Hinnat, ruoka, tunnelma: Kumpi on parempi matkakohde, Rooma vai Madrid?

Molempiin pääkaupunkeihin on suoria lentoja Suomesta. Niissä on mukavan lämpimät kelit pitkälle syksyyn ja rutkasti tekemistä pitkälle viikonlopulle, tai vaikka koko viikolle. Kumpaan kannattaisi lähteä?

Madrid on komeimmillaan ja parhaimmillaan pimeän tullen. Kaupungin öitä ei ole tarkoitettu nukuttaviksi.

17.9.2017 18:44

1. Yleistunnelman vuoksi: Madrid! Rooma!

Molemmissa on omalla tavallaan valloittava tunnelma: Roomassa tyylikkäämpi, hienostuneempi ja kiihkeämpi, Madridissa arkisempi, tuttavallisempi ja rennompi. Roomassa on huomattavasti enemmän turisteja kuin Madridissa.

Madrid on varsin avoin ja suvaitsevainen kaupunki, jossa on monenlaista kaupunginosaa ja kadun tallaajaa. Rooma on tässä mielessä konservatiivisempi ja hillitympi.

Kummassakin kaupungissa aukiot ovat kuin suuria olohuoneita – Roomassa ne vain ovat paljon kauniimpia ja komeampia.

Roomassa on upeaa nähtävää loputtomasti. Yksistään Pantheon-temppeli on huikea.

2. Nähtävyyksien vuoksi: Rooma!

Historiallisten monumenttien ja taideaarteiden määrässä Roomaa on mahdoton päihittää – nähtävää on kaikkialla; sisällä ja ulkona, maan päällä ja sen alla. Colosseum, Pantheon, Forum Romanum ja Vatikaani Pietarinkirkkoineen ovat vasta johdanto loputtoman pitkään listaan.

Roomassa ”ongelmana” on korkeintaan se, että iskee kiire ja ähky, kun ei osaa olla tarpeeksi valikoiva ja lopettaa nähtävyyksien koluamista ajoissa.

Rooma vetoaa esteetikkoon. Kauneutta ja tyyliä löytyy kaikkialta.

Madrid on nähtävyysmielessä vähän vaisu kaupunki. Siellä ei ole ainuttakaan ”pakollista” nähtävyyttä. Onhan siellä kuninkaanlinnaa, katedraalia ja kuuluisia taidemuseoita – El Prado, Thyssen-Bornemisza ja Reina Sofia – mutta eivät ne tee Madridista Madridia – omaleimaiset, ydinkeskustan ympärillä levittyvät vanhat kaupunginosat sen sijaan tekevät. Niissä kannattaa kävellä, kävellä ja kävellä.

3. Ostosten vuoksi: Madrid! Rooma!

Molemmat ovat loistavia ostoskaupunkeja. Kummassakin parhaat shoppailuapajat ovat aivan keskustassa. Valikoimaa on laidasta laitaan – etenkin vaatteissa, kengissä ja laukuissa – ja ihan joka kukkarolle. Mutta kärjistetysti voisi sanoa, että siinä missä Madrid on ennen muuta huokeiden espanjalaisten vaateketjujen taivas, Rooma on tyylikkäiden ja hintavien putiikkien unelma.

Roomassa ikkunashoppailu on monien pikkuliikkeiden vuoksi helpompaa ja antoisampaa. Rooman luksusputiikitkin ovat tyrkyllä keskustan vilkkailla kaduilla, kuten Via dei Condottilla ja Via Borgognonalla lähellä kuuluisia Espanjalaisia portaita. Madridissa ne ovat sen sijaan sivummalla kuhinasta, omissa oloissaan Salamancan vauraassa kaupunginosassa.

Suosittu sunnuntaikirppis löytyy molemmista: Roomassa suurin on Porta Portese Trasteveren kaupunginosassa, Madridissa on puolestaan El Rastro, joka levittyy La Latinan kaupunginosan kaduilla.

4. Ravintoloiden & ruoan vuoksi: Rooma! Madrid!

Roomassa voi tehdä makumatkan Italian ympäri ja Madridissa kiertää Espanjan. Kun vastakkain ovat italialainen ja espanjalainen keittiö ja ruokakulttuuri, on lähinnä makuasia, kumpi vetää pidemmän korren. Kummassakin kaupungissa on erinomaisia ruokapaikkoja, mutta myös kehnoja ja ylihintaisia turistiravintoloita – Roomassa vaara päätyä tällaiseen on Madridia suurempi, onhan turistejakin enemmän.

Madridin valtteja ovat mukavat tapasbaarit, rento tunnelma ja edulliset hinnat.

Jos haluaa kunnolla vastinetta rahoilleen, kannattaa kummassakin kaupungissa sivuuttaa turistimenuja tarjoavat ravintolat, joka ovat auki koko päivän. Ravintolat ovat yleensä parempia kuhinasta ja nähtävyyksistä syrjässä.

Roomassa kannattaa suunnata esimerkiksi tunnelmallisen Trasteveren alueelle, jonka vanhoilla kujilla ja aukioilla on hyviä trattorioita ja osterioita. Madridin jujuna ovat lukemattomat tapasbaarit, joita voi kiertää montakin yhden illan aikana – helpointa se on Cava Baja -kadulla La Latinan kaupunginosassa, jossa baareja on vieri vieressä.

5. Yöelämän vuoksi: Madrid

Onhan Roomassakin baareja, klubeja ja diskoja, mutta ei se ole lainkaan sellainen bilekaupunki kuin Madrid. Madrid on todellinen yökukkujien paratiisi. Harva madridilainen aloittelee illallista ennen kymmentä. Puolenyön aikoihin siirrytään baareihin, tai niiden tuntumaan; tavallista on, että ihmisiä on enemmän kuppilan ulkopuolella kuin sisätiloissa.

Diskoihin ja klubeihin mennään aamuyöllä, ja ainakin viikonloppuna niissä sinnitellään aamiaisaikaan saakka. Virkeä tunnelma on esimerkiksi Chuecan ja Malasañan naapuruskaupunginosissa.

6. Hintatason vuoksi: Madrid

Madrid on edullisempi. Se ravintoloissa syö noin 10–30 prosenttia halvemmalla kuin Roomassa, ja olut maksaa noin puolet vähemmän. Myös kahvittelu on Madridissa huomattavasti huokeampaa, jos nautiskelee kupillisen istualtaan – Roomassa juo espresson pikkurahalla vain baaritiskin ääressä seisten.

Madridissa on helpompi löytää kiva, kohtuuhintainen majoitus. Lentolipun voi sen sijaan saada Roomaan huomattavasti halvemmalla kuin Madridiin.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?