Yövy kuin aatelinen! 7 upeaa kartanohotellia Suomessa - Matkat - Ilta-Sanomat

Yövy kuin aatelinen! 7 upeaa kartanohotellia Suomessa

Kartanohotellissa voi yöpyä kuin aatelinen. Matkahakukone Momondo listasi vinkit Suomessa sijaitseviin kartanohotelleihin.

Mustion linnassa voi yöpyä esimerkiksi elegantissa Edelfelt-rakennuksessa­

10.5.2017 13:27

Kesällä ei kannata matkustaa kauas, sillä Suomesta löytyy upeita matkakohteita. Ilta-Sanomat on esitellyt listauksissaan muun muassa Suomen upeimmat kylpylät sekä kuusi rantaa, jotka voisivat yhtä hyvin olla ulkomailta.

Nyt matkahakukone Momondo esittelee omassa listauksessaan seitsemän upeaa kartanohotellia. Kuvia katsellessa on vaikea uskoa, että ollaan Suomessa.

Töyrylän kartano, Artjärvi

Vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitsevan kartanon vaiherikasta historiaa on jäljitetty aina 1500-luvulle saakka. Töyrylän kartanoa voidaan pitää Jean Sibeliuksen suvun alkukotina.

Töyrylän kartanon puitteet ovat ylelliset, mutta tunnelma kodikas.­

Töyrylässä tuntuu, kuin olisit kyläilemässä hyvän ystävän maaseutukartanossa. Artjärvellä samassa kartanorakennuksessa sijaitsevat paitsi hotellihuoneet myös omistajan koti.

Kaikki kartanon tilat keittiöstä ja kirjastosta kauniisiin saleihin ovat vieraiden käytössä. Kodikkaan mutta ylellisen tunnelman luomiseen on todella panostettu – esimerkiksi kaikki vierashuoneet on sisustettu aidolla antiikilla omanlaisikseen.

Hirvihaaran kartano, Mäntsälä

Mäntsälässä sijaitsevan Hirvihaaran kartanon historia ulottuu 1700-luvulle. Hirvihaaran kartano on osa entistä Lassilan tilaa, joka vuonna 1759 jaettiin kahteen ja myöhemmin neljään osaan.

Hirvihaaran kartanossa on panostettu oikeanlaisen tunnelman luomiseen.­

Lähes satavuotias kartanorakennus on kunnostettu alkuperäistä henkeä kunnioittaen. Hotellikokonaisuus koostuu useasta rakennuksesta, joista uusin, Lasipaviljonki, on valmistunut 2013. Kartano pyrkii pitämään vieraistaan huolta kokonaisvaltaisesti. Elämykseen kuuluvatkin ylellisten huoneiden lisäksi savusauna, day spa ja ravintola, joka tarjoilee mahdollisuuksien mukaan kartanon oman puutarhan antimia.

Tertin kartano, Mikkeli

Tertin kartanohotellissa on vain viisi huonetta, joista jokaiseen sisältyy oma veranta. Näköala verannalta puutarhaan saa arjen kiireet unohtumaan. Tertin kartano on tunnettu ruoastaan: Vaaleanpunaisessa päärakennuksessa sijaitseva, historialliseen tyyliin sisustettu ravintola panostaa lähiruokaan ja hyödyntää oman yrttipuutarhan tuotteita.

Tertin kartanon huoneiden verannalla mieli lepää ympäröivää puutarhaa ihastellessa.­

Yli 120 vuotta Pylkkäsen suvun hallussa olleen tilan historiaa on jäljitetty 1500-luvulle asti. Maalaisromanttista miljöötä hallitsee neljän hehtaarin puutarha, jossa kasvaa muun muassa kartanon oma ruusulajike.

Mustion linna, Raasepori

Mustion linna Länsi-Uudellamaalla on yksi Suomen vaikuttavimmista kartanohotelleista, Momondo kirjoittaa. 1700-luvulla rakennetun linnan päärakennus toimii nykyisin museona, jossa järjestetään opastettuja kierroksia.

Mustion linna Länsi-Uudellamaalla on yksi Suomen vaikuttavimmista kartanohotelleista.­

Itse hotelli muodostuu viidestä historiallisesta rakennuksesta, jotka ovat aikoinaan toimineet rautaruukin työläisten asuntoina. Rakennukset ovat kaikki yksilöllisiä, ja joukkoon kuuluu niin elegantti kivirakennus kuin talonpoikaisromanttinen tupakin. Linnaa ja hotellirakennuksia ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista, jonka idyllisillä poluilla on helppo päästä parin sadan vuoden takaiseen tunnelmaan.

Kartanohotelli Karolineburg, Kajaani

Kartanohotelli Karolineburg on Kainuun ainoa varsinainen kartano. Karolineburg lienee myös pohjoisin Suomen kartanomajoitusta tarjoavista hotelleista. Kartano on toiminut eurooppalaistyyppisenä perhehotellina 1990-luvun alusta.

Kartanohotelli Karolineburg on Kainuun ainoa varsinainen kartano.­

Kartanorakennuksen huoneet on sisustettu vanhahtavaan tyyliin, kun taas pihapiirissä olevan toisen rakennuksen huoneet ovat modernimpia. Aamiainen tarjoillaan valoisassa ruokasalissa. Kartanolta on myös lyhyt matka Kajaanin linnan raunioille, jos historiallinen tunnelmointi kiinnostaa enemmänkin.

Haikon kartano, Porvoo

Suomen ensimmäinen kartanohotelli, ja kenties myös lajissaan tunnetuin on Porvoossa sijaitseva Haikon kartano.

Maine perustuu paitsi näppärään sijaintiin myös ylelliseen tunnelmaan. Nykyinen päärakennus on vuodelta 1913, mutta kartanon historia ulottuu aina 1300-luvulle saakka.

Haikon kartanon tunnelma on viimeistä piirtoa myöten hiottu.­

Haikon Kartano koostuu kahdesta hotellirakennuksesta: historiallisessa kartanohotellissa on 24 romanttista huonetta ja viereisessä kylpylähotellissa 185 modernimpaa huonetta. Huonetta varatessa kannattaa siis olla tarkkana, mikäli haluaa yöpyä nimenomaan kartanon puolella.

Westerby Gård, Inkoo

Inkoossa sijaitseva Westerby Gård on oikea rauhan tyyssija. Kartanon syrjäinen sijainti on optimaalinen luonnonläheistä miljöötä ja hiljaisuutta kaipaavalle. Westerbyssä eri aikakausien kerrostumat kohtaavat: tilan vanha päärakennus on lähes 300-vuotias, kun taas nykyinen päärakennus on 1800-luvulta.

Westerby Gårdissa yövyt luonnon rauhassa.­

Vuonna 2008 valmistunut hotellirakennus on sisustettu maalaisromanttisesti, ja jokaisella huoneella on oma teemansa. Erikoisuutena Westerby tarjoaa räätälöityjä metsästysretkiä ja ammuntakursseja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?