Helsingin satamaan saapuu ennennäkemätön jätti – kolme kertaa isompi kuin ruotsinlaiva

Helsingissä nähdään toukokuun lopulla jotakin ennennäkemättömän suurta, kun risteilyalus Getaway saapuu kaupunkiin.

2.5.2017 19:00 | Päivitetty 3.5.2017 11:59

Norwegian Cruise Linen Getaway-laiva saapuu Helsinkiin ensimmäistä kertaa maanantaina 22. toukokuuta. Näin suurta risteilyalusta ei ole Helsingissä aiemmin nähty, kansainvälisiin valtameriristeilyihin keskittynyt Risteilykeskus kertoo.

326 metriä pitkä 146 600 bruttorekisteritonnin alus tarjoaa paikat 3963 matkustajalle.

Melkinlaituriin Helsingin Länsisatamaan saapuvan Getawayn kuvaillaan olevan kolme kertaa keskikokoisen ruotsinlaivan kokoinen.

Risteilykeskus kertoo, että laivojen koon määrittelemiseksi käytetään tilavuusmittaa eli bruttorekisteritonneja. Suurin ruotsinlaiva on Viking Grace (57 500 brt) ja pienin ruotsinlaiva on Viking Amorella (34 400 brt).

Näiden keskiarvo on 45 950 brt. Kolme kertaa keskikokoisen ruotsinlaivan koko olisi siis 137 850 brt.

– Norwegian Getaway on 145 655 brt eli tällä matematiikalla kyseessä on enemmän kuin kolme kertaa keskikokoisen ruotsinlaivan kokoinen alus. Vielä jos huomioi, että ruotsinlaivan kansitiloista yleensä kaksi kokonaista kantta toimii parkkipaikkana autoille, ja risteilylaivalla kuten Getawaylla autoja ei ole, niin tilaa matkustajille on risteilylaivalla vielä tätäkin enemmän, Petri Sirén Risteilykeskuksesta kertoo.

Getaway oli vielä vuonna 2014, aloittaessaan liikennöinnin, maailman yhdeksänneksi suurin risteilyalus. Maailman suurimman risteilyaluksen titteliä kantaa nykyään Royal Carribbean Internationalin Harmony of the Seas.

Getaway risteilee muun muassa Karibialla, mutta tänä keväänä aluksen matkassa pääsee myös yhdeksän päivän mittaiselle matkalle, joka kulkee Kööpenhaminasta Warnemündeen, sieltä Tallinnaan, Pietariin, Helsinkiin, Tukholmaan ja takaisin Kööpenhaminaan.

Tilaa laivalta ei ainakaan puutu. Getawaylla on monenlaisia erilaisia hyttiluokkia, mutta hulppeimmissa niistä on tilaa pienen yksiön verran. 21 neliön hytissä on myös oma parveke.

Laivan erikoisuuksiin kuuluu vesipuisto sekä ulkona sijaitseva urheilu- ja kiipeilykeskus, jossa voi koetella käsivoimiaan. Matkustajien turvallisuudesta huolehtivat hengenpelastajat.

Ylellisistä puitteistaan huolimatta Getawayta kuvaillaan rennoksi laivaksi. Aluksen pääravintolassakin on vain yksi pukukoodi: ”ei shortseissa tai uima-asussa”.

Kiinnostaa joka kesä

Suurten risteilyalusten saapuminen Helsinkiin kiinnostaa kaupunkilaisia joka kesä. Viime kesänä otsikoihin pääsi Helsingissä vieraillut, hieman Getawayta pienempi jättimäinen risteilyalus Regal Princess. Regal Princess oli tosin hieman Getawayta pidempi. Leveydessä ja matkustajakapasiteetissa se jää kuitenkin norjalaisvarustamon jätin taakse.

Helsingin satamasta kerrottiin tuolloin, että 90 prosenttia Helsingissä vierailevista risteilyaluksista jättää nykyään jätevetensä käsiteltäväksi satamaan.

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO ilmoitti vuonna 2015, että jätevesien pumppaaminen mereen päättyy uusissa aluksissa kesällä 2019.

Lähteet: ncl.com, risteilykeskus.fi, Foxnews.com

Täsmennetty juttua 3.5. klo 9.18. Laiva pysähtyy Warnemündessa, ei Berliinissä. Berliinissä voi kuitenkin pistäytyä. Lisätty Petri Sirenin kommentti klo 11.53.

Tällainen on jättimäinen risteilyalus Getaway

• rakennusvuosi 2014

• pituus 324 metriä

• leveys 40 metriä

• bruttotonnit 145 655

• matkustajia 3963

• henkilökuntaa 1640

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?