Legendaarinen Monrepos rutisee venäläisen byrokratian rattaissa – remontti vihdoin edessä - Matkat - Ilta-Sanomat

Legendaarinen Monrepos rutisee venäläisen byrokratian rattaissa – remontti vihdoin edessä

Pääkartanon pihanpuolen julkisivu on pahoin rapistunut.

Julkaistu: 24.4.2017 13:45

Kuuluisa Monrepos’n puisto Viipurissa on saanut miljoonia euroja rahaa kunnostukseen. Hanke on viivästynyt, mutta nyt restaurointi kajastaa vihdoin näköpiirissä.

Ei kai taas! Viipurin kuuluisan Monrepos’n puiston ikuisuushankkeelta tuntuvan restauroinnin piti alkaa nyt huhtikuussa, mutta aloitus siirtyy jälleen.

Venäläislehdissä on kerrottu viime vuodesta lähtien, että restaurointi alkaa lopulta tänä keväänä.

Kuukausi sitten Monrepos’n puiston kotisivuille ilmestyi tiedote, jonka mukaan restaurointi alkaa huhtikuussa. Tiedon oli antanut Leningradin alueen kulttuurikomitean johtaja Jevgeni Tshaikovski, jonka mukaan remontin aikana pääsyä puistoon rajoitettaisiin.

Pääkartanon pihanpuoleinen julkisivu oli entisaikaan näyttävä ja hyvässä kunnossa.

Monrepos’hon alkoi tulvia huolestuneita soittoja, kun ihmiset pelkäsivät puiston sulkeutuvan kokonaan remontin ajaksi. Puiston johtaja Aleksander Bujanov vakuutti, että pääsy olisi kielletty vain kulloinkin korjattavina oleviin kohteisiin.

Huhtikuu on jo pitkällä, mutta Monrepos’ssa ei näy viitettäkään korjaustöistä. Siellä täällä liikuskelee vierailijoita nauttimassa kauniista maisemista ja raittiista meri-ilmasta.

– Remontti alkaa vasta syksyllä, sanoo puiston toimistossa työskentelevä rouva Ilta-Sanomille.

Paikalla ollut puiston varajohtaja Dilnoza Zhabbarova puolestaan ei suostunut kommentoimaan asiaa Ilta-Sanomille lainkaan.

– Me emme ole töiden tilaaja, eikä meillä ole mitään tietoa remontista. Siitä päättää FISP. Me emme kommentoi asiaa millään tavalla, koska emme tiedä siitä mitään, hän totesi Ilta-Sanomille tiukasti.

Monrepos’n portin arvellaan olevan arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema. Myös portti restauroidaan.

FISP on pietarilainen rahasto, joka vastaa Maailmanpankin ja Euroopan kehitys- ja jälleenrakennuspankkien tuella tehtävien rakennus- ja restaurointihankkeiden koordinoimisesta Venäjällä.

Maailmanpankki päätti jo 2010 myöntää Monrepos’n kunnostamiseen rahoitusta, mutta hanke on edennyt hitaasti venäläisen byrokratian rattaissa.

FISP:n pääjohtajan Aleksei Vasiljevin viesti on lohdullinen: remontti alkaa heti alkukesästä.

Jos kuva päärakennuksesta ei näy selaimessasi, katso se tästä.

– Restaurointitöiden kilpailutus on tehty, ja pääurakoitsija on valittu. Sopimus allekirjoitetaan huhtikuussa, ja toukokuussa hankitaan rakennuslupa. Arvioisin, että rakennustyöt käynnistyvät kesäkuun alussa, hän sanoo puhelimitse Ilta-Sanomille.

Jos Vasiljevia on uskominen, vuosikymmenet retuperällä olleen puiston remontin alkaminen on todella lähellä.

 Me emme ole töiden tilaaja, eikä meillä ole mitään tietoa remontista.

Annikki Tähden 1955 levyttämästä tunteellisesta iskelmästä tuttu puisto on todella kipeästi korjauksen tarpeessa. 1700-luvulta lähtien rakennetussa ja 1800-luvun alussa lopullisen muotonsa saaneen puiston polut ja rannat ovat rämettyneet ja kasvaneet umpeen.

Selkeimmin rappio näkyy pahasti tuhoutuneessa päärakennuksessa ja sen kanssa samassa pihapiirissä olevassa kirjastorakennuksessa. Vasiljevin mukaan ne kuitenkin restauroidaan, ei rakenneta uudestaan.

– Emme rakenna kopioita, vaan nimenomaan restauroimme rakennukset käyttäen alkuperäisiä materiaaleja, hän sanoo.

Puiston infrastruktuuri uusitaan Vasiljevin mukaan kokonaan. Puisto muun muassa sähköistetään uudelleen, ja sinne asennetaan uusi vesi- ja lämmitysjärjestelmä.

Rapistuneessa kirjastorakennuksessa oli Monrepos’n omistaneen Ludwig Heinrich von Nicolayn noin 9000 niteen kirjakokoelma, joka nyt on Helsingin yliopiston kirjastossa.

Maailmanpankki rahoittaa korjaustöitä yli 30 miljoonalla eurolla ja Venäjän federaatio muutamalla miljoonalla. Parisen vuotta kestäviin korjaustöihin on varattu yhteensä noin 36 miljoonaa euroa.

Suomalaiset eivät ole enää vuosiin osallistuneet Monrepos’n kunnostamiseen.

1990 perustettu suomalainen Pro Monrepos -yhdistys teki puistossa kunnostustöitä talkoilla sekä Suomesta ja muualta Pohjoismaista keräämällään rahoituksella vuoteen 2013 asti, jolloin yhdistys vetäytyi Viipurista turhautuneena.

Yhteistyö paikallisten kanssa kangerteli, aikataulut eivät pitäneet, ilkivalta häiritsi töitä ja kaiken huipuksi suomalaisten 1999 rantakalliolle uudelleen rakentama Neptunuksen temppeli tuhopoltettiin kesällä 2011.

161-hehtaarisen puiston rakentaminen alkoi 1760-luvulla. Puiset pää- ja kirjastorakennukset ovat 1780-luvulta.

1800-luvun alussa puiston rakensi nykyiseen muotoonsa saksalainen aatelismies Ludwig Heinrich von Nicolay, joka 1760-luvulla palveli Venäjän keisarikunnassa hoviopettajana ja Pietarin tiedeakatemian johtajana.

Monrepos'lle luonteenomaisia ovat polut, kaarisillat, huvimajat sekä obeliskit ja muut muistomerkit.

Puisto ei juuri vaurioitunut sodissa, joiden jälkeen Viipuri jäi Neuvostoliitolle. Sotien jälkeen kartanossa oli muun muassa puna-armeijan lepokoti ja huvipuisto. Kovassa käytössä suuri osa paviljongeista ja muistomerkeistä rappioitui tai tuhoutui.

1988 Monrepos nimettiin virallisesti historialliseksi ja luonnontieteelliseksi museoksi ja suojelukohteeksi, mutta siitä ei pidetty huolta arvonsa mukaisella tavalla. Talotohtorina tunnettu Panu Kaila opiskelijoineen pyrki korjaamaan rakennuksia kesäleireillä 1990-luvun alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?