Vanha ja kaunis Porvoo on aikamatka menneeseen - Matkat - Ilta-Sanomat

Vanha ja kaunis Porvoo on aikamatka menneeseen

Porvoolaiset puolustivat ranta-aittoja, kun tsaari komensi C.L. Engelin piirtämään uuden keskustan. Ruotsin, Venäjän ja Suomen ajan kerrokset kuljettavat kuninkaiden ja taiteilijoiden jalanjäljissä.

26.8.2017 11:00

Aikamatka menneeseen alkaa jo höyrylaiva m/s J.L. Runebergilla, kun kannelle kipuaa täydelliseen 1800-luvun asuun pukeutunut nuori mies.

– Kaverit pakottivat ottamaan kassillisen runokirjoja mukaan, huokaa Valtteri Arino.

Grave Pleasures -yhtyeessä soittava muusikko on matkalla omiin polttareihinsa laivalla, joka on liikennöinyt Helsingistä Porvooseen vuodesta 1930 asti. Melkein kolmen ja puolen tunnin merimatkan aikana sulhanen ehtii palata vanhaan hyvään aikaan, jolloin sosiaalisen median korvasi kasvotusten keskustelu ja selfiet päihitti maisemien ihailu.

Sulhanen matkalla Porvooseen m/s J.L. Runebergilla.

Uudenmaan saaristosta voi merimatkan aikana bongata muun muassa Mustan hevosen, Pirttisaaren, Pellingin ja Haikon. Matkan puolivälissä laivan keittiöstä karkaa lohikeiton tuoksu. Arino vetäytyy peräsalonkiin syömään, mutta kahvit ja Runebergin torttu on nautittava yläkannella.

Porvoon jokivarren vehreyttä pilkuttavat huvilat kiinnostavat ja m/s J.L. Runeberg lipuu kohti kaupungin keskustaa.

Laivarannassa on sulhasta vastassa riemukas poikajoukko, joka vie Arinon kohti viimeisen poikamiesillan seikkailuja.

Meitä muita odottaa puolipilvinen Porvoo ja joella ja saaristossa risteilevä m/s Fredrika.

– Omistaja Ari Kautto on jo 80-vuotias, mutta tekee yhä innokkaasti töitä, Porvoo-opas Minna Fondelius-Nuccio kertoo.

Fondelius-Nuccio pahoittelee, että ihmisten tiedot Porvoosta rajoittuvat harmittavan usein jokirannan punaisiin ranta-aittoihin ja vanhaan Porvooseen. Hän lupaa esitellä Suomen toiseksi vanhimman kaupungin kauneimmat paikat.

Ensimmäisenä tutustutaan vanhaa venäläistyyliä edustavaan empire-kaupunginosaan. Se rakennettiin Venäjän valtakunnan aikana, kun Nikolai I vanhassa Porvoossa käytyään päätti rakennuttaa ruotsalaisen tuppukylän tilalle leveiden katujen empire-keskustan.

Runebergin kotimuseo esittelee 1800-luvun vaurasta kotia ja kansallisrunoilijan elämää.

– Johan Carl Ludvig Engel tuli 1830-luvulla Porvooseen ja suunnitteli rakennukset. Vanhan Porvoon asukkaat panivat niin hanakasti vastaan, että punamultaisten aittojen aluetta ei purettu.

Empire-keskustan ja koko Porvoon tärkein nähtävyys on vuonna 1880 avattu J.L. Runeberg -museo. Suomen vanhin kotimuseo on esteettinen elämys sekä arkkitehtuurin että sisustuksen suhteen.

– Sen jälkeen kun J.L. Runeberg halvaantui metsästysretkellä, Fredrika kirjoitti hänen puolestaan.

Fredrika oli kirjailija ja intohimoinen puutarhuri.

– Kun Runebergit lähtivät mökille, Runeberg meni lasten kanssa yhdellä veneellä ja Fredrika tuli kasvien kanssa toisella veneellä.

Runebergin metsästyssaaliita.

Matkoilta kasveja Suomeen tuoneen Fredrika Runebergin puutarha lumoaa kauneudellaan. Porvoolaisten mielestä Fredrikan puutarha oli humpuukia, koska piha olisi pitänyt hyödyntää. Niinpä Fredrika istutti kukkien lomaan omenapuita ja marjapensaita.

Runebergien kuusi poikaa olivat niin villejä, että heitä kutsuttiin Porvoon susiksi. Walter Runebergista tuli kuvanveistäjä.

Yksikerroksisten empire-rakennusten kaupunginosa on hyvin laaja, kilometri kumpaankin suuntaan.

Vanhaa Porvoota lähestyttäessä alkaa näkyä suomalaisuuden vaikutus.

– Kun asuntoja piti saada sodan jälkeen ihmisille nopeasti ja halvalla, alkoi kahden idyllin väliin nousta kerrostaloja.

Ajan ankeuden monumentti on Porvoon linja-autoasema.

– Nykyisen Seurahovin paikalla oli aikoinaan yksi Suomen kauneimmista ravintola-hotelleista. Valitettavasti upea puutalo päätettiin purkaa pois. Torille ei jätetty mitään vanhaa, Fonelius-Nuccio harmittelee.

Vanhan Porvoon kaduilla eivät autot aja.

Onneksi kauneus ei ole Porvoossa koskaan kauempana kuin nurkan takana. Tuomas Siitosen suunnittelema Länsirannan omakotitalo- ja kerrostaloalue on rauhan satama ja hieno esimerkki uuden arkkitehtuurin mukautumisesta vanhaan kaupunkirakenteeseen.

Pensaiden ja kukkien täyttämä, vuonna 2009 avattu August Eklöfin puisto innoittaa puutarhaharrastajaa. Suomen toiseksi vanhimman kaupungin juurista muistuttaa puiston keskellä Ruotsin, Venäjän ja Suomen triptyykki.

Ennen vanhaan Porvooseen jalkautumista on kiivettävä Näsinmäelle ja koettava Näsin kiven tarina.

– Kivi lensi tähän, kun metsässä asunut aamu-uninen jättiläinen kyllästyi kirkon rakentamisen aiheuttamaan kolinaan. Kirkon kellojen soittaminen aamuisin sai hänet raivon valtaan. Hän yritti heittää kivellä kirkkoa, mutta kivi päätyi keskelle metsää, Frodelius-Nuccio kertoo.

Kivi tunnettiin näköalapaikkana jo 1800-luvulla, jolloin sen ympärillä oli puinen terassi. Kivellä on aina vietetty vappujuhlia ja nautittu piknik-eväistä ja taiteesta. Ville Vallgren, Walter Runeberg ja Albert Edelfelt pitivät tällä paikalla porvoolaisille teatteriesityksiä, ja täällä Edelfelt maalasi 220 maalausta.

Kiveltä avautuu maalauksellinen maisema Porvooseen. Tuolla näkyy pikkuliikkeitä täynnä oleva Simolinin tavaratalo ja vuonna 1860 Gustaf Söderströmin kaupunkiin perustama WSOY:n kirjapaino, jossa painettiin ainoastaan suomenkielistä kirjallisuutta.

Alempana mäessä on 1500-luvun Suomen suurimman kartanon mukaan nimetty Näsin kartano. Kartanonherra Näsin Jutte eli Johan Holm tunnettiin pihiydestä. Rahaa säästääkseen hän kulki tuohivirsuissa. Kitupiikki ei halunnut käyttää kiven louhimiseen dynamiittia, joten hän laittoi vettä kivien väliin ja odotti jään halkaisevan kivet.

Kartanossa on paraikaa lokakuuhun kestävä Oodi Suomelle -taidenäyttely.

Porvoonjoki lipuu hiljattain remontoidun Mannerheiminkadun sillan alta. Rakkaus on vähintään yhtä kärsivällinen kuin 143 kilometriä pitkä joki, vaikka tänään sen hermoja koetellaan jo ennen papin aamenta.

Bestman nimittäin katselee sillan kupeessa hääauton konepellin alle, kun sulhanen hikoilee autossa. Auto on pysähtynyt ja morsian odottaa Porvoon tuomiokirkossa sillan toisella puolella.

Vanhan Porvoon idylli alkaa Porvoon Kahvipaahtimon kahvilasta leijailevasta kahvintuoksusta.

Vanhankaupungin vilkkaimmalla Välikadulla ei ole turistirysätunnelmaa. Porvoo-rihkamaa ei näy. Vain naakat parveilevat terassien pöytien liepeillä ja turistit vilahtavat Brunbergin putiikista ulos ja sisään.

Isolinnanmäki tarjoaa huikean aikamatkan menneisyyteen.

Viime vuonna yli miljoona turistia keränneessä 50 000 asukkaan perinteisessä kankaankutojien kaupungissa myydään paikallisten käsityöläisten töitä.

Tavarataivaiden tilalla on tusinoittain tositarinoita.

Esimerkiksi kertomus Porvoon palosta, joka sai alkunsa kun rouva Holm keitti yöllä kalasoppaa ja jätti puuhellan vahingossa päälle. Porvoo paloi, mutta palossa kuoli vain pieni poika ja vanha mies. Rouva Holm jäi henkiin.

Porvoossa oli kaupunkiasutusta jo 1300-luvulla, mutta rakennuksia on jouduttu uusimaan kaupunkia riivanneiden tulipalojen takia.

Vuoden 1809 valtiopäivien näyttämönä tunnettu Vanha Raatihuone rakennettiin Suomenlinnan ylijäämäkivistä. Tänään Raatihuoneen torilla kuunnellaan katusoittoa ja mietitään, lähtisikö kojusta mukaan kipsinen pää.

Toria ympäröivien 1700-luvun lopun talojen sisäpihoilla pääsee ihmettelemään vuosisatojen kerroksia.

Kauppias Holmin talon pihalla kasvaa yhä humala. Sen kasvattaminen oli Ruotsin vallan aikana veden epäpuhtauden takia pakollista.

– Töitä tehtiin pienessä hiprakassa ja elettiin 25 vuoden korkeaan keski-ikään.

Vanhan Porvoon arkkitehtuurista pidetään yhä hyvää huolta: talojen värit on tarkoin määritelty ja puutarhan epäsiisteydestä voi saada huomautuksen.

Tytöt Sillanmäellä.

1400-luvun myöhäisgotiikkaa edustava Porvoon tuomiokirkko on toipunut tuhopoltosta. Kirkkomäellä kohoava kirkko näyttää viiden miljoonan euron korjausten jälkeen komealta. Paanut on kiinnitetty käsin ja naulattu käsin.

Ison Linnamäen puistoon on kirkolta sopiva kävelymatka. Kauniissa puistossa tuntuu uskomattomalta, että täällä käytiin 1700-luvulla isonvihan taisteluita. 500 vuotta aikaisemmin paikalla kohosi Porvoon jokilaaksoa hallitseva ruotsalaisten rakentama linna.

Pikkulinnamäen rautakautista kalmistoa käytettiin noin vuodesta 100 ennen ajanlaskun alkua noin vuoteen 300. Maarinlahden muinaissatama kukkii runsaasta asutushistoriasta kertovia kulttuurikasveja, jotka houkuttelevat niityille monenlaisia hyönteisiä.

Vanha Raatihuone katselee torin vilinää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?