5 yllättävää asiaa, joihin saatat törmätä Mallorcalla - Matkat - Ilta-Sanomat

5 yllättävää asiaa, joihin saatat törmätä Mallorcalla

Espanjan klassinen ja suosittu lomasaari on ollut nosteessa jo useamman vuoden. Mutta kannattaako Mallorcalle matkustaa? Saareen liittyy odottamattomia riskejä ja yllätyksiä.

Mallorcalla on kaikenlaisia uimarantoja. Osa on rakentamattomia luonnonrantoja, kuten tämä pikkuranta Port de Sa Calobran kupeessa vuoristoseudulla.

28.5.2017 19:00

1. Saatat tyrmistyä: saarihan on paljon mainettaan monipuolisempi ja upeampi.

Kauan sitten syntyneet mielikuvat Mallorcan turistirysistä ja tupaten täyteen rakennetuista rannoista elävät monen mielessä sitkeässä. Onhan Espanjan suurimmalla saarella niitäkin.

Mutta etenkin jos kiertelet saarta vaikkapa vuokra-autolla, on todellinen vaara, että löydät myös jotain aivan muuta: idyllisen vuoristoseudun, jossa on hedelmätarhoja ja oliivipuiden täplittämiä pengerrettyjä rinteitä, huikean kauniita kyliä ja loistavia ravintoloita. Vuorten notkoissa on pienhotelleiksi kunnostettuja maatiloja ja kartanoita sekä komeita luksushuviloita.

Maisemien kruununa ovat Välimereen syöksyvät jyrkänteet. Maaseudullakin kannattaa olla varuillaan; siellä voi päätyä perinnekyliin, joissa unohtaa helposti, että matkailu on saaren pääelinkeinoja.

Tramuntana-vuoristossa sijaitseva Deià on Mallorcan sievimpiä kyliä.

2. Saatat ihastua, ihan vahingossa, Palmaan.

Mallorcan pääkaupunki Palma de Mallorca on salakavalan mukava. Sen ostoskadut voivat sesonkiaikaan tuntua ruuhkaisilta ja turistisilta. Mutta pinnan alta paljastuu hienostunut, kaunis ja sympaattinen merenrantakaupunki, jossa kaikki on vähän laiskemmankin kävelijän ulottuvilla. Siellä on rento meininki ja yllättävän paljon nähtävää: vanhakaupunki goottilaisine kirkkoineen ja kujineen, kuninkaanpalatseineen ja vanhoine aatelistaloineen.

Siellä on museoita ja gallerioita, ostoskatuja ja kahvila-aukioita sekä mainio kuntoiluväylä: pitkä rantabulevardi huviveneineen. Entäpä, jos Palmasta tuleekin uusi suosikkikaupunkisi – oletko siihen valmis?

3. Saatat törsätä koko lomabudjettisi kenkiin.

Mallorcalla on tehty kenkiä, asusteita ja muita nahkatuotteita vuosikymmenet. Ne ovat tyylikkäitä, laadukkaita – ja pirullisen houkuttelevia. Varo erityisesti näitä tunnettuja merkkejä: Barrats, Camper, Lottusse ja Farrutx sekä Bestard Mountain Boots.

Jos pelkäät sortuvasi hillittömään shoppailuun, kulje erityisen varoen Palman vanhankaupungin putiikeissa ja harkitse kahdesti, kannattaako lainkaan mennä saaren keskiosissa sijaitsevaan Incan kaupunkiin, jossa ovat monen merkin outlet-myymälät.

4. Saatat juoda liikaa.

…nimittäin mallorcalaisia viinejä. Niiden tuotanto kukoisti saarella vuosisatojen ajan, kunnes viinitäi tuhosi köynnökset 1800-luvun lopulla. Nyt elinkeino elää uutta buumia. Mallorcalla on noin 70 viinitilaa, joista valtaosa on pieniä; suurin osa tuotannosta siemaillaankin saaren ravintoloissa ja hotelleissa, tai myydään matkailijoille.

Monille tiloille pääsee tutustumiskierroksille, maistiaisille ja tietysti ostoksille. Osa viineistä on petollisen hyviä. Mutta jos otat haasteen vastaan, voit viettää oikein maukkaan päivän puna-, valko- ja roseeviinien parissa esimerkiksi saaren keskitasangolla, Binissalemin kylän ympäristössä. Siellä on useita kiinnostavia ja tunnustusta saaneita viinikellareita, kuten Bodega Biniagual, José Luis Ferrer ja Macia Batle tiluksineen.

Saaren pääkaupungissa Palmassa on iso ja komea vanhakaupunki.

5. Saatat löytää niin kauniin rannan, että et suostu lähtemään pois.

Mallorcalla on todella paljon rantoja, monenlaisia – valinnan varaa on huomattavasti enemmän kuin moni uskoisi. On esimerkiksi syrjäisiä rantoja, joissa hiekka on valkoista ja hienon hienoa, turkoosi meri erityisen kirkasta ja joiden lähellä ei ole hotellin hotellia.

Lumoutumisen vaara on erityisen suuri kahdessa paikassa etelärannikolla: Es Trencillä, jossa dyynit reunustavat 3,5 kilometriä pitkää hiekkamattoa, sekä luonnonsuojelualueella olevalla Cala Mondragólla, jossa pinjamännyt ulottuvat miltei veteen asti. Huomattavan suuri ihastumisen uhka piilee myös itärannikon Cala Varquesissa. Kalliorinteiden suojaamaan hiekkapoukamaan pääsee vain kävellen tai veneellä.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?