanha avattiin restauroituna käyttöön kesällä 2004.

10. Illulissat

Illulissat on Grönlannin taajama sekä jäävuono. Ainutlaatuisen kaunis Ilulissatin jäävuono on kuulunut vuodesta 2004 asti Unescon maailmanperintökohteisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?