4 aarretta Suomesta – tunnetko jo nämä kotimaan matkailuhelmet? - Matkat - Ilta-Sanomat

4 aarretta Suomesta – tunnetko jo nämä kotimaan matkailuhelmet?

Lähde retkelle kotimaahan. Suomi on täynnä upeita matkakohteita, joita kaikki eivät tunne.

Matildedal tunnetaan kauniista rakennuksistaan ja alpakoistaan.

31.5.2017 14:09

Ilta-Sanomat esittelee neljä tuntemattomampaa helmeä kesäreissujen kohteeksi.

1. Matildedal

Matildedalin kylä Perniössä lumoaa kauneudellaan. Kylä tunnetaan 1800-luvun rakennuksistaan, jotka kohosivat aikoinaan kylässä toimineen rautaruukin ympärille.

Poimi mukaasi Ruukkipolun kartta, joka kertoo kylän historiasta.

Voit poiketa reitiltä myös viereiseen Teijon kansallispuistoon, joka on kuulu vaihtelevista meri-, järvi- ja suomaisemistaan.

Etenkin lapset ilahtuvat, kun kuljet keskellä kylää olevan aitauksen luo. Siellä aidan yli kurkottelevat hassun näköiset alpakat. Kesyt eläimet ovat Suomen ensimmäisen alpakkakehräämön kasvatteja, ja niin kesyjä, että onnekkaat pääsevät taputusetäisyydelle.

Matildedalin matkan kruunaa yöpyminen Hotelli Ruukin Majatalossa. Industrial-henkisesti sisustetut hotellihuoneet sijaitsevat rakennuksessa, joka toimi aikoinaan tehdashallina.

2. Kärsämäki

Kärsämäki sai vuonna 2016 kyseenalaista kunniaa, kun suomalaiset valitsivat sen maamme vähiten vetovoimaiseksi kunnaksi. Kesäistä Kärsämäkeä ei kuitenkaan kannata missään nimessä ohittaa.

Nuorten taiteilijoiden valtakunnallinen näyttely ARS Kärsämäki on nykytaiteesta kiinnostuneiden ehdoton käyntikohde. Nahkurin taidetalolla on mukana 12 eri puolilta Suomea tulevaa taiteilijaa. Esillä on installaatioita, maalauksia, grafiikkaa, valokuvia, piirroksia, veistoksia, videotaidetta, äänitaideteos ja muraali.

Setä-Heikin toiminnassa korostuu vanha yhteisöllisyys.

Piipahtaa kannattaa myös Konttilan museopihalla sijaitsevassa vanhassa hirsiaitassa, jonne avautuu juhannusviikolla vanhoja tavaroita ja vintage-aarteita myyvä Setä-Heikin Nostalgiavalinta. Täällä shoppailu ei ole pääasia. Vanhaa lähiöelämää, yhdessä touhuamista ja unelmien toteuttamista ihannoivat putiikinpitäjät haluavat herätellä eloon vanhaa yhteisöllisyyttä.

3. Strömforsin ruukki

Loviisan lähelle sijaitsevaan Strömforsin ruukkiin pääsee myös vesiteitse. Kymijoen melontareitin päätöskohde on kaunis lopetus urheilusuoritukselle.

Kyseessä on yksi maamme parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista, jonka juuret ulottuvat 1600-luvulle. Alue on vielä nykyäänkin vireä kesäkohde, ja käsityöläisten, luovan alan toimijoiden ja matkailuyrittäjien koti.

Strömforsin ruukki on yksi maamme parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista.

Lomailijan suosikkipuuhaa on kävely alueella ristiin rastiin, mutta historian ystäville käynti Alapajan Konttorimuseossa on varmasti mieleen. Museossa voi tutustua ruukin vanhaan kankivasaraan, pajojen esineistöön ja tuotantoon.

Muutaman kilometrin päässä Strömforsin ruukista sijaitsee ainutlaatuinen englantilaistyyppinen puutarha, jossa voi pistäytyä muutaman euron sisäänpääsymaksua vastaan. Eija’s Garden on vuonna 1880 rakennetun torpan pihapiiriin koostettu puutarha, jossa on massiivisia kiviröykkiöitä, luonnontilassa olevia alueita ja teemapuutarhoja. Lapset ilahtuvat paikalla tepastelevien kanojen tai ponien puuhien seuraamisesta.

4. Littoisten verkatehdas

Vielä joitakin viikkoja sitten Turun kupeessa Liedossa sijaitseva Littoisten verkatehdas oli suurelle yleisölle tuntematon alue. Littoistenjärven puhdistaminen on tuonut alueelle maanlaajuista kuuluisuutta, ja viime aikoina alueella on liikkunut paljon uteliaita silmäpareja.

Alue lumoaakin paitsi järvensä, myös upean rakennuskantansa takia. Vuonna 1823 perustettu Littoisten verkatehdas kuuluu Suomen vanhimpiin tekstiilitehtaisiin. Pihoille ei pääse, sillä tehdas on nykyään asuintalo, mutta kauempaakin voi ihastella.

Littoisten vanha verkatehdas oli aikoinaan Turun seudun merkittävimpiä työllistäjiä. Tehdas sijaitsee Liedon kunnassa.

Jos tulet paikalle kesäkuun keskiviikkona, voit törmätä petanqueta pelaaviin paikallisiin. Alueella asuu aktiivista porukkaa, joka järjestää tehtaan alueella monenlaisia tapahtumia, kuten kesäkuun keskiviikkojen Olohuone ulkosalla -iltatorin. Tapahtuma keskittyy tavaroiden vaihtoon ja yhdessäoloon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?