Vaihtoehto ruuhkaiselle Aurinkorannikolle – tässä on Espanjan ihanin ja idyllisin rantakohde

Etelä-Espanjassa, Atlantin vierellä venyvällä Valon rannikolla on pitkiä, rakentamattomia dyynirantoja ja vanhoja valkoisia kaupunkeja. Seutu on Aurinkorannikkoa rauhallisempaa, idyllisempää ja avarampaa, ja Atlantin tuulien raikastamaa.

Cádiz on vanha ja charmikas merenrantakaupunki.

9.7.2017 18:10

Mitkä asiat siellä erityisesti ihastuttavat?

1. Historia ja rappioromantiikka

Ajan patina näkyy hurmaavimmin Cádizissa. Vanhankaupungin asuintalot, palatsit ja kirkot sekä kujat, aukiot ja puistikot ovat ahtautuneet Atlanttiin työntyvälle kannakselle. Ilmapiiri on huoleton, eikä mikään ole aivan tip-top. Rantakadun pastellitalot ovat auringon haalistamia ja linnakkeet suolaveden syövyttämiä.

Meri tuoksuu joka paikassa, myös niissä lukemattomissa tapaskuppiloissa, joissa syödään kalastajien saaliita useimmiten rapeiksi friteerattuina. Viikonloppuisin paikallisten suosikkihuvia on ulkona syöminen. Yhdessä baarissa ei viivytä kovin kauan, vaan mieluummin vaelletaan paikasta toiseen.

Cádizin ihanuuden kruunaa pieni sievä kaupunkiranta, La Caleta, jonka hietikolla hengaillaan silloinkin, kun meri on liian vilpoisaa uimiseen.

2. Pitkät, upeat hiekkarannat

Cádizia lähin kunnon uimaranta alkaa heti keskustan kupeesta: monta kilometria pitkä hietikko on kesällä suosittu lekottelupaikka, jonne saavutaan lähikylistäkin rantapäivien viettoon. Mutta vielä kauniimpia ja paljon rauhallisempia rantoja löytää, jos ajelee autolla kauemmaksi.

Etelään mentäessä tulee vastaan useita luonnontilaisia rantoja, joita ei ole pilattu rakennuksilla. Ensin osuu kohdalle El Palmar, sitten perheiden suosima Zahara de los Atunes ja vieläkin loitompana Bolonia, jonka silkinpehmeät hiekkadyynit ovat paikoin korkeita kukkuloita. Vesi on puhdasta ja kirkasta, hiekka hienonhienoa ja kultaista.

Bolonian dyynirannalta löytää usein tyhjää tilaa.

3. Valkoisuus ja herttaisuus

Rannikkoseudun sievimpiä näkyjä on kukkulalla sijaitseva Vejer de la Frontera. Se on Andalusialle ominainen, arabialaistyylinen valkoinen kylä, pueblo blanco – yksi kaikista tärkeimmistä, suurimmista ja komeimmista. Siellä on vanhoja palatseja, kirkkoja ja linna kaiken huippuna. Tunnelma on yllättävän rauhaisa.

Sokkeloisilla kujilla on pidettävä poutasäällä aurinkolasit tiukasti silmillä, niin sokaisevasti aurinko heijastuu lumenvalkoisten talojen seinistä.

4. Nuori energia

Kun jatkaa matkaansa aivan eteläisimpään nuppiin, päätyy Tarifaan. Siellä on muurien suojaama, arabialaistyylinen vanhakaupunki baareineen ja ravintoloineen, mutta pääosassa ovat pitkät valkeat hiekkarannat ja kova tuuli – otolliset tuuliolosuhteet ovat tehneet pikkukaupungista lainelautailijoiden ja etenkin leijasurffaajien suosikin.

Tuulinen Tarifa on etenkin leijasurffaajien suosikki.

Tarifaan kerääntyy nuoria aikuisia ympäri Eurooppaa, ja kauempaakin. Ilmapiiri on rento, nuorekas ja vähän hipahtava – jos sellaisesta pitää, viihtyy, vaikkei välittäisikään kiitää laudalla pitkin aaltoja, tai edes seurailla muiden temppuiluja.

Atlantista voi nauttia myös veneiden kyydistä; Tarifa sijaitsee Gibraltarinsalmen kohdalla ja on mainio paikka nähdä monia delfiini- ja valaslajeja – kuten kaskelotteja ja miekkavalaita, jotka ohittavat paikan huhti- ja lokakuun välisenä aikana matkatessaan Atlantilta Välimerelle ja toisinpäin. Veneiden kyydistä tekee havaintoja miltei aina.

5. Sherry

Cádizin naapurissa, pohjoispuolella, olevassa El Puerto de Santa Marían joenvarsikaupungissa on rapistunutta historiallista charmia; vanhat palatsit ovat muistoja 1700-luvulta, jolloin se oli tärkeä kauppakaupunki, ja sen kruununa on muinainen linnoitus. Mutta paikan erikoisuus ovat tunnelmalliset sherrykellarit, joihin voi mennä kylään.

Moniin sherrykellareihin pääsee vieraisille ja maistelemaan.

Vieraille on auki useita kellareita, kuten Bodegas Gutierréz Colosía, joka on toiminut perheyrityksenä jo useiden sukupolvien ajan. Tynnyrien täyttämä hämyisä tila muistuttaa katedraalia korkeine kattoineen ja pilareineen.

Puolentoista tunnin kierroksella perehdytään sherryn valmistukseen, eri laatuihin ja niiden eroihin – parhaiten se tietysti käy maistelemalla. Maallikko oppii ainakin yhden asian: sherry voi maistua muultakin kuin keinotekoisesti makeutetulta, heikkolaatuiselta markettijuomalta.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?