Matkat

Kolme mokaa, jotka voivat peruuttaa koko matkasi

Julkaistu:

Passin katoaminen on joka matkaajan painajainen. Myös pari muuta asiakirjamokaa voivat aiheuttaa matkan tyssäämisen.
Jotta matkanteko sujuisi ongelmitta, huolehdi passistasi näillä Condé Nast Travelerin vinkeillä.

1. Ota passista useampi kopio

Ota kopioita passin siitä osasta, jossa näkyy nimesi ja kuvasi. Yksi ei riitä, joten ota ainakin kaksi, ellei jopa 3–4 kopiota, joita säilytät eri paikoissa. Anna yksi niistä matkakumppanillesi siltä varalta, että laukkusi katoaa. Yhden kopioista voit jättää sille henkilölle, jotka olet merkinnyt yhteyshenkilöksesi hätätilanteissa.

2. Lukitse passi tallelokeroon

Oli hotellisi kuinka miellyttävä tahansa, on passi aina parasta pitää lukitussa kaapissa. Jos hotellihuoneessa ei ole tallelokeroa, kysy hotellihenkilökunnalta, onko heillä paikkaa arvokkaiden esineiden säilytykseen. Mikäli asut Airbnb-asunnossa tai hostellissa, jossa ei ole tallelokeroa, hanki matkalaukkuusi lukko.


3. Suojaa passi

Varkaat eivät ole passin ainoa uhka. Matkustusasiakirja tulisi suojata myös kosteudelta. Muutama pisara ei haittaa, mutta ongelmia on edessä, jos henkilötietosi ovat vahingoittuneet veden vaikutuksesta. Jos matkustat merellä, sulje siis passi vesitiiviiseen koteloon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

4. Tiedä oikeutesi

Tarvitset passiasi lentokentällä, mutta passia voidaan kysyä muuallakin. Sitä voi kysyä esimerkiksi poliisi, joka pysäyttää sinut ja tarkistaa henkilötietosi.

Useissa tapauksissa kopio passista riittää. Kun et kanna passia jatkuvasti mukana, vältyt varkauksilta.

Esimerkiksi suomalaisten suosikkikohteessa Thaimaassa kopio passista riittää ulkona liikkuessa, Ulkoasiainministeriö kertoo.

Jos passi katoaa…

Mikäli passi kuitenkin katoaa, tee katoamis- tai rikosilmoitus lähimmälle poliisiasemalle ja ota ilmoituksesta kopio itsellesi.

Voit hakea uutta passia minkä tahansa Suomen ulkomaaneduston passinmyöntöpisteestä, Ulkoasiainministeriö huomauttaa. Jos Suomella ei ole maassa edustustoa, käänny jonkun toisen EU-maan puoleen.

Paitsi passimokan takia, matka voi katketa myös muihin asiakirjaongelmiin.

Näin kävi Muska Babitzinille, jonka unelmaloma tyssäsi lentolipun nimivirheeseen.

Espoolaisperheen matka Etelä-Afrikkaan sen sijaan katkesi, koska perhe ei ollut varannut matkalle mukaan lastensa syntymätodistuksia. Todistus on vaadittu Etelä-Afrikkaan matkaavilta alaikäisiltä vuodesta 2015 lähtien.