Vietä kaupunki- ja rantaloma samassa paikassa – 8 loistavaa kohdetta Euroopasta

Näissä lämpimissä ja aurinkoisissa Euroopan kaupungeissa on uimaranta käden ulottuvilla.

Lissabonissa pääsee rannalle.

21.5.2017 19:00

1. Venetsia, Italia

Kanaalien ja kanavien kaupungista tulevat mieleen kävelykujat ja sillat, palatsit ja kirkot sekä saaret, joille mennään vesibusseilla. Mutta yksi saari unohtuu herkästi: Lido di Venezia, paikallisille pelkkä Lido, reilut kymmenen kilometriä pitkä kapea saari, joka erottaa toisistaan Adrianmeren ja Venetsian laguunin.

Saaren Adrianmerelle antavasta kyljestä puolet on hiekkarantaa. Vaikka valtaosa onkin hotellien yksityisiä rantoja, on molemmissa päissä kaksi reilun kokoista julkista biitsiä.

2. Nizza, Ranska

Nizzan kilometrejä pitkä uimaranta alkaa heti vanhankaupungin viereltä – helpommaksi ei ranta- ja kaupunkilomailu juuri voisi muuttua. Pyöreistä pikkukivistä muodostuva rantaviiva on jaettu sesonkiaikaan sekä maksuttomiin että maksullisiin kaistaleisiin, joissa vuokrataan lepotuoleja ja varjoja ja joissa on baareja ja ravintoloita.

Vieressä kaartuu Promenade des Anglais -rantabulevardi palatsihotelleineen, ja sen takana odottaa koko muu kaupunki; kaupat, ravintolat ja museot.

3. Dubrovnik, Kroatia

Dubrovnikissa kaupunkiloma sujuu rennosti. Keskipisteenä on mahtava, linnoitusmainen vanhakaupunki, jossa on kompaktissa koossa ja inhimillisessä mittakaavassa historiallista nähtävää, shoppailtavaa ja herkuteltavaa.

Lähettyvillä on useita todella kirkasvetisiä pikkukivirantoja, kuten Banje, josta voi ihailla vanhaakaupunkia etäältä, sekä suosittu Copacabana, jonne on pieni automatka. Uimaan voi pulahtaa myös vanhankaupungin edustalla olevalta Lokrumin pikkusaarelta, jonne pääsee veneellä.

4. Barcelona, Espanja

Barcelona on goottilaisia kujia, ostoskatuja ja taidemuseoita. Mutta se on myös aallonmurtajilla toisistaan erotettuja hiekkarantoja usean kilometrin mitalla. Vilkkaimmat rannat, rantabaarit ja -ravintolat ovat Barcelonetan kaupunginosan kyljessä, parin kilometrin päässä ydinkeskustasta, sekä Platja de la Nova Icàrian tuntumassa.

Mitä kauemmas viitsii rantakatua taapertaa, rullaluistella tai pyöräillä (tai mennä metrolla), sitä paremmin on hietikolla tilaa – ja vesikin on usein vähän puhtaampaa.

5. Varna, Bulgaria

Mustanmeren suurin rantakaupunki mielletään lähinnä päiväretkikohteeksi läheisistä rantakylistä, mutta mikään ei estä toimimasta toisin: tukikohdaksi voi valita myös nuorekkaan Varnan. Se on huokea ostoskaupunki, jossa on paljon ravintoloita ja energistä yöelämää, kaunista pastellinväristä arkkitehtuuria ja viihtyisiä kävelykatuja, jopa kohtuullisesti nähtävää.

Lähin pitkä hiekkaranta venyy heti kaupungin edessä, ja Kultahietikollekin on vain parinkymmenen minuutin bussimatka.

6. Lissabon, Portugali

Lissabonin kukkulakaupungissa vetoavat omaleimaiset kaupunginosat ja historialliset nähtävyydet, hyvät ostosapajat sekä mainio kahvila- ja baarikulttuuri.

Vaikka rantaloma ei onnistukaan kaupungin rajojen sisällä, ei tarvitse lähteä kauas: Praia de Carcavelosin puolitoista kilomeriä pitkät, kullankellertävät hietikot ja Atlantin raikkaat aallot ovat vain vartin junamatkan päässä. Syrjäisemmän tunnelman tavoittaa upealla, aallokkoisella Praia do Guincholla.

7. Marseille, Ranska

Monien kulttuurien terävöittämässä Marseillessa on särmää, boheemisuutta ja erityisen vahva välimerellinen tunnelma. Parhaita paloja ovat pittoreski Vanha satama ravintoloineen ja kukkulalla oleva vanhakaupunki.

Pyöreistä kivistä muodostuvalle avaralle Prado-rannalle pääsee Vanhasta satamasta bussilla – tai kuuden kilometrin matkan voi kävellä pitkin rantatietä, rauhallisten asuinalueiden ohitse.

Väliuinnille voi mennä pienelle, hienohiekkaiselle Plage des Catalansille, jossa pelaillaan usein rantalentopalloa.

8. San Sebastian, Espanja

Pohjois-Espanjan Baskimaalla sijaitseva tyylikäs ja hienostunut San Sebastian on etenkin kulinaristin kaupunkikohde monine huippuravintoloineen ja lukemattomine tapasbaareineen. Siellä on oikein mukava vanhakaupunki.

Mutta ennen kaikkea siellä on Espanjan, ellei koko Euroopan paras ja kaunein kaupunkiranta: Playa de la Concha, Simpukkaranta, joka sijaitsee simpukanmuotoisessa merenlahdessa. Yli kilometrin mittainen hiekkaranta levittyy aivan keskustan vieressä. Laidoilla kohoavat vihreät kukkulat suojaavat rantaa tuulilta ja Atlantin aallokolta. Lainelautailijat menevätkin mieluummin vanhankaupungin itäpuolelle, La Zurriolan rannalle.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?