6 tapaa päästä näkemään vilaus turistikohteen asukkaiden oikeasta elämästä - Matkat - Ilta-Sanomat

6 tapaa päästä näkemään vilaus turistikohteen asukkaiden oikeasta elämästä

Paikalliselämän tarkkaileminen matkakohteessa saattaa olla jopa nähtävyyksien katselua kiehtovampaa. Miten kohteessa eletään? Mitä paikalliset tekevät, missä he käyvät ja mitä syövät?

Sympaattisissa kyläjuhlissa on lupsakka meininki. Samalla saa vihjeitä paikallisista tavoista ja perinteistä.

16.7.2017 16:13

Mutta miten ”tirkistely” sujuu parhaiten, paikallisia häiritsemättä?

1. Majoitu paikallisten pariin

Kotimajoitus ja esimerkiksi tunnetun CouchSurfing -vieraanvaraisuusjärjestön majoituspalvelun hyödyntäminen ovat hyviä tapoja, mutta eivät sovi kaikille. Paikalliskontakteja voi saada myös pienissä perhehotelleissa ja B&B-majapaikoissa. Myös asunnon vuokraus tavalliselta asuinalueelta auttaa havainnoimaan kohdetta paikallisen silmin.

2. Juttele paikallisten kanssa

Miten helppo, päivänselvä vinkki – ja miten vaikea toteuttaa käytännössä; monestihan ei ole lainkaan mutkatonta ja luontevaa ryhtyä jututtamaan ventovieraita, varsinkaan vierasmaalaisia ja etenkään ilman konkreettista asiaa. Ja entä jos ei ole yhteistä kieltä?

Onnekkaita ovat he, joilla on kohteessa jo valmiiksi paikallisia tuttuja ja ystäviä. Ellei ole, paikallista seuraa voi järjestää: virallisten turistioppaiden lisäksi monet nettisivustot (kuten Tours by Locals ja With Locals) välittävät paikallisia ”kavereita”, jotka esittelevät matkailijoille kotipaikkaansa omalla persoonallisella tavallaan, epäammattimaisesti, mutta pientä maksua vastaan, etukäteen sovitun teeman puitteissa – yhdessä voidaan mennä vaikka baarikierrokselle, shoppailemaan tai futispeliin.

Kauppahallit ja torit ovat hyviä paikkoja tarkkailla paikallisia ja selvittää, mitä kohteessa syödään.

3. Lue, mitä paikalliset kirjoittavat

Paikallisten testaamia ravintola-, kahvila ja muita menovinkkejä on netti pullollaan, joskin niiden esiin kaivaminen voi olla työlästä. Sanomalehdistä saa osviittaa ajankohtaisista asioista ja tapahtumista sekä ylipäätään siitä, mistä paikkakunnalla puhutaan ja mikä ihmisiä kiinnostaa.

4. Matki paikallisia

Mitä he tekevät ja minne menevät, minä viikonpäivänä ja mihin kellonaikaan? Hengaile puistoissa, rannalla tai ostoskadulla viikonloppuna, kun siellä on paikalliskuhinaa. Hakeudu ilmaisiin kulttuurikeskuksiin ja taidenäyttelyihin. Kävele ja käytä julkisia kulkuneuvoja.

Syö silloin, kun paikallisetkin syövät – ja heidän kanssaan. Paikkakuntalaiset löytyvät etenkin arkena usein sieltä, mistä saa hinta-laatusuhteeltaan hyvää ja kohteelle tyypillistä perusruokaa; vaatimattomista lounaskuppiloista ja kauppahalleista, leipomoista ja katukeittiöistä. Torit ja kauppahallit ovat muutenkin loistavia ihmisten ja heidän arkipuuhiensa tarkkailupaikkoja – ei välttämättä se kaupungin kuuluisin tori, josta on tullut turistinähtävyys, vaan jokin vähän rauhallisempi miljöö.

Kanssakäyminen ja ”jutustelu” paikallisten kanssa voi sujua silloinkin, kun ei ole muuta yhteistä kieltä kuin elekieli.

5. Suuntaa pikkupaikkoihin ja maaseudulle

Monet isot kaupungit ovat niin kansainvälisiä paikkoja, ettei niissä ole kovinkaan helppoa nähdä maan ”todellisia” tai tyypillisiä kasvoja, eikä edes soluttautua paikallisten pariin. Turistivirtojen sivuuttamissa pikkukaupungeissa, kylissä ja maaseudulla se on huomattavasti helpompaa. Niissä elämäntyyli saattaa jatkua vieläpä sellaisena kuin mitä se on ollut vuosikymmenien ajan. Siellä ihmisillä on usein myös enemmän aikaa ja halua ryhtyä vieraan kanssa juttusille.

6. Osallistu tapahtumiin ja juhliin

Euroopan kesä on täynnä festareita, mutta sympaattisempia tapahtumia ovat pikkukaupunkien ja kylien perinnejuhlat, joita vietetään ulkosalla pitkin kesää ja syksyä. Niihin osallistuminen on mainio tapa tutustua paikallisiin tapoihin ja kulttuuriin, ruokiin ja juomiin.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?