Keskituloinen Anna-Katri matkustelee jopa maailman ympäri – mutta millä rahalla? Näin hän sen tekee

Kolmekymppinen matkabloggaaja Anna-Katri kertoo, miten keskituloisella on varaa harrastaa matkustamista.

Miten ihmeessä tuollakin on varaa matkustaa? Usein matkustavat kuulevat vastaavia ihmettelyjä usein.

Matkailun harrastaminen ei kuitenkaan automaattisesti vaadi leveää palkkapussia. Myös keskituloisella on mahdollisuus harrastaa matkustamista.

Adalmina´s adventure -matkablogia kirjoittava Anna-Katri kertoo blogikirjoituksessaan ”Miten mulla on muka varaa matkustaa – viisi paljastusta rahankäytöstä”, miten säästää matkoja varten.

Räihä tunnetaan muun muassa maailmanympärimatkastaan, jonka hän teki 50 000 euron budjetilla.

Keräsimme Anna-Katrin vinkit viiden kohdan tiivistelmäksi:

Vinkki 1: Hanki lisätuloja

Anna-Katri ei tienaa päivätyöstään ökysummia kuukaudessa, vaan kuvailee palkkansa olevan Suomi-standardeilla ”aika keskiverto”. Ylimääräistä nainen kerää toisella työllään, jota hän on tehnyt vuodesta 2011 lähtien. Lifestyle-blogi tuo kaivattuja lisätuloja, jotka tietenkin menevät matkustamiseen.

Vinkki 2: Säästä asumisesta

Matkabloggaaja on tehnyt uhrauksia harrastuksensa eteen. Sinkkunainen asuu yksin, mutta säästi aikoinaan maailmanympärimatkaa varten myymällä aiemman asuntonsa ja vaihtamalla sen pienempään yksiöön. Samalla ylellinen sisustus vaatehuoneineen vaihtui hillittyyn sisustukseen.

”Kuukausittaiset lainanlyhennykset ja muut asuntoon liittyvät menot pienenivät samalla huomattavasti. Näin pystyin säästämään kuukausittain isomman summan matkoja varten.”

Vinkki 3: Kirjaa ylös kaikki menot

Mitä suuremmat tulot, sitä suuremmat menotkin usein ovat, ellei asiaan kiinnitä huomiota, Anna-Katri huomauttaa.

Monet meistä tuhlaavat kuukausittain kaikkeen turhaan. Niin teki myös Anna-Katri aiemmin. Rahaa kului paljon esimerkiksi ravintoloihin ja bilettämiseen. ”Mutta kun maailmanympärimatkaani varten aloin tarkemmin pohtimaan kuukausittaista rahankäyttöäni, hämmennyin. Ja häpesin. Miten ihmeessä onnistuinkaan tuhlaamaan kuukausittain niin ison summan kaikkeen turhaan?”

Ostolakon avulla Anna-Katri onnistui säästämään summan, josta nainen pystyi aiemmin vain unelmoimaan.

Hän kehottaa kirjaamaan kuukausittain ylös kaikki menot, jokaista kauppakuittia myöten. Näin turha tuhlaus konkretisoituu.

Järkevää rahankäyttöä kannattaa jatkaa myös matkoilla, Anna-Katri muistuttaa.

Vinkki 4: Raha poikimaan

Suomessa ei pääse rikastumaan pelkällä työnteolla tai säästämisellä, Anna-Katri huomauttaa blogissaan. Raha täytyy laittaa myös poikimaan.

”Omalla kohdallani säästäminen ei ole ollut vain passiivista odottamista, vain järkevää rahankäyttöä sijoituskohteisiin, jotka arvioni mukaan voisivat tuoda tuloja ei vain lyhyellä vaan myös pitkällä aikavälillä. Yksi isoin näistä on kohdallani ehdottomasti ollut asuntosijoittaminen.”

Jos asuntosijoittaminen ei ole juttusi, mieti muita sijoitusmahdollisuuksia, kuten osakkeita, Anna-Katri vinkkaa.

Vinkki 5: Kuluta järkevästi myös matkoilla

Järkevää rahankäyttöä kannattaa jatkaa myös matkoilla, Anna-Katri muistuttaa.

”En esimerkiksi koskaan sijoita satoja euroja hotellihuoneeseen vaan voin helposti yöpyä kymmenellä eurolla hostellissa, jos haluan säästää matkakustannuksista”.

Sen sijaan nainen sijoittaa elämyksiin, kuten vaikkapa kuumailmapallolentoon Serengetissä, risteilyyn Etelämantereelle tai laskuvarjohyppyyn Uudessa-Seelannissa. ”Näitä kokemuksia ei voi edes rahassa mitata,” Anna-Katri huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?