Syrjäisellä saarella asuva heimo välttelee muuta maailmaa – elävät alasti ja taklaavat tunkeilijat

Intiaan kuuluvalla Pohjois-Sentinelin saarella asuu 50–400 hengen yhteisö, joka ei kaipaa saarelleen ulkopuolisia.

Kuvituskuva Andamaaneilta.

1.6.2017 12:03

Pohjois-Sentinel on saari Bengalinlahdella, Andamaaneilla. Siellä asuu yksi viimeisistä alkuperäisheimoista, joka välttelee yhteyksiä moderniin maailmaan.

Pyynnillä ja keräilyllä elävät saarelaiset ovat sentinelejä, tummaihoisia ja lyhytkasvuisia ihmisiä, joita asuu saarella arviolta 39–400.

Arviot vaihtelevat, sillä väestönlaskentaa ei ole pystytty tekemään kuin helikopterista käsin.

Sekä saaren miehet että naiset elävät alasti. He elävät kuten paleoliittisella kaudella eli kivikaudella, eli he ovat metsästäjä-keräilijöitä ja noudattavat luonnostaan nyt niin trendikästä paleoruokavaliota.

Sentinelit ovat yksi maailman eristyneimmistä heimoista. Heihin on kyllä yritetty luoda yhteyksiä, mutta tulokset ovat olleet vaatimattomia.

Ensimmäinen tutkimusretkikunta tutustui saareen vuonna 1880 traagisin seurauksin. Tuolloin Maurice Portmanin johtama retkikunta vangitsi kuusi saaren asukasta, ja vei heidät Andamaanien hallintokeskukseen Port Blairiin.

Kaksi sentineleistä sairastui ja kuoli, ja orvoksi jääneet lapset palautettiin kotisaarelleen lahjojen kera.

Ulkopuolisten lähestymisyritys vuonna 1974 ei mennyt sekään hyvin. Kun dokumenttiryhmä yritti pääsyä saarelle, se joutui sentinelien hyökkäyksen kohteeksi, ja nuoli lävisti ohjaajan reiden.

Yhteydenpito kielletty

Rauhallisempi ajanjakso alkoi vuonna 1996, kun aktivistit saivat Intian hallituksen luopumaan suunnitelmistaan yhteyksien luomisessa sentineleihin.

Ongelmia oli kuitenkin yhä tiedossa. Vuonna 2006 sentinelit tappoivat kaksi alueella laittomasti rapuja pyytänyttä ulkopuolista kalastajaa.

Pääosin kartoittamattomien koralliriuttojen ympäröimä saari ja sen erikoinen kansa saavat kuitenkin tätä nykyä olla rauhassa. Intian hallitus on kieltänyt saaren lähelle menon ja yhteydenpidon sentineleihin. Etäisyyttä saareen tulee pitää kolme mailia.

Lähteet: Daniel Smith, Pääsy kielletty, 100 maailman salaisinta kohdetta, Daily Mail

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?