Kummisedän kotimaa: Etnan varjossa lepää rosoisen romanttinen Sisilia

Italian saappaankärki Sisilia tuo mieleen mafian ja Kummisetä-elokuvat. Aurinkoisella lomasaarella herkutellaan Euroopan aktiivisimman tulivuoren Etnan vartioidessa maisemaa.

Taorminan amfiteatterista on huikaisevat näköalat. Kuvan oikeassa reunassa kohoaa Etna.

20.5.2017 14:15

Illan lento laskeutuu Catanian lentokentälle, Taorminan pikkukaupunkiin on tunnin ajomatka. Hotelliin kirjautumisen jälkeen onkin sopivasti illallisaika, joten kohteliaat tarjoilijat ojentavat hopeavadeilta lautaselle antipastia, merellisiä rapuravioleja ja samettista italialaista jäätelöä, gelatoa.

Kattoterassilla mereltä puhaltava tuuli tuntuu pehmeältä, alhaalta katujen varsille levittyvistä pöydistä kaikuu naurua ja musiikkia.

Sisilialaisen pikkukaupungin tunnelmaa.

Sisiliassa tuntee olevansa tervetullut. Italialaiset huomioivat erityisen ystävällisesti lapset, niinpä jälkikasvunkin kanssa on mukava matkustaa. Ravintoloissa lapsille tuodaan syöttötuolit ja ”bello bambino” kajahtaa ilmoille, kun lapsia tervehditään ja paijataan.

Sisilia on Italian itsehallintoalue ja saaren perinteet lomailijoiden suosikkina juontuvat 1800-luvulle. Moni valitsee romanttisen saaren häämatkakohteekseen. Jotkut matkatoimistot järjestävät Taorminaan hääpakettikokonaisuutta, johon kuuluu vihkiminen pikkukaupungin kirkossa.

Goottilaisen palatsin ja tuomiokirkon edustalla samoilee ihmisiä pieneen tungokseen asti. Kaupunginpuutarhaan voi paeta ruuhkaa yli 200 trooppisen kasvin keskelle. Ne levittyvät kolmen hehtaarin alueelle.

Pääkatu Corso Umberton varrella luksusliikkeiden näyteikkunoissa esitellään kelloja ja muotiluomuksia, lelukaupan ikkunassa on hauskoja vespan pienoismalleja kuskeineen.

Kadun varrella ompelija surisuttaa koneellaan tottuneesti kaktuskirjailuja pyyhkeisiin ja ompelee vinokantteja esiliinoihin. Keramiikkapuodissa värikkäin koristein maalattujen astioiden kuviot tuovat mieleen saaren historian vaiheet kreikkalaisten ja arabien vallan alla.

Värien ilottelua astioissa.

Kaduilta voi ostaa taidetta matkamuistoksi.

Muissa liikkeissä myydään laadukkaita italialaisia nahkatuotteita, kuten laukkuja ja vöitä. Hinnatkin sopivat lompakolle ja kotiin viemisiksi tarttuu tyylikäs puolikuun muotoinen kolikkokukkaro.

Siestan aikaan monet liikkeet ja ravintolat pitävät ovensa suljettuina.

Loivia rappusia saa tarpoa pitkän tovin, kunnes edessä häämöttää vanha amfiteatteri. Katsoessa merta ja ympäröivää maisemaa ymmärtää hyvin, miksi osittain kallioon louhittu teatteri on tehty juuri tähän.

Kreikkalaiset rakensivat Taorminan amfiteatterin 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Myöhemmin roomalaiset laajensivat sitä ja seurasivat kaarevasta katsomosta gladiaattorinäytöksiään. Sittemmin teatteriin on asennettu nykyaikainen äänentoistotekniikka valkokankaineen, ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten vuosittaiset filmifestivaalit ja musiikki- ja teatteriesityksiä pursuileva Taormina Arte -festivaali.

Mazzaron rannalla Taorminassa kelpaa paistatella päivää jylhissä maisemissa.

Amfiteatterin katsomosta näkyy kaukaisuudessa kohoavalle ja lähes päivittäin savua tupruttelevalle tulivuori Etnalle. Se on saanut paikallisten suussa lempinimen ”Vanha rouva”. Etna on yli 3 300 metriä korkea, ja sen toimintaa pystytään seuraamaan varsin tarkasti.

Etnalle järjestettävillä retkillä bussi kulkee kiemuraista tietä yhä ylemmäs. Viiniviljelmät vaihtuvat mäntypuustoksi, laavakentiksi ja vanhoiksi kraatereiksi kasvillisuusvyöhykkeiden muuttuessa matkan edetessä. Etna on hyvin aktiivinen ja sylkee usein laavaa sisuksistaan, viimeksi huhtikuussa. Edellinen merkittävä purkaus oli vuonna 2002.

Kalaruoista erityisesti miekkakala ja muista merenelävistä mustekala, löytävät tiensä ruokalistalta lautaselle. Sisilian ruokakulttuurissa maistuu hitunen Pohjois-Afrikkaa, sen verran lähellä on meren takainen Tunisian rannikko.

Italialaiset klassikot pizza, maukkaat raviolit eri täytteillä sekä pasta, täyttävät vatsan varmasti. Puu-uunissa paistettu Pizza Margherita rapealla pohjalla ja päälle hulautetulla oliiviöljyllä on herkullista, ihan tältä eivät klassikon suomalaiset versiot maistu.

Sisilian kylät ja kaupungit on täynnä mitä ihastuttavampia pikku kauppoja, joista voi hankkia makoisia tuliaisia.

Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia myydään suoraan pikkuruisten kuorma-autojen lavoilta, ja viljelijältä voi ostaa evääksi vaikka makeat kirsikat.

Leivospuoteja ja gelaterioiden värikkäitä jäätelö- ja sorbettivalikoimia on vaikea ohittaa. Paikallisesti viljeltyä mantelia käytetään jäätelössä ja leivoksissa. Rapeat neliönmuotoiset pistaasipähkinärouheella päällystetyt mantelikeksit maistuvat espressokupposen kera. Pistaaseja kasvatetaan Etnan rinteillä.

Marsipaanin ystäville on jos jonkinlaista valikoimaa, paikallisia jälkiruokaviinejä ovat Marsala ja Castelmolan kylän manteliviini. Jäikö joku klassikko vielä mainitsematta? Tiramisu kruunaa tietenkin aterian kuin aterian.

Italia tunnetaan maukkaista pizzoistaan.

Sisilian monet kasvot

Taorminan keltaiset ja terrakotan punervat talot nököttävät Monte Tauro -vuoren rinteillä, joten korkeuseroja ja rappusia riittää.

Rantaelämää kaipaava pääsee köysirata funivialla muutamassa minuutissa alas merenrantaan. Kyyti maksaa kolme euroa ja Mazzaron hiekkaranta on heti kohta köysirata-aseman vieressä. Varpaat uppoavat hiekkaan ja tarjolla on normaalit rantapalvelut aurinkovarjoineen ja ravintoloineen.

Sisilia on Italian aurinkoisinta seutua, eli aurinkovoiteet mukaan!

Pienen kävelymatkan päässä oleva Isola Bella on soma hiekkakaistaleella mantereeseen yhdistyvä saari ja luonnonsuojelualue.

Muita Sisilian itärannikon lomakaupunkeja ovat Naxos ja Letojanni. Isompia ympyröitä löytää suuntaamalla Cataniaan tai Palermoon, joissa voi fiilistellä rouheampia kaupunkikortteleita.

Palermon ympäristö on mafian syntyaluetta. Mafia toimii taustalla piilossa, eikä järjestön olemassa oloa matkailijana havaitse. Kummisetä -elokuvasta tuttu Savocan kylä keikkuu vuorenrinteellä itäisessä Sisiliassa. Francis Coppola päätyi Savocaan etsiessään 1970-luvulla valmistuneen elokuvan kuvauspaikkoja.

Bussit kulkevat kylien ja kaupunkien väliä, Naxoksesta on junayhteys toiselle puolelle saarta. Vuokra-autolla on toki helpompaa pysähdellä ihastuttavissa maalaiskylissä ja viini- ja oliivitarhoilla. Saarella on myös appelsiini- ja sitruunaviljelmiä.

Pikkukylien elämäntahdin viipyilevä kiireettömyys on sisilialaista elämänasennetta aidoimmillaan.

Kolme tuliaista

  1. Pasta ja pesto. Monenmuotoiset ja -väriset kuivapastat ja tagliatellet kulkevat hyvin matkalaukussa. Pasta valmistetaan perinteisesti durumvehnästä, mutta gluteenitonta maissipastaakin on. Pestokastikepurkki vielä kylkeen, niin saa kannettua kotiin koko aterian.

  2. Hunaja ja chili. Paikal-lista hunajaa käytetään paljon leivonnaisissa, tuliperäisen maaston kukkien mesi saa hunajaan aikaan maukkaan aromin. Sisilialainen kuivattu chili on pehmeän tulista, sitä on mukava ripauttaa kotona omiinkin kokkailuihin.

  3. Maisemataulut ja hopeakorut. Jos jää kaipaamaan maisemia, voi sellaisen ripustaa seinälle. Kaduilla myytävät maalaukset kuvaavat sisilialaisia pikkukyliä ja maaseutumaisemia. Hopeakorujen aiheet taas ovat merellisiä ja niissä on usein koristeena helmiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?