Kannibalismia, ydinasekokeita, murhia... – Näillä matkailijoiden suosimilla paratiisisaarilla on synkkä historia - Matkat - Ilta-Sanomat

Paratiisisaarten pimeät puolet – vieläkö haaveilet lomasta näissä suosituissa kohteissa?

Seychellit on paratiisi, mutta kaikki saarilla ei ole niin auvoista.

Julkaistu: 11.8.2017 19:01

Maailmasta löytyy lukuisia uskomattoman kauniita paratiisisaaria. Unelmalomakohteiden historia ei kuitenkaan aina ole yhtä valoisa kuin valkoiset hiekkarannat.

Valkoisten hiekkarantojen ja turkoosin meriveden lisäksi osalla matkailijoiden suosimista paratiisikohteista on hirvittävä menneisyys, The Telegraph kertoo.

1. Seychelleillä on suhteessa enemmän vankeja kuin missään muualla maailmassa

Afrikan pienin valtio Seychellit ovat paratiisilomakohde, mutta saarella on vankeja asukasta kohden enemmän kuin missään muualla maailmassa. 100 000 asukasta kohden vankeja oli 799 vuonna 2014. Asukkaita saarivaltiossa on noin 95 000 kappaletta. Osa vangeista on somalialaisia merirosvoja. Vertailun vuoksi voidaan katsoa tilastoissa toiseksi sijoittuvaa maata eli Yhdysvaltoja, jossa vankeja on asukasta kohden 693.

IS on aiemmin kertonut Seychellien olevan kaukainen unelmalomakohde, ja paikan ykkösnähtävyyksiä ovat turkoosin meren huuhtelemat valkoiset korallihietikot, joita reunustavat palmut tai näyttävät graniittikalliot.

2. Galapagossaarten karmiva menneisyys

Jos saarilta joskus löytyy ihmisluita, niiden taustalla on karmivia tapahtumia. Galapagossaarille haaksirikkoutui kerran ryhmä amerikkalaisia valaanmetsästäjiä. Vuosi oli 1820, kun 20 miestä joutui hylkäämään laivansa. Kuukausia miehet yrittivät selviytyä saarella ennen kuin ajautuivat kannibalismiin – syömään tovereitaan. Vain kahdeksan miestä löydettiin lopulta Etelä-Amerikan rannikolta, mielipuolisina ja ihmisluita kaluten.

Saarella vieraili myös erikoislaatuinen pariskunta: professori Friedrich Ritter ja hänen rakastajansa Dore Strauch. Pariskunnan elämänkatsomukseen kuului muun muassa nudismi ja vegetarismi, ja heidän aatteensa houkutteli lukuisia seuraajia saarille. Eräs seuraajista oli paroni Wager de Bosquet, joka katosi mystisesti riitaannuttuaan Ritterin kanssa.

Saaret kuuluvat Unescon uhanalaisiin maailmanperintökohteisiin.

3. Neitsytsaarilla tehdään neljänneksi eniten murhia maailmassa

Valkoisesta rantahietikosta, yksityisrannoista ja luksusjahdeista tutuilla Neitsytsaarilla on uskomattoman korkeat murhatilastot. 100 000 asukasta kohden saarilla tehdään keskimäärin 52,65 murhaa. Tässä vain El Salvador, Honduras ja Venezuela ylittävät Neitsytsaaret.

Kerroimme aiemmin, että Neitsytsaaret juhlivat tänä vuonna 100-vuotiasta taivaltaan Yhdysvaltojen hallinnassa. Juhlavuoden kunniaksi saari tarjoaa vierailijoille 300 euron edestä aktiviteetteja.

4. Bikinin atolli on pilattu

Tyynellä valtamerellä sijaitseva 36 saaren saariryhmä Bikinin atolli on vaarallinen kahdesta syystä: ydinsäteilyn ja haiden vuoksi. Alueella tehtiin yli 20 ydinkoetta vuosien 1946 ja 1958 välillä. Saaret julistettiin turvalliseksi vuonna 1997, mutta saarten alkuperäiset asukkaat ovat kieltäytyneet palaamasta kotiinsa. Paikallisesti tuotettuja vihanneksia tai hedelmiä ei suositella syötäväksi. Koska alueella ei ole harjoitettu kalastusta vuosikymmeniin, alueen haikanta kukoistaa. Haaksirikkoutuneet hylyt kuitenkin houkuttelevat vuosittain satoja sukeltajia.

5. Kuolemantuomio on edelleen käytössä Balilla

Bali on suomalaistenkin suosima matkailukohde. Harva kuitenkin muistaa, että Indonesiaan kuuluvalla saarella on kuolemanrangaistus edelleen käytössä. Vuonna 2015 Balilla teloitettiin kahdeksan huumeiden salakuljettajaa, joiden joukossa oli kaksi Australian kansalaista. Tällä hetkellä vuonna 2012 pidätetty brittinainen odottaa tuomiotaan salakuljetuksesta. Tapauksesta tekee kummallisen myös se seikka, että britti tuomittiin kuolemaan, kun hänen ilmiantamansa joukko sai vain vankilatuomion.

6. Vanuatulla harjoitettiin kannibalismia vielä vuonna 1969

Lounaisella Tyynellämerellä sijaitsevalla Vanuatulla on hurja maine kannibaalien vuoksi. Suurin osa antropologeista on yhtä mieltä siitä, että viimeinen ihminen tapettiin ja syötiin vuonna 1969. The Telegraphin toimittaja kertoo kuitenkin, että vielä vuonna 2008 hänelle tarjottiin neuvoja, kuinka ihminen valmistetaan ruoaksi parhaiten. Alkuperäisasukkaat valmistivat ateriansa niin, että ensin maahan kaivettiin kuoppa, johon heitettiin kiviä pohjalle. Ihminen paloiteltiin ja asetettiin kivien päälle mukaan paikallisia vihanneksia.

Vanuatulla on myös maine maailman vaarallisimpana maana, jos tarkastellaan luonnonkatastrofeja. Alueella on runsaasti maanjäristyksiä. Viimeksi tsunamivaroitus alueella oli tammikuussa.

Onko sinulla tarina kerrottavana paratiisilomalta? Mikä asia yllätti täysin? Kommentoi alla olevassa kommenttiketjussa tai lähetä viesti jonna.waddington@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?