Kyllä, lentäjät nukkuvat lentojen aikana – näin varmistetaan, että he ovat tolkuissaan

Maailman pisin lentoreitti kestää yli 17 tuntia. Pidemmillä lentoreiteillä vuoro onkin jaettu lentäjien kesken.

10.8.2017 12:18

Lentäjillä on äärimmäisen vastuullinen työ ja monet varmaan miettivät, kuinka matkustushenkilökunta jaksaa työskennellä ja olla koneesta vastuussa pitkillä lennoilla. Tietenkin lepäämällä.

Aiemmin olemme uutisoineet muun muassa siitä, kuinka Finnairin lentokapteenilla ja perämiehellä on lentoturvallisuussyistä eri ruoat, millä pyritään minimoimaan ruokamyrkytyksen mahdollisuus.

Pisimmät matkustajalennot kestävät noin 17 tuntia. Esimerkiksi Dubaista Aucklandiin suuntaavaa lentoreitti on maailman pisin ja kestää yhteensä 17 tuntia ja 15 minuuttia. Olisi vaarallista, jos lentäjät yrittäisivät pysyä hereillä koko lennon ajan.

Express-uutissivusto paljastaa yksityiskohtia lentäjien työvuoroista ja lepoajoista.

Vuorot ja lepäämisajat riippuvat paljon lentoreitistä ja sen kestosta. Lyhyemmillä reiteillä lentäjät lepäävät vain 10–30 minuuttia kerrallaan niin, etteivät ehdi vaipua syvään uneen. Flightdeckfriend-sivuston mukaan lyhyet nokoset otetaan ohjaamossa, jossa lentäjien penkit saa laskettua lepoasentoon.

Kapteeni ja perämies eivät koskaan lepää samaan aikaan. Lepohetken jälkeen lentokoneen ohjaimiin ei varttiin saa koskea, jotta lentäjä on varmasti tolkuissaan ja kykenevä ottamaan ohjat lentokoneesta.

Kaikkein pisimmillä lennoilla sekä lentäjiltä että matkustamohenkilökunnalta vaaditaan enemmän, joten mukana on aina kaksi kapteenia ja kaksi perämiestä, jotka työskentelevät neljän tunnin vuoroissa, Quora puolestaan kertoo. Kun päävastuussa olevat kapteeni ja perämies ovat nukkumassa, ottaa kakkosmiehistö vastuun lentokoneesta.

Pitkillä lennoilla lentäjät nukkuvat erityisessä henkilökunnalle varatussa huoneessa, jossa on kerrossängyt, tai ykkösluokassa lentäjille varatuilla paikoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?