Kaupunkilomalle pikkulasten kanssa – 7 helpottavaa vinkkiä - Matkat - Ilta-Sanomat

Kaupunkilomalle pikkulasten kanssa – 7 helpottavaa vinkkiä

Kuulostaako ajatus kaupunkilomasta tenavien kanssa hankalalta ja vaikealta? Ihan turhaan – sehän on hyvä idea! Mutta muutama asia on silti hyvä huomioida ja muistaa.

Pienten viihdykkeeksi riittää monesti pienikin huvi.

23.7.2017 17:39

1. Valitse kohde, jossa on jokaiselle jotakin

Mikä kaupunki itseäsi kiinnostaa? Kohteen valintaa ei ole pakko tehdä ensisijassa lasten näkökulmasta –heitä asuu kaikissa kaupungeissa, ja jokaisessa on lapsille puuhaa: on interaktiivisia museoita ja puistoja, uimapaikkoja ja kaupunkimetsiköitä.

Pikkuväki innostuu paljosta muustakin kuin eläintarhoista tai huvi- ja teemapuistoista. Esimerkiksi linnat ovat kiehtovia. Pienemmät kaupungit on usein vaivattomampi ottaa haltuun kuin metropolit. Onko kaupungissa kohtuullisen helppo kulkea rattaiden kanssa, kävellä tai käyttää julkisia?

Reykjavík on mainio kaupunkikohde lasten kanssa muun muassa siksi, että päiväretken päässä on hienoja luontonähtävyyksiä, jotka innostavat myös lapsia.

2. Ota lapset mukaan suunnitteluun

Netistä ja kirjoista voi pientenkin kanssa tutkia yhdessä, mitä näkemistä ja tekemistä periltä löytyy. Kohokohtia voi tulostaa kuvina paperille. Paikan päällä on kiva bongailla jo tuttuja maamerkkejä ja muita asioita – kuten ruokia, joita kannattaa maistaa, tai vaikka museon tauluja. Entä mitä tehdään, jos sataa?

3. Satsaa toimivaan majoitukseen

Mitä pienemmät lapset, sitä mukavampaa on majapaikan sijainti keskustassa tai helppojen kulkuyhteyksien päässä. Tila on luksusta; vuokra-asunnot ovat monesti huokeampiakin kuin hotelli ja niissä voi valmistaa aterioita itse. Hotellien plussia ovat muun muassa uima-altaat, valmiit aamiaiset ja vaikkapa huonepalvelu, jonka merkityksen oivaltaa esimerkiksi ensimmäisenä iltana, kun kukaan ei jaksaisi lähteä mihinkään.

4. Ota rennosti

Suunnittelu on hyvästä, mutta tärkeämpää on joustaminen. Parasta on mennä fiiliksen ja lasten jaksamisen mukaan. Aina ei silti tarvitse tehdä niin kuin lapset tahtovat: aamulla voi mennä puistoon ja iltapäivällä näyttelyyn. Pitkiä jonottamisia ja nähtävyysvierailuja kannattaa välttää.

Kaikki puuhat, joihin liittyy jokin arjesta poikkeava kulkupeli – kaksikerroksinen bussi, vene, riksa tai köysirata – ovat hyviä. Torit ja kojutkin kiinnostavat monia. Välillä porukka voi hajaantua ja tehdä eri asioita.

Kaupunkilomapäiviin saa jännitystä ja piristystä arjesta poikkeavilla kulkupeleillä.

5. Pidä paljon taukoja

Kaupunkien melu ja tungos väsyttävät, ja saavat kiukuttelemaan, aikuisenkin. Erityisen hyviä taukopaikkoja ovat sellaiset, joissa lapset voivat touhuilla itsekseen mahdollisimman rauhallisessa ympäristössä: puistoissa, kahviloissa, joissa on leikkinurkkaus tai jossakin, missä voi juosta ja päästää ylimääräisiä höryjä pihalle.

Chillailuhetki majapaikassa kesken päivän on hyvä idea muillekin kuin päiväuni-ikäisille. Pikkureissaajille voi ottaa matkarattaat mukaan, vaikka lapsi ei enää kotona niitä käyttäisi.

6. Kehitä kohteeseen liittyvää puuhaa

Päiväkirjan teko inspiroi monen ikäisiä. Sen voi toteuttaa eri tavoilla; piirtäen, leikaten ja liimaten tai kirjoittaen. Pienellekin lapselle voi antaa käyttöön vanhan kännykän tai huokean kameran, jolla voi näpsiä kuvia.

7. Ruokailkaa rennosti

Ennakointi palkitaan. Hyvä ravintola osuu harvoin kohdalle juuri sillä hetkellä, kun on jo kiljuva nälkä. Laukusta löytyvä välipala antaa lisäaikaa. Rennot ulkoilma- ja noutopöytäravintolat ovat lasten kanssa monesti hyviä valintoja.

Odottelukin ehkä sujuu, jos on tekemistä – puuhavihkoa, kirjaa ja tablettia – mutta ruokailun voi hoitaa muullakin tavalla. Torin, ruokakaupan tai take away -pizzerian kautta voi mennä piknikille puistoon, rannalle tai vaikka hotellihuoneeseen. Jos majapaikassa on keittiö, voi kokkailla välillä itse. Mikäli taapero nukkuu rattaissa, ravintolaruokailun voi koettaa ajoittaa siihen saumaan.

Ps. Minkä vinkin sinä antaisit?

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?