Oletko huono matkailija? 8 hälytysmerkkiä

Täydellistä matkailijaa ei olekaan, mutta aina voimme kehittyä vähän paremmiksi – siitä voi olla iloa sekä meille että muille. Näistä merkeistä tiedät, olisiko sinunkin ehkä mahdollista jossain kohdin skarpata.

Katuruokaa. Paikallisen ruoan maistelu on hyvä tapa haastaa itsensä ja kokeilla jotain uutta.

7.5.2017 19:00

1. Pitäydyt vain tutussa ja turvallisessa

Miksi matkallakin pitäisi haastaa itsensä ja astua pois mukavuusalueeltaan – eikö vaan saisi olla ja viskata aivot narikkaan? Saa toki, ja joskus se tekee tosi hyvää, mutta kokeile silti välillä tätä: tee edes joka toisella matkalla yksi asia eri tavalla kuin mihin olet tottunut tai jotain, mitä vähän emmit tai arastelet – sen ei tarvitse tarkoittaa riippuliitoa tai haiden kanssa pulikointia, vaan pienempikin repäisy riittää. Uskalla olla rohkeampi, kun valitset matkakohdetta, tekemistä, näkemistä, paikallista ruokaa…

2. Et hanki etukäteen tietoa matkakohteesta

Jos kohde on täysin tuttu tai aiot lähinnä rentoilla, niin hyppää tämä huoleti yli. Muussa tapauksessa ota kohteesta selvää edes perusasiat ja suunnittele hieman päiviäsi, ja saat reissusta paljon enemmän irti. Silti saat olla paikan päällä niin spontaani ja joustava kuin haluat tai osaat.

3. Pihistelet liikaa

Kukin matkailee, tai koettaa matkailla, budjettinsa rajoissa ja saa käyttää rahansa miten huvittaa, mutta ihan joka asiasta ei välttämättä kannattaisi tingata, etenkään edullisen hintatason maissa. Joissakin maissa juomaraha on liki välttämättömyys – se kannattaa tyynesti budjetoida mukaan. Fiksua olisi varata rahaa myös yllättäviin menoeriin – joita aina tulee – jotta niistä ei tarvitse stressata paikan päällä. Jos mahdollista, ujuta vielä matkakassaasi jokin ekstra, joka saattaa mennä vähän törsäilyn piikkiin: mahtava retki, spesiaali illallinen, spa-käynti tai mitä tahansa, mistä todella nautit ja mikä jää mieleen.

Kultasouk. Soukeissa ja basaareissa saa ja kuuluu tingata.

4. Pukeudut liian paljastavasti

Me matkailijat saamme onneksi paljon anteeksi (tämä on lohdullista muistaa), mutta useimmiten olisi silti viisaampi ottaa pukeutumismallia paikallisista kuin muista matkailijoista. Kunnioittava tai asiallinen pukeutuminen on paikallaan muuallakin kuin pyhätöissä ja tietyissä maissa; rantavarustus kuuluu rannalle ja altaalle, ei rantakaupunkien ostoskaduille eikä suurkaupunkiin, vaikka se sijaitsisi tropiikissa. Rio de Janeiro on poikkeus.

5. Otat valokuvia missä ja miten tahansa

Valokuvaaminen lähtee helposti lapasesta – tekisi mieli kuvata kaikkea. Mutta jos valokuvaaminen on kiellettyä, se kannattaisi uskoa. On myös kohteliasta pyytää lupa ennen kuin kuvaa muita ihmisiä. Uskonnollisissa paikoissa tai kohteissa, joissa on synkeä tai muuten arkaluonteinen historia on hyvä olla erityisen hienotunteinen.

6. Törttöilet ja diivailet

Tämä ei vaatine selittelyjä eikä puolustuksia, paitsi ehkä sen, että joskus seesteisempikin tyyppi menettää turhan kiivaasti hermonsa. Silloin kannattaa pyytää anteeksi. Ystävällisyydellä ja suvaitsevaisuudella pääsee pitkälle.

Markkinoilla. Toiset ihmiset poseeraavat kameralle mielellään, toiset eivät. Kannattaa kysyä lupa.

7. Mariset turhasta

Kukaan ei aina jaksa huomata positiivisia asioita negatiivisten sijasta, mutta useimmiten kannattaisi edes koettaa; ravintolan ruoka voi olla erinomaista tai ainakin ihan kelpoa, vaikka palvelu olisi miten hidasta. Ja ihmiset maassa mukavia, vaikka liikenne tökkii. Ehkä vaikeinta on olla nostamatta omia odotuksia ylikorkeiksi – pitäisi muistaa, että täydellistä matkakohdetta ja matkaa ei ole. Ja että joskus jopa itsessä voi olla vikaa.

8. Vahtaat koko ajan kännykkääsi

Tämä saattaa olla listan haastavin kohta. Ei ole ollenkaan helppoa unohtaa ruutuja, ja keskittyä puhelimen, tabletin, tietokoneen ja television sijasta paikalla oloon – joka on kuitenkin aika tilapäistä ja mahdollisesti ainutlaatuista. Pitäisi vain antaa uutisten ja sosiaalisen median olla.

PS. Tämän listan kirjoittaja treenaa tällä hetkellä erityisesti kohtia 1,3,7 ja 8.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?