Tanja, 43, lähtee Suomesta – paluulippua ei ole: 700 euron kuukausibudjetti, ohjenuorana minimalismi

Helsinkiläinen Tanja omistaa vain 30 vaatetta. Minimalismista on hyötyä, sillä nainen on päättänyt pakata laukkunsa ja lähteä pitkälle reissulle.

Tanja, 43, on elämän yksinkertaistamiseen uskova minimalisti ja maailmanmatkailija.

26.5.2017 21:05

Helsinkiläinen Tanja, 43, on elämän yksinkertaistamiseen uskova minimalisti ja tuleva maailmanmatkailija.

Minimaattori- ja How did I get here -blogeja kirjoittava nainen aikoo myydä irtaimistonsa ja lähteä maailmalle yhdessä toimittajamiehensä kanssa. Parin tarkoituksena on, paitsi nähdä maailman tutkimattomia kolkkia, myös etsiä merkityksellisyyttä elämäänsä.

Sitä etsii nyt moni muukin suomalainen, Tanja uskoo. Elämää ei tarvitse elää pelkästään seuraavaa shoppailureissua varten.

– On mahdollista elää tienaten vähemmän, kun kuluttaa vähemmän.

Ei tarkkoja suunnitelmia

Lähtölaukaus pitkälle matkalle syntyi sattuman kautta. Kun Tanjan toimittajana työskentelevä mies irtisanottiin yt-neuvottelun päätteeksi, mikään ei enää pidätellyt jo ennestään paljon reissannutta pariskuntaa.

– Maa on polttanut jalkojeni alla aina, Tanja kuvailee.

Pariskunnan ensimmäinen määränpää on Serbian pääkaupunki Belgrad. Sieltä matka jatkuu kohti Espanjaa, ja tämän jälkeen tuntemattomia polkuja.

– Mitään ei ole lyöty lukkoon, Tanja kertoo.

Reissun ohjenuorana on minimalismi. Tanja, joka vannoo yksinkertaistamisen nimiin, haluaa reissata vapaana ylimääräisistä matkalaukuista tai kotona odottavista tavararöykkiöistä. Siksi koti on laitettu vuokralle ja tavarat myyntiin.

Matkabudjetti on alkuun 700 euroa kuukaudessa per henkilö. Tanja uskoo, että myöhemmin rahaa voi mennä vähän vähemmänkin. Pihistely ei kuitenkaan ole itsetarkoitus.

– Ravintolaan mennään, jos mieli tekee, Tanja huomauttaa.

Mitä ei ole, voi korvata

Tanjan matka, ja koko elämäntyyli, on osoitus siitä, että moni asia elämässä on mahdollista, kun on valmis luopumaan turhasta. Turhia tuotteita ei matkallakaan tarvita. Marseille-saippualla voi pestä niin vaatteet, kädet kuin hiuksetkin.

– Olen aina halunnut elää niin, että minulla on mahdollisuus lähteä reissuun vaikka seuraavana päivänä. En tykkää omistaa mitään. Vaatekappaleitakin minulla on vain 30 kappaletta, ja kohta myyntiin menee niistäkin osa, Tanja kertoo.

Maailmalle on lähdössä kaksikko, jolla paluulippua ei ole. Selkäreppuunkin mahtuu vain välttämätön.

– Jos jokin asia puuttuu, sen voi todennäköisesti korvata jollakin toisella asialla, Tanja muistuttaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?