Millainen matkalaukku reissuun mukaan? Näin valitset juuri sinulle sopivan vaihtoehdon

Julkaistu:

Panostatko pehmeään laukkuun vai rullaatko perässäsi kovakuorista vetoveskaa? Matkalaukku kannattaa valita sen mukaan, millä välineellä ja tyylillä matkustat.
Matkalaukkumarkkinat ovat laajenneet. Jos ennen tarjolla oli tanakoita muovilaatikoita lentomatkaajille ja rinkkoja reippaille reippureissaajille, löytyy nykyään laukkumalleista myös hybridejä.

Esimerkiksi pehmeärakenteiset, pyörät sisälleen kätkevät nailonreput kulkevat mukavasti perässä vedettyinä lentokentillä ja kaukomailla vaellellessa selässä.

Uuden matkalaukun valinta kannattaakin aloittaa siitä, mitkä omat tarpeesi ovat. Jos lomasuunnitelmissasi on kierrellä kotikontuja autolla, takatilaan mukavasti ujuttautuva, pehmeä laukku on paras valinta.

Sama koskee purjehdusreissuja, sillä veneen sisätiloihin on vähintäänkin vaivalloista survoa matkalaukkua. Lentomatkoille kovakuorinen matkalaukku on järkevä valinta. Paitsi että sen rakenne suojaa tavaroitasi välillä ronskissakin lentokenttäkäsittelyssä, ovat nykyisin suositut materiaalit kuten polykarbonaatti niin kevyitä, ettei ainakaan laukun oma runko kerrytä lentoyhtiöiden valppaasti valvomia liikakiloja.

Vähintään viikon lomalle suuntaava sijoittaa yleensä isoon matkalaukkuun, johon mahtuu noin 20 kiloa tavaraa. Työmatkaajalle tai viikonloppupyrähtelijälle on matkustamoon vietävä vetolaukku tarpeen.

Viikonloppulomailijalle, joka pakkaa yleensä mukaansa vapaa-ajan vaatteita, sopii hyvin pyörillä kulkeva pehmeä laukku, jonne voi rullata t-paidat ja farkut. Työmatkaajan kannattaa valita kovakuorinen laukku, johon saa pakattua vaatteet ilman pahempaa rypistymisen vaaraa. Parhaassa tapauksessa laukkuun on jo valmiiksi räätälöity erilaisia säilytysosastoja ja pusseja vaikka paidoille ja kengille.


Tarkastele huolella laukun sisäpuolen yksityiskohtia. Jos esimerkiksi vaatteet paikallaan pitävät hihnat kiinnitetään toisiinsa muovisoljen sijaan tarranauhoilla, voit huiskuttaa hyvästit herkille kašmirneuleillesi. Tarra tulee vahingoittamaan kudosta takerruttuaan villaan vahingossa.

Kun valitset käsimatkatavarana kuljetettavaa laukkua, mieti myös kuinka näppärästi selviät turvatarkastuksista. Erillinen etutasku, josta saat kätevästi napattua tietokoneen, nopeuttaa läpivalaisuoperaatiota kummasti. Tai satsaa läppärilaukkuun, jonka takaosan hihna mahdollistaa sen kiinnittämisen vetolaukun kahvaan.

Niukkaa lennonvaihtoa jännäävä − varsinkin jos vaihtoja kertyy työmatkojen vuoksi jatkuvasti − voi innostua harkitsemaan vetolaukkua, jonka rakenteisiin on piilotettu potkulauta. Helposti esille napsautettava menopeli kiidättää sinut paljon nopeammin portille kuin hikinen lentokenttähölkkä.


Hyvät pyörät ovat ehdoton varuste niin isoissa kuin pienemmissäkin laukuissa. Se, että ne pyörähtävät kevyesti 360 astetta, on olennaisin ominaisuus pienemmissä vetolaukuissa. Harva viilettää vauhdilla pitkiä matkoja täysikokoisen kapsäkin kanssa.

Tottuneet reissaajat harvoin hankkivat näyttävää luksuslaukkua, sillä merkkikoreilu voi vetää pitkäkyntisiä puoleensa. Tuhansien eurojen arvoisia, laatunahasta taituroituja laukkuja pidetäänkin lähinnä yksityislentokoneilla matkaa taittavien raharikkaiden statussymboleina. Mustassa peruslaukussakin on vaaransa, sillä sen sekoittaa helposti väärään hihnalta haeskellessa. Iloisen värinen matkalaukkuvyö tai nimilappu auttaa tunnistamisessa.

Muista huoltaa matkalaukkuasi, jotta se palvelee sinua pitkään edustavan näköisenä. Poista lentoyhtiöiden tarrat heti perille saavuttuasi ja puhdista ajoittain liimatahrat pois esimerkiksi veden ja tiskiaineen seoksella. Tarkista, ettei pyörien väliin ole päässyt sepelipaloja tai muita pikkukiviä, jotka saattavat vahingoittaa liikkuvuutta.


Jo matkalaukkua valitessa kannattaa kiinnittää huomiota likaa hylkivään materiaaliin, väriin ja helppoon puhdistettavuuteen. Mieti vaikka hetkeä, jolloin taksikuski laskee laukkusi jossakin maailman kolkassa kuraiselle kadulle. Saatko sen jälkeen paremmin kuntoon mustan muovipakaasin vai beigestä mokasta taiteillun kapsäkin?

Jos olet yöpynyt hotellissa, josta pelkäät esimerkiksi lutikoiden tai torakoiden salamatkustavan kotiisi pakaasiesi mukana, älä tuo laukkua asuntoosi sisälle. Talvella se kannattaa jäähdyttää kunnolla; muulloin saunottaminen tulee kyseeseen. Syöpäläiset eivät aina liity hotellin heikkoon hygieniaan, sillä monissa kaupungeissa niitä ryömii ihmisten ilmoille viemäriverkostosta.

Matkalaukun vuorikankaat on hyvä myös tuulettaa perin pohjin, sillä esimerkiksi käytettyjen liikuntavaatteiden löyhkä tarttuu helposti laukkuverhoiluissa suosittuihin tekokuituihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt