Viisi ihanaa, kaukaista unelmaa – mikä näistä on sinun saaresi?

Trooppisista saarista kannattaa aina silloin tällöin haaveilla – haaveilu on kivaa, eikä maksa mitään. Minne näistä lähtisit, jos matkarahat yhtäkkiä tipahtaisivatkin taivaasta?

Bali sopii monenlaiselle lomailijalle.

14.5.2017 19:00

1. Fidzi

Hymyileviä, ystävällisiä ja lämpimiä ihmisiä on monessa maassa, mutta ei aivan sellaisia kuin Fidzillä, Tyynellämerellä. Paikalliset tervehtivät niin, että se varmasti kuuluu. He lauleskelevat ja musisoivat mielellään. Heidän vaatteensa ovat yhtä riemukkaan värikkäitä kuin saarivaltion kukat, joita on tapana sujauttaa koristeeksi korvan taakse, oli sitten nainen tai mies.

Fidzi. Fidziltä löytyy saari joka makuun.

Entäpä rannat? Pääsaaren hietikot eivät vielä häikäise, mutta venematkan päässä sijaitsevat, monet vehreät pikkusaaret ovat asia erikseen. Niissä hiekka on hienoksi hioutunutta korallia ja turkoosi vesi on täynnä monenlaista uiskentelijaa. Matkailijoita on Fidzillä melko paljon, mutta niin on saariakin – omansa eri tyyleille ja budjeteille.

2. Moorea, Ranskan Polynesia

Haluaisitko päästä mahdollisimman etäälle Suomesta? Mooreata kaukaisempaa saarikaunotarta ei tahdo löytyä. Tahitin naapurisaarelle hakeutuvat monet häämatkalaiset, mutta muuten siellä on aika vähän kaikkea; asutusta, liikennettä – ja puuhaa. Moorealle mennäänkin etupäässä rentoutumaan ja nautiskelemaan.

Moorea. Moorealla voi yöpyä todella merellisessä bungalowissa.

Monet hotellit ovat ylellisiä – osa bungaloweista on nostettu meren päälle – mutta vähintään yhtä ylellistä ovat maisemat: valkoiset rannat, turkoosit laguunit ja vihreät vuoret. Sukellus- ja snorklausvedet ovat huippuluokkaa. Ihmiselle harmittomat hait ja rauskut tulevat paikoin matalikkoon uimaan, ja delfiinit esiintyvät veneretkellä.

3. Bali, Indonesia

Pitkät pehmeät hiekkarannat. Uhkean vehreä sademetsäluonto ja vihreinä kumpuilevat riisivainiot. Edulliset hinnat ja herkkuruoka. Balilla on monta plussaa. Yksi niistä on se, että saari sopii monenlaiselle lomailijalle. Siellä voi surfata tai juhlia, joogata tai shoppailla. Ainutlaatuisinta Balilla on kuitenkin ilmapiiri, jollaista ei muualta tavoita.

Balin luonto on uhkean vihreää ja vehreää.

Se on yhdistelmä omintakeista henkisyyttä ja mystisyyttä, jonka kokeakseen ei ole pakko astua sisälle yhteenkään saaren monista temppeleistä ja pyhätöistä; riittää, että pysähdyt seurailemaan hetkeksi paikallisten puuhailuja.

4. Seychellit

Missä piileskelevät maailman kauneimmat rannat? Ainakin pari niistä lymyää Afrikan pienimmässä valtiossa, Seychellien upeassa saaristossa, Intian valtameressä. Siellä voit harrastaa pienimuotoista saarihyppelyä – pääsaarelta pääsee veneillä vielä idyllisemmille ja rauhallisemmille saarille.

Seychellien ykkösnähtävyyksiä ovat turkoosin meren huuhtelemat valkoiset korallihietikot, joita reunustavat palmut tai näyttävät graniittikalliot. Sukeltajien ja snorklaajien mielestä päänähtävyydet saattavat löytyä veden alta. Trooppisissa metsissä on patikkapolkuja, mutta todellisena bonuksena ovat joillakin saarilla elelevät, harvinaiset jättiläiskilpikonnat.

5. Barbados

Karibia on Karibia, ja Barbados on sen monipuolisimpia saaria. Sieltä kohtaat sekä vilinää että rauhaa, ja eri rannan jokaiselle lomapäivälle. Barbadoksella on myös golf-kenttiä ja nähtävää; tippukiviluolia, puutarhoja, rommitislaamoja ja sokeriplantaasien komeita päärakennuksia, joista on tehty museoita ja ravintoloita. Barbados on sekoitus afro-karibialaista tunnelmaa ja brittiperinteitä; saarella puhutaan englantia, ajetaan vasemmalla puolella ja fanitetaan krikettiä.

Barbados. Barbadoksella saa uida merikilpikonnien kanssa.

Toisaalta meininki on kovin lupsakkaa. Säväyttävimpiä kokemuksia saattaa olla uiskentelu merikilpikonnien kanssa, jotka eivät hätkähdä ihmistä, vaan tulevat uimaan ihan lähelle, toisinaan myös aivan rantaan.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?