Jylhiä maisemia ja saaristoidylliä – tämä täydellinen viikonloppukohde löytyy Suomesta

Kaipaatko samaan aikaan helppoa ja kuvankaunista viikonloppukohdetta? Lähde Saariston Rengastielle. Siellä kiire ja stressi kaikkoavat kuin itsestään.

Saariston Rengastie tarjoaa nähtävää luonnonystäville. Matkalta löytyy tuon tuostakin myös ihastuttavia kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja.

3.7.2017 16:43

Turun saaristossa kiertävä matkailutie on nimeltään Saariston Rengastie. Ruskeilla kylteillä merkitty reitti kiemurtelee 250 kilometrin matkan saaristopitäjien läpi.

Reitin ajaa autolla vaikka päivässä, mutta kauniissa maisemissa kannattaa viivytellä viikonlopun ajan. Jos lähdet reissuun lauantaiaamuna, viimeistään illalla huomaat, että arjen kiireet ja stressi ovat tipotiessään. Sunnuntai-iltana olet niin rentoutunut, että olet unohtanut arjen kiireet kokonaan.

Reitillä on mukavan hiljaista myös kesäaikaan. Silti tuon tuostakin reitillä ilmaantuu uutta nähtävää. Kuljimme matkan Paraisilta Nauvoon, Nauvosta Seilin saarelle ja takaisin. Sieltä matka jatkui vielä Korppoon saarelle. Seuraavana päivänä matka kulki Houtskariin, Iniöön ja Kustaviin, josta ajoimme suoraan takaisin Turkuun.

7 vinkkiä Saariston Rengastielle:

1. Nauti maistuvat pullakahvit Paraisilla

Ihastuttava Sattmark sopii reissun ensimmäiseksi pysähdyspaikaksi. Älä unohda tilata jotakin kahvilan jälkiruokatiskiltä. Lämpimäiset valmistetaan pihapiirin omassa leipomossa.

Kahvinjuonnin lomassa voit ihastella pihapiirin vanhoja aittoja tai suunnitella kalaherkkujen ostoa alueella toimivasta savustamosta. Kahvilan viereisessä paviljongissa voi myös ruokailla.

Jos haluat lähteä reissuun jo perjantaina, Sattmark käy myös reissun ensimmäiseksi yöpymispaikaksi. Alueella on kolme ekomökkiä, jotka on rakennettu savesta ja olkipaaleista.

2. Tutustu historiaan Seilin saarella

Seilin saarelle pääset Nauvon sataman kautta. Yhteysalus vie entiseen sairaalasaareen puolessa tunnissa.

Seilin erikoinen historia on ikuistettu opastauluihin ympäri saarta. 1600- ja 1700-luvuilla saarelle sijoitetut spitaaliset ja mielisairaat elivät eristyksissä muusta maailmasta. Toivoa Seilistä poistumisesta ei ollut sinne astumisen jälkeen.

Poikkea ainakin kirkon hautausmaalla, jonne on haudattu niin Seilillä työskennelleitä kuin potilaitakin. Viimeinen spitaalipotilas haudattiin kirkkomaahan vuonna 1785.

Saaren toisella puolella sijaitsee kesäkahvila. Juo kahvit terassituoleilla tai laiturin nokassa.

3. Nauti kesätunnelmasta Nauvossa

Yhteysalus palaa Seilin saarelta Nauvoon. Sataman lähettyvillä on lukuisia viehättäviä ruokailupaikkoja. Kokeile vaikkapa kahvila-ravintola Bed & Breakfast Köpmansia, joka tarjoilee saaristolaistunnelmaa modernilla otteella. Ravintolan puolivilli puutarha on suorastaan hurmaava.

Tilaa lohitartaria ja lasillinen valkoviiniä. Huomaat sukeltaneesi täyteen kesätunnelmaan.

4. Yövy kesäparatiisissa Korppoossa

Viikonloppuretkeä ei sovi tupata turhan täyteen. Ole siis hetki aloillaan.

Korppoossa sijaitseva Faffas sopii yöpymispaikaksi mainiosti. Isäntäpari Björn ja Ami Ahlgren tarjoavat aamiaismajoitusta ympäri vuoden. Voit vuokrata myös oman mökin.

Luonnonrauha on taattu. Varaa saunavuoro lammen rannalta tai lähde uintiretkelle vähän matkan päähän. Sieltä löytyy myös pikkuruinen hiekkaranta.

Ole varovainen luonnossa. Punkit viihtyvät saaristossa, joten jokailtaista punkkisyyniä ei sovi jättää väliin.

5. Katsele jylhiä maisemia Houtskarissa

Matka jatkuu seuraavana aamuna. Aja taas lauttaan ja seuraavaan saareen, Houtskariin. Kiipeä ihailemaan maisemia Borgbergin näköalatornille. Kirkkaalla säällä tornista voi nähdä aina Ahvenanmaalle saakka.

Ennen Iniöön menevää lauttaa voit pistäytyä Saaristomeren lomakylässä, Mossalassa. Ota mukaan lentopallo ja urheile hetki hiekkakentällä.

6. Ihastele eläimiä Iniössä

Erka´s Gården Iniössä on eläintenystävän paratiisi. Aitauksessa korviaan höristelevät lempeät islanninhevoset. Ihastuttavasta pihapiiristä löydät myös kanoja ja lampaita.

Vanhassa hirsitalossa toimivasta kahvilasta voi tilata muun muassa maistuvia erikoiskahveja. Erka´s Gården tarjoaa myös majoitusta. Kysy kahvinjuonnin lomassa, miten isäntäpari on päätynyt saarelle. Kuulet elämäntapaintiaanin kertomuksen matkasta kaupungista luonnonrauhaan.

7. Shoppaile käsitöitä Kustavissa

Saariston Rengastiellä löytyy nähtävää vielä Kustavin jälkeenkin, mutta tällä kertaa matkamme viimeinen pysäkki oli Kustavin Savipajassa. Kesäisin Savipaja laajenee käsityöläiskyläksi. Samalta alueelta löytyy keramiikkapajan ja -myymälän lisäksi kynttilä- ja sisustusmyymälä, sepänpaja, hopeapaja, tekstiilitupa sekä kahvio.

Sen munkkeja ei turhaan kehuja alueen parhaimmiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?