Euroopan 4 aliarvostettua matkailukaupunkia – joko sinä tunnet nämä kiinnostavat kohteet?

Moni matkailija unohtaa nämä neljä upeaa eurooppalaiskaupunkia. Miksi niihin kuitenkin kannattaisi matkustaa?

Oletko jo käynyt Gentissä, jota hallitsevat kolkon komeat keskiaikaiset rakennukset?

25.6.2017 19:06

1. Torino, Italia

Pohjois-Italiassa, Alppien kupeessa joen varrella olevan Torinon arkkitehtuuri säväyttää heti ensi vilkaisulla. Kuninkaalliset barokkipalatsit, kirkot ja monet julkiset rakennukset ovat loisteliaita. Elegantin ilmeen koko kaupungille tuovat holvatut pylväskäytävät, joiden alla ovat putiikit, kahvilat ja ravintolat.

Mukavinta kaupungissa on aperitiivikulttuuri. Se sai alkunsa juuri Torinossa, jo 1700-luvun lopulla, ja on edelleen voimissaan. Monissa baareissa ja kahviloissa on iltakuudesta eteenpäin tarjolla herkullinen ja runsas alkupalapöytä, jonka antimet sisältyvät drinkin hintaan.

Suklaanystävä iloitsee siitä, että Nutella, Ferrer Rocher ja nougattäytteiset Gianduiotti-suklaat ovat torinolaisia herkkuja, eikä niihin voi olla kaupungissa törmäämättä. Hienoja herkuttelupaikkoja ovat monet perinnekahvilat. Niiden tuotevalikoima, ilmapiiri ja arvokas, vanhanaikainen sisustus on säilytetty muuttumattomana. Caffè al Bicerinin nimikkojuomaan tulee espressoa, sulaa tummaa suklaata ja kerros kuumaa kermaa.

2. Lyon, Ranska

Lyonin hienoimmat seinämaalaukset imitoivat aitoa katumaisemaa.

Kukkuloiden ja kahden joen halkomassa Lyonissa viehättävät vanhat kaupunginosat. Renessanssityylisen vanhankaupungin ja kukkulalle rakennetun La Croix-Roussen erikoisuutena ovat muinoin oikopoluiksi suunnitellut salakäytävät, traboules. Niitä pitkin pääsee piilossa oleville sisäpihoille, portaikkoihin ja tunneleihin.

Ympäri kaupunkia löytyy poikkeuksellisen näyttäviä seinämaalauksia. Suurin peittää seitsenkerroksisen talon koko takaseinän ja päädyn. Siihen on kuvattu kaupungin historiaa ja merkkihenkilöitä vuosien varrelta, ja se näyttää niin aidolta katukuvalta, että sen kirjakauppaan ja bistroon voisi miltei astua sisään.

Mutta Lyonin suurin houkutin on ruoka. Lyonia tituleerataan Ranskan gourmet-pääkaupungiksi. Siellä kukoistavat sekä Michelin-ravintolat että perinteiset, tuhtia maalaisruokaa tarjoavat kansankuppilat. Siellä on myös yksi Euroopan parhaista kauppahalleista.

3. Valencia, Espanja

Valencian moderni arkkitehtuuri kätkee sisäänsä muun muassa tiedemuseon.

Välimeren rannalla Valenciassa houkuttelevat kaupunkirannat. Las Arenasin ja La Malvarossan pitkät, leveät hietikot venyvät heti keskustan vierellä. Rantaravintoloissa syödään paella valencianaa, johon laitetaan kanan ja kanin lihaa sekä vihreitä papuja, usein myös artisokkaa ja tomaattia, joskus etanoitakin.

Erottuvinta Valenciassa on kuitenkin Ciudad de las Artes y Ciencias eli Taiteiden ja luonnontieteiden kaupunki. Monen rakennuksen kokonaisuus on ulkopuolelta futuristisen arkkitehtuurin näyttävä luomus. Sisätiloista löytyy muun muassa tiedemuseo, Euroopan suurin akvaario ja kolmiulotteinen Imax-elokuvateatteri.

Mikään ei silti voita kokemuksena maaliskuisia Las Fallas -fiestoja. Useita päiviä kestävät katujuhlat ovat hulvaton ja todella äänekäs tapahtuma räjähteineen, syöminkeineen ja juominkeineen. Katuja koristavat monimetriset ja taidokkaasti tehdyt satuolennot ja muut hahmot, jotka sytytetään lopulta palamaan – vain paras säästetään museoon.

4. Gent, Belgia

Gent on tunnelmallinen kaupunki. Keskiaikainen arkkitehtuuri on komeaa.

Jokien leikkauspisteessä levittyvässä Gentissä kiehtovat kolkon komeat keskiaikaiset rakennukset. Tunnelmallisin osuus on jokea seuraileva Graslei-katu ravintoloineen ja porraspäätyisine taloineen. Kodikkain miljöö löytyy Patersholin kaupunginosasta, jonka vanhoilla kujilla sijaitsevat monet hyvät ravintolat. Siellä lymyää myös lähes tuhat vuotta sitten tehty, museoksi muutettu, vähän karmiva kreivin linna.

Gent jää mieleen myös kävelykaduillaan ja ilmapiirillään. Keskusta on suljettu autoilta poikkeuksellisen laajalta alueelta. Opiskelijoita on paljon ja matkailijoita maltillisesti, ja yleisvire on sen mukainen.

Oma jujunsa on toreissa. Sunnuntaisin niitä on eri puolilla keskustaa, ihmisiä on paljon ja tunnelma on leppoisa. Ostaa voi vähän mitä tahansa; kaikkea antiikkiesineistä kirjoihin ja kukista lemmikkieläimiin.

Matkailutoimittaja Mira Jalomies.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Torinon holvatut käytävät ovat yhtä tyylikkäitä kuin torinolaiset itse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?