Arveluttaako Turkkiin matkustaminen? Näin vastaa Ulkoasiainministeriön asiantuntija

Turkin levoton tilanne on jo vaikuttanut matkojen kysyntään. Ulkoasianministeriön asiantuntijan mukaan valtaosa suomalaisten matkoista Turkkiin sujuu ongelmitta.

Antalyan ranta Turkissa on monen suomalaisen suosikkikohteita.

3.8.2017 8:36

Ulkoasiainministeriön matkustustiedote Turkkia koskien kehottaa matkailijoita noudattamaan erityistä varovaisuutta. Maassa on tällä hetkellä viranomaisten asettama poikkeustila eikä terrori-iskujen mahdollisuutta voida sulkea pois. Matkustustiedotteet ovat kuitenkin vain suosituksia.

Kriisi- ja avustustiimin vetäjä Antti Putkonen vastaa IS:lle sähköpostilla, että tämänhetkisten tietojen mukaan poikkeustila kestää lokakuun puoliväliin saakka. Turkin poikkeustilaa on jatkettu jo useaan otteeseen.

Putkonen kuitenkin huomauttaa, että Turkki on suomalaisten keskuudessa vakiintunut lomakohde ja valtaosa sinne suuntautuvista suomalaisten matkoista sujuu ongelmitta. Maassa asuu pysyvästi lukuisia suomalaisia, erityisesti Alanyan alueella. Maan etelärannikolla ja Istanbulissa asuu noin kaksituhatta suomalaista.

Ulkoasiainministeriön tiedossa on, että keskiviikkona 2. elokuuta on voimassa yhteensä 953 matkustusilmoitusta Turkkiin. Viime vuonna Turkkiin tehtiin yhteensä 19 423 matkustusilmoitusta.

Putkonen huomauttaa, että kaikki matkustajat eivät tee matkustusilmoitusta, vaikka Ulkoasiainministeriö sitä suositteleekin.

Matkustajamäärä laskussa

Viime vuoden tilastojen mukaan Turkin suosio suomalaisten lomakohteena on laskussa. 2015 Turkissa kävi 214 000 suomalaisturistia. Kesäkaudella 2016 matkailijamäärät kuitenkin laskivat 40-50 prosenttia, ja suomalaisvierailujen määrän arvioidaan kuluvana vuonna jäävän hieman yli sataantuhanteen.

Turvallisuuden näkökulmasta matkailijoita kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta sekä välttämään matkustamista ja oleskelua Kaakkois-Turkin alueilla sekä Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa. Syyrian, Irakin ja Turkin välisen raja-alueen turvallisuustilanne on epävakaa Syyrian konfliktin kehittymisestä johtuen.

Lomakohteissakin on syytä toimia mahdolliset riskit huomioiden, esimerkiksi taskuvarkauksien varalta. On myös hyvä muistaa, että Turkki sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, joten maanjäristykset ovat mahdollisia kaikkialla maassa.

Vaara-, onnettomuus- ja kriisitilanteissa matkailijan tulee ottaa yhteys Turkin omiin pelastusviranomaisiin. Hätätilanteessa kohdemaan viranomaisilla on aina vastuu myös maassaan oleskelevista ulkomaalaisista. Kriisitilanteissa tulee myös seurata paikallisia tiedotusvälineitä ja noudattaa paikallisviranomaisten antamia ohjeita.

Jos matkailija joutuu hädänalaiseen tilanteeseen esimerkiksi vakavan sairauden tai onnettomuuden vuoksi, hän voi tarvittaessa ottaa yhteyttä Suomen suurlähetystöön tai ulkoministeriöön Helsingissä. Ulkoministeriön päivistys on vuorokauden ympäri auki numerossa + 358 9 160 55555. Sähköpostiosoite paivystys.um@formin.fi sekä Facebookin Nettikonsuli palvelevat ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?