Leo Komarov ja Tom of Finland saivat omat teemahuoneet Tallinnan Viru-hotelliin

Viru hotelli Tallinnassa juhlii Suomi 100 -juhlavuotta 45 vuotta täyttävässä hotellissaan. Hotellin 18. kerroksen huoneet esittävät suomalaisten Viro-tarinoita kunnianosoituksena Suomen ja Viron suhteille.

Kevään aikana remontoidut 11 Suomi-aiheista huonetta kertovat mielenkiintoisia tarinoita Suomen ja Viron välisistä yhteyksistä.

5.5.2017 15:25

Kevään aikana remontoidut 11 Suomi-aiheista huonetta kertovat mielenkiintoisia tarinoita Suomen ja Viron välisistä yhteyksistä kulttuurin, urheilun, matkailun, luonnon ja diplomatian saralta.

Tarinoitaan huoneissa jakavat muun muassa virolaistaustaiset kiekkoleijonat Siim ”Märkä-Simo” Liivik ja Leo Komarov, lukuisten Viro-opaskirjojen kirjoittaja Tapio Mäkeläinen, arkkitehti Eliel Saarinen, suomalaiset luontovalokuvaajat, Virosta ja Tallinnasta laulaneet Miljoonasade ja Neljä Ruusua, Pertti Jarlan Fingerpori sekä Tom of Finland -elokuva.

Jääkiekkoilija Siim ”Märkä-Simo” Liivik kertoo, ettei voisi olla ylpeämpi saadessaan olla mukana legendaarisessa kiekkoleijona-huoneessa.

– Suomi on ollut Viru-hotellille kautta historian erittäin tärkeä siitä alkaen, kun presidentti Urho Kekkonen sopi laivaliikenteen avaamisesta Helsingin ja Tallinnan välillä 1965. Tornihotellin suunnittelivat virolaisarkkitehdit Henno Sepmann, Mart Port ja Väinö Tamm, ja rakennustöistä vastasi suomalainen Repo Oy. Suomalaiset ovat olleet hotellin historiassa mukana siis aivan alusta asti, Original Sokos Hotel Viru hotellin johtaja Anu Soosaar kertoo juhlapuheessaan torstai-illan syntymäpäivägaalassa Viru-hotellissa.

Viru hotellin markkinointi päällikkö Evelin Org esittelee teemahuoneita.

Hotelli perustettiin osaksi Neuvostoliiton matkailustrategiaa

Tallinnan ydinkeskustan parhaalla liikepaikalla sijaitseva Viru-hotelli avattiin yleisölle 5. toukokuuta 1972.

Hotelli perustettiin aikoinaan osaksi Neuvostoliiton matkailustrategiaa, sillä kommunistiseen suurvaltaan haluttiin kerryttää kansainvälisiä matkailurahoja.

Tom of Finland on kautta aikojen yksi menestyneimpiä suomalaisia. Huoneesta löytyy Tom of Finland – Marginaalista maailmanmaineeseen -kirja (Like) sekä nukkumaan pääsee Tom of Finland –lakanoissa.

– 45 vuotta on mille tahansa hotellille pitkä aika pysyä suosittuna ja erityisesti Tallinnassa kilpailu kiristyy valtavalla vauhdilla. Hotellitarjonta kasvaa samassa suhteessa kaupunkiin saapuvien matkailijoiden virran kanssa, eli on kymmenessä vuodessa tuplaantunut. Kilpailu pitää meidätkin pirteinä ja antaa syyn uudistua riittävän usein. Se on selkeästi onnistunut, sillä nykyisin Original Sokos Hotel Viru -nimeä kantava ylpeytemme on koko olemassaolonsa ajan pitänyt sijoituksensa Viron suosituimpana hotellina, Soosaar sanoo.

– Tänä vuonna nostamme Suomen juhlavuoden yhdeksi kantavaksi teemaksemme, ja 2018 koittaakin sitten Viron oman 100-vuotisjuhlan vuoro. Kunnioitamme satavuotiasta Suomea tuomalla kiinnostavimpia ja parhaita paloja Suomesta sekä kaupunkilaisten että matkailijoidemme iloksi. Suomea esitellään Viru hotellin huoneissa, käytävillä ja ohjelmatarjonnassa vieraitamme varmasti positiivisesti yllättävillä tavoilla.

Suomen suurlähetystön teemahuoneessa on oma sauna ”meeting room”. Huoneessa on virallinen tunnelma ja Finland in 50 stories –kirja kertoo tarinoita.

Viru hotellin kaikki 423 huonetta ovat käyneet läpi perusteellisen remontin. Huoneuudistuksesta vastasi sisustusarkkitehti Ville Lausmäe, jonka isoisä Väinö Tamm suunnitteli hotellin alkuperäisen sisustuksen. Alkuperäisen Viru-hotellin viereen kaksi vuotta sitten avattu korkeatasoinen 93 huoneen business-luokan Solo Sokos Hotel Estoria on yksi Viron ehdokkaista vuoden 2017 World Luxury Hotel Awards -nimityksen saajaksi.

Nostalgia ja kaipuu ovat musiikin ikuisia teemoja. Suomalaiset Neljä Ruusua ja Miljoonasade ovat saaneet laulujensa sanat huoneen seinälle. Molemmissa kaivataan lahden taakse Viroon. Suurella seinällä on myös kuva legendaarisen Tavastia-klubin takahuoneen seinästä sekä sängyn päällä on kuvia yhtyeiden keikoilta. – Virussa on mukana virua, laulaja Ilkka Alanko naureskeli esitelleessään omaan huonettaan.

11 teemahuonetta ovat korkealla 18. kerroksessa. Jokaisen teemahuoneen ikkunasta avautuu merinäköala.

Suomi100-erikoishuoneiden teemoja ovat:

1801 – Kiekkoleijonat

Suomen kiekkohistoriaan mahtuu myös muutama virolaistaustainen pelaaja. Huoneen seinillä koreilevat virolaissyntyisten kiekkoleijonien Siim Liivikin ja Leo Komarovin pelipaidat.

1802 – Tutkimusmatkailija

Tuglas-seuran seikkailijamestari Tapio Mäkeläinen kertoo huoneessa omia tarinoitaan. Hän on kirjoittanut Virosta 11 matkaopasta ja innostanut lukemattomat suomalaiset tutustumaan Tallinnan lisäksi myös muualle Viroon. Huoneessa on pino opaskirjoja, joista voi poimia Tallinnan ja Viron parhaat salaisuudet.

1803 – Pidä hattu päässä

Suomalainen muotoilu kohtaa tässä huoneessa virolaisen käsityötaidon. Costo-tuotemerkin hatut valmistetaan Tallinnassa ja suunnitellaan Suomessa. Coston tuotannossa tyyli, ekologisuus ja kestävä laatu kulkevat käsikädessä.

1804 – Eliel Saarisen Tallinna

Tallinna olisi voinut saada vieläkin suomalaisemman ilmeen jos Eliel Saarisen visioimasta Suur-Tallinna-hankkeesta olisi tullut totta. Huoneessa pääsee tutustumaan Saarisen suunnitelmiin, vaihtoehtoiseen Tallinnaan, joka ei koskaan toteutunut.

1805 – Suomen luonto ja Vuoden Luontokuva -valokuvanäyttely

Suomalaiset ja virolaiset jakavat rakkauden luontoon. Huoneessa on esillä Suomen Vuoden Luontokuvat (2015) sekä äänitehosteita suomalaisesta luonnosta.

1806 – Suomen suurlähetystö Virossa

Suomen Tallinnan suurlähetystö symboloi maamme läheisiä poliittisia siteitä. Huone on sisustettu Tallinnan suurlähetystön huonekaluilla ja esineillä, ja seinille on ripustettu Tallinnassa vierailleiden presidenttien muotokuvat.

1807 – 100 suomalaista designesinettä

Suomalainen design koskettaa myös Virossa. Sen kunniaksi on tehty huone, jonne on kerätty 100 suomalaista ikonista designesinettä. Jotkut niistä ovat fyysisiä esineitä pöydillä, osa kuvina seinillä ja osa designkirjoissa sohvapöydällä.

1808 – Ikkuna länteen

Suomen televisiolla on ollut erityinen rooli Viron historiassa ja se on vahvistanut virolaisten ja suomalaisten kulttuurista ja kielellistä suhdetta. Huone on omistettu vallankumoukselle, joka alkoi televisiosta. Erityisesti MTV3 oli virolaisille tervetullut ikkuna lähteen, joka opetti suomen kieltä kahdelle polvelle pohjoisvirolaisia. Huone ei ole vielä valmis, joten siitä ei ole kuvia.

1809 – Ikäväni Tallinnaan

Huoneessa kuuluu suomalaisen popin ja rockin ääni. Nostalgia ja kaipuu ovat musiikin ikuisia teemoja. Suomalaiset Neljä Ruusua ja Miljoonasade ovat saaneet laulujensa sanat seinälle. Molemmissa kaivataan lahden taakse Viroon. Suurella seinällä on myös kuva legendaarisen Tavastia-klubin takahuoneen seinästä.

1810 – Fingerporista Tallinnaan

Suomalaisilla on outo, synkkä ja erikoinen huumorintaju, mutta niin on virolaisillakin. Heimo Vesan ja Rivo-Riitan reissukuulumisia pääsee lueskelemaan tämän huoneen seinältä. Fingerpori-tavaraa on huoneessa enemmänkin. Yöpöydän laatikossa on raamatun sijasta sarjakuva-albumi ja kylpyhuoneesta löytyvät miesten tuoksut sukat ja hengitys pullotettuina.

1811 – Tom of Finland -elokuva ja tarina

Huoneen tarkoituksena on kertoa tämän ainutlaatuisen taiteilijan tarinaa. Huoneesta löytyy Tom of Finland –Marginaalista maailmanmaineeseen -kirja (Like) sekä nukkumaan pääsee Tom of Finland -lakanoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?