5 upeaa matkakohdetta Suomessa – hyvinvointikeidas vain lyhyen ajomatkan päässä Helsingistä - Matkat - Ilta-Sanomat

5 upeaa matkakohdetta Suomessa – hyvinvointikeidas vain lyhyen ajomatkan päässä Helsingistä

Aina ei tarvitse varata lentolippuja, jotta pääsisi lomatunnelmaan. Suomi on täynnä toinen toistaan ihanampia lomakohteita.

Suomen kesä ei ole ainoa kokemisen arvoinen asia kotimaassa – tunnelmallisen syksyn viettämiseen löytyy sata ja yksi kohdetta.

16.8.2017 16:08

Kesälomat ovat monella jo takanapäin, joten seuraavat lomatoiveet kohdistuvat syksyyn ja etenkin lokakuussa vietettävään syyslomaan. Perinteisesti suomalaiset matkustavat syyslomalla monesti Kanariansaarille, joka on matkatoimistojen edustajien mukaan suomalaisten ikisuosikki.

Matkalle lähteäkseen ei kuitenkaan aina tarvitse lähteä pois kotimaasta. Myös Suomesta löytyy todellisia matkailun helmiä.

Momondo.fi kertoo tiedotteessa viisi vinkkiä syysmatkailijoille:

1. Luonnon ystävän Lappi

Luonnonrauhaa kaipaavan kannattaa suunnata syksyllä pohjoiseen, jossa ruskan hehku hivelee silmiä. Pallas-Yllästunturin luonnonpuistossa vaeltelu patikoiden tai pyöräillen sopii kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille. Alueella on erilaisia ja eripituisia merkittyjä luontopolkuja ja vaellusreittejä sekä tauko- ja majoituspaikoiksi laavuja, kotia ja tupia.

Jos täysin luonnon armoille heittäytyminen ei houkuta, kokeile luksustelttailua (”glamping” eli glamorous camping) Torassiepin mökkikylässä Torasjärven rannalla. Lasiseinäisessä Aurora Dome -teltassa syksyistä maisemaa ja revontulia voi ihastella hotellitason mukavuuksista nauttien.

2. Kulinaristin Turku

Entinen pääkaupunkimme Turku on kulinaristin ja kahvittelijan keidas. Esimerkiksi jokirannan kuulussa Café Artissa juomansa ja leivonnaisensa saa pariisilaisittain kuvataiteen ympäröimänä. Vaihtoehtoväen suosiman Kirjakahvila Brinkkalan pihalla puolestaan nautitaan vegaanisista herkuista opusten ja mielenkiintoisten keskustelujen lomassa. Alkuperämaakahveja ja bageleita tarjoilevan Latte Cafén hymysuinen omistaja taas todennäköisesti kehottaa kokeilemaan kehittämäänsä Ghetto Latte -juomaa, jonka resepti on tietenkin salainen.

Turun jokirannan ravintolalaivat tarjoavat ainutlaatuiset puitteet illanviettoon.

Turun klassikkoravintoloista mainittakoon rento Blanko, jossa järjestetään iltaisin myös klubeja sekä Tintå, jossa voi valita vaikkapa artesaanipizzan ja hyvän viinin voittamattoman yhdistelmän. Kasvissyöjien kannattaa muistaa myös kauppahallin mainiot ravintolat, kuten Roots Kitchen. Fine diningin ystävien on syytä ottaa puhelu hehkutettuun Kaskikseen jo hyvissä ajoin.

3. Hyvinvointia hakemaan Loviisasta

Jos kesän aikana ei ehtinyt rentoutua ja palautua riittävästi, lähde Loviisaan. Vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitsee idyllinen rentoutumiseen ja stressinhallintaan erikoistunut hyvinvointikeskus Villa Mandala Manor & Resort.

Syksyinen Loviisa hurmaa seesteisyydellään.

Villa Mandalassa järjestetään vuosittain viitisen joogaretriittiä, joiden tärkein elementti on luonto. Joogaamisen lisäksi käydään hiljaisilla patikkaretkillä, uidaan läheisessä järvessä tai pyöräillään maaseudulla. Villa Mandalan makuuhuoneet on sisustettu levollisen romanttisesti, ja jokaisessa huoneessa on oma terassi tai parveke.

Keskusta ympäröivät satavuotias puutarha ja puistoalue jalopuineen. Raakaruokaan ja gluteenittomiin herkkuihin erikoistuneet kokit valmistavat vierailijoiden ruoat. Puulämmitteinen sauna viimeistelee rentouttavan kokemuksen.

4. Kulttuurin ystävän Helsinki

Elo-syyskuussa Helsinki hellii erityisesti kulttuuririentojen ystävää. Lähes kolme viikkoa kestävät Helsingin Juhlaviikot levittäytyvät ympäri kaupunkia, ja tarjolla on kaikkea mahdollista tanssista, teatterista ja sirkuksesta kuvataiteisiin ja musiikkiin.

Helsingin Juhlaviikoilla esittäytyvät taiteenlajit laidasta laitaan.

Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma Helsinki Design Week puolestaan kokoaa syyskuussa yhteen muotoilusta, muodista ja arkkitehtuurista innostuneita. Elokuvanystäviäkään ei ole unohdettu. Jo 30. kertaa järjestettävä Rakkautta & Anarkiaa -festivaali painottaa juhlavuonnaan lyhytelokuvaa, ja niitä sisältyykin ohjelmistoon ennätysmäärä.

Kulttuurivieras voi yöpyä Helsingissä vaikkapa Etu-Töölön Hotelli Helkassa, jonka huoneet on sisustettu Alvar Aallon suunnittelemilla huonekaluilla. Talo on tarjonnut turvallista majoitusta naisille aina 1920-luvulta lähtien muun muassa opiskelijakotina. Hotelli Helka haluaa myös ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja liputtaa itseään muun muassa HLBTQ-ystävällisenä vaihtoehtona.

5. Aktiivilomalle Saimaan rannalle

Aktiivisen perheen valinta on Saimaa ja Etelä-Savon kansallismaisema. Suomen kauneimmaksi huvipuistoksikin tituleerattu Punkaharju tarjoaa paitsi reipashenkisiä ulkoiluaktiviteetteja myös henkeäsalpaavia maisemia ja herkullista ruokaa ylellisissä puitteissa.

Aktiivimatkailija voi tutustua Saimaan maisemiin vaikkapa meloen.

Historiallinen hotelli Punkaharju eli entinen Valtionhotelli on hiljattain kunnostettu ja palautettu tyylikkäällä tavalla entisajan loistoonsa – nykyajan mukavuuksista tinkimättä. Hieman erilaisia elämyksiä tarjoaa puolestaan Parikkalan puolella sijaitseva Minihotel Fireman Center, jonka teemasisustus ja palokalustonäyttely puhuttelevat jokaista pientä tai isompaakin palomiestä.

Punkaharjun harjualue on jo itsessään nähtävyys, johon tutustuminen käy meloen, pyöräillen, ratsastaen tai vaikkapa sauvakävellen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?