Seikkailijat paljastavat Suomen 4 kiehtovinta hylättyä paikkaa – jos käyt, ole varovainen

Urbaanit seikkailijat paljastavat neljä suomalaiskohdetta, jotka kiehtovat perinteisiin matkakohteisiin kyllästynyttä.

Hirvihaaran tulitikkutehdas Mäntsälässä.

11.9.2017 13:26

Autioiden ja hylättyjen paikkojen kuvaamisesta on tullut maailmanlaajuinen hitti. Monesti paikkoihin liittyvät tarinat ja siellä eläneiden ihmisten kohtalot kiehtovat jopa enemmän kuin kohde itse.

Urbanex Ninja on suomalainen sivusto, joka esittelee kohteita, joita ei näy tavallisissa matkaoppaissa. Sivuston tekijät kertovat kohteiden sopivan ihmisille, jotka kaipaavat nähtävää perinteisten museo- ja kirkkokierrosten sijaan.

– Jokaisesta kunnasta ja kaupungista löytyy mielenkiintoisia paikkoja ja tapauksia, mutta niitä ei mainita esitteissä. Sellaisia paikkoja ei ehkä osata arvostaa tai niitä ei haluta tuoda julki huonon leiman pelossa. Kaikki pitää olla nykyään turvallista. Siksi kuntien suosittelemat vierailupaikat jäävät mauttomiksi, nimettömänä pysyttelevät urbaanit seikkailijat kertovat Ilta-Sanomille.

Mieleenpainuvin matkakohde ei aina olekaan massiivinen tai häikäisevän kaunis rakennelma. Vaatimattomammankin näköisen paikan taustalta voi kuitenkin löytyä tarina, joka koskettaa ja kiehtoo.

Urbaanit löytöretkeilijät kertovat Ilta-Sanomille neljä kohdetta, joita ei tavallisista matkaoppaista löydy.

1. Hirvihaaran tulitikkutehdas Mäntsälässä

Hirvihaaran tulitikkutehtaan alku oli vaikea ja sen historia lyhyt. Rakennuksen omistajat vaihtuivat tiuhaan perustamisvaiheen jälkeen.

Kyseessä oli yksi Mäntsälän seitsemästä tulitikkutehtaasta ja sen osuus koko Suomen tulitikkujen tuotannossa oli vuonna 1919 noin puolet koko maan tuotannosta.

Vuonna 1918 tulitikkutehdas paloi ja se rakennettiin uudelleen. Uuden tehtaan valmistumisvaiheessa tapahtui onnettomuus, jossa silloinen omistaja Herman Holmberg jäi asennettavan tikkujen kuivausrummun alle ja kuoli lopulta saamiinsa vammoihin.

Tehdas toimi vuoteen 1929.

– Tulitikkutehtaan rakennusta on yritetty herättää henkiin, mutta yritykset ovat epäonnistuneet. Nyt rakennus on murenemassa käsiin. Tuhopoltot eivät ole helpottaneet tilannetta. Täällä vierailua ei voi suositella heikkokuntoisen rakennuksen vuoksi, seikkailijat muistuttavat.

2. Kimolan kanavan nippunosturi

Pohjois-Kymenlaaksossa Kymijoen vesistössä sijaitsee Kimolan kanava, joka vihittiin käyttöön vuonna 1966. Kanava rakennettiin helpottamaan puutavaran uittoa tehtaille. Tukkinippujen uittomatka lyheni kanavan avulla lähes 30 kilometriä. Viimeinen siirrettävä tukkinippu saapui nosturille elokuussa 2002.

Kanavan nippunosturi on ollut pois käytöstä yli 15 vuotta. Sen tarina on kiehtova.

– Historiaa syvemmin tutkiessa löysimme tarinoita entisaikojen järvenlaskijoista ja heidän aiheuttamistaan ympäristötuhoista epäonnistuneiden järvenlaskujen seurauksina, seikkailijat paljastavat.

3. Armaksen tarina

– Suuri koko ei meille ole tärkein kohteen määritelmä. Pieni kohde voi olla kiintoisa, jos se sisältää kiinnostavan tarinan, urbaanit seikkailijat muistuttavat.

Yksi pienistä mutta mielenkiintoisista kohteista on Pohjois-Karjalassa sijaitsevassa järvessä oleva pieni saari. Siellä sijaitsee asuinmökki, joka kuului aikoinaan alkoholiin ja metelöintiin mieltyneelle Armakselle.

Armasta kehotettiin rakentamaan mökki pienelle saarelle, jotta rantanaapurit saisivat takaisin kaipaamansa rauhan. Saaren vaatimattomasta mökistä tulikin Armaksen koti hänen loppuelämäkseen.

4. Soinisen kokeilukoulu

Mikael Soinisen hylätty kokeilukoulu sijaitsi Helsingin Pukinmäessä. Vuonna 1913 valmistunut rakennus oli Soinisen koti ja koulu, jossa painotettiin Soinisen opetusmetodeja, kuten omakohtaista havainnointia. Koulu lopetti toimintansa uuden kansakoulun valmistuttua vuonna 1954, pukinmaki.fi kertoo.

Rakennus oli tyhjillään 30 vuotta, kunnes se purettiin vuonna 2016 uusien asuintalojen tieltä.

– Mielenkiintoiseksi paikan tekee se, että Soininen oli vuonna 1921 säädetyn oppivelvollisuuden johtohahmo. Helsingin yliopisto sai myös nykyisen nimensä vuonna 1919 Soinisen ehdotuksen mukaan, seikkailijat kertovat.

Muista turvallisuus ja käyttäytyminen

Hylättyjä paikkoja tutkivat seikkailijat muistuttavat, ettei heitä ole syytä sekoittaa vandaaleihin. Urbaanin löytöretkeilyn tärkein sääntö onkin: ota vain kuvia ja jätä vain jalanjälkiä.

– Pelkät jalanjäljet jäävät todisteeksi käynnistä, usein tuskin niitäkään, seikkailijat muistuttavat.

Paikkojen sijainnit pidetään usein myös suurelta yleisöltä piilossa.

– Sijainnin piilotteluilla suojellaan kohdetta, sillä kaikki eivät vieraile paikoissa vilpittömin mielin.

3 tärkeää ohjetta:

1. Älä koskaan jätä mitään sattuman varaan. Yritä edes minimoida riskit. Älä tutki yksin, vaan mene aina ainakin kahden henkilön voimalla. Yksin tutkiessasi olet vaikeuksissa, jos sinulle sattuu jotakin yllättävää. Jos päätät kaikesta huolimatta lähteä yksin, jaa suunnitelmasi luotettavalle henkilölle.

2. Vältä kiipeilyä, koska osa rakennusten rakenteista on saattanut heikentyä vuosien myötä. Älä kiipeile, ellet ole täysin varma turvallisuudesta. Pidä turvavarusteet (mm. taskulamppu, ylimääräiset akut, kännykkä, kamera) käden ulottuvilla.

3. Katso mihin olet astumassa. Lattiassa oleva reikä voi olla tappava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?