”Pyhää savua” myydään yhä Omanissa: ”Tämä on parasta, vihreää Hojaria”

Oman on tutustumisen arvoinen arabimaa. Siellä on uljaita ostoskeskuksia ja ikivanhoja markkinapaikkoja. Niissä myydään yhä suitsuketta, jota legendan mukaan vietiin Jeesus-lapselle.

Omanissa myydään yhä suitsuketta, jota legendan mukaan vietiin Jeesus-lapselle. Yksi Masqatin maamerkeistäkin on suitsukeastia.

26.3.2017 10:31

Satukirjan maalta kuulostavassa Omanin sulttaanikunnassa kaikkialla leijuu vienon makeahko mystinen tuoksu. Muttrahin souq Omanin pääkaupungissa Masqatissa on yksi arabimaiden vanhimpia kauppapaikkoja. Ikivanha satama oli Intian ja Kiinan kauppareittien varrella.

Muttrahin souq on yksi arabimaiden vanhimpia kauppapaikkoja.

Sataman vieressä sijaitseva markkina-alue on nimetty pimeyden markkinapaikaksi, koska kauppakujien labyrintti on aina ollut katettu. Aiemmin pikkukaupat rakennettiin mudasta ja katto palmulehvistä. Nyt kauppoja tehdään betoniseinien ja tumman puukaton alla sähkölampun valossa.

Pääsisäänkäynnin luona vastaan tulvahtaa erikoinen, makeahko tuoksu ja vaaleat savukiehkurat. Ensimmäiset myyntikojut pullistelevat pieniin muovipusseihin pakattuja kellertäviä sormenpään kokoisia kappaleita.

Suitsukeastia on yksi Masqatin maamerkeistä.

Savu sakenee askel askeleelta. Se tulee lyhtymäisessä saviastiassa hehkuvan hiilen päällä sulavasta kellertävästä pihkanpalasta.

Kojulla käydään vilkasta kauppaa; keskustellaan eri laaduista ja tingitään hinnasta. Kyseessä on harvinaislaatuinen Omanin ja Jemenin rajalla kasvava tuote: Boswellia Sacra -puun pihka. Se on ollut Omanin sulttaanikunnalle tärkeä kauppatuote jo vuosituhansien ajan.

 Saamme kiittää kaikesta sulttaania. Ilman häntä eläisimme ehkä edelleen eristyksissä ja alkeellisesti.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Suomen kielen sana suitsuke ei tee tuotteelle oikeutta, sillä kyseessä on maailman laadukkain ”oikea” suitsuke. Tuotteen englanninkielinen nimi frankincense tulee ranskan kielen ilmauksesta oikea tai aito suitsuke.

Kyseessä on sama aine, jota Itämaan tietäjät Uuden testamentin Matteuksen evankeliumiinkin tallennetun legendan mukaan toivat lahjaksi vastasyntyneelle Jeesus-lapselle kullan ja mirhan ohella.

Kaksi tuhatta vuotta sitten suitsuke oli yhtä arvokasta kuin kulta. Halpaa se ei ole nytkään.

– Tämä on parasta, vihreää Hojaria. Katso, miten kauniin pyöreitä, käsin valikoituja paloja pussi on täynnä, myyjä esittelee.

Suitsuke sulaa hiilen päällä.

Palaset näyttävät enemmänkin valkoisilta kuin vihreiltä. Seuraavaksi paras laatu on valkoista Hojaria, joka taas näyttää enemmänkin keltaiselta.

Puolen kilon pussi parasta laatua maksaa 25 riaalia, noin 60 euroa. Paikalliset asiakkaat näyttävät ostavan pusseja samaan hintaan, josta ei juuri ole tinkimisen varaa. Heikompaa laatua ja pikkuhippuja saa huomattavasti halvemmalla.

– Osta parasta, sitä voi myös syödä ja veteen liotettuna päivittäin nautittuna se on erittäin terveellistä, neuvoo suitsukeostoksilla oleva valkopartainen mies.

Mies kutsuu minut parin metrin päässä sijaitsevaan kauppaansa.

– Vain katsomaan, ei ole pakko ostaa mitään!

Pieni koju on täynnä kauniisti kirjailtuja hopeaesineitä, erityisesti khanjar-nimellä tunnettuja miekkoja, jotka aikoinaan kuuluivat jokaisen omanilaisen miehen asuun. Nyt miekkoja käytetään lähinnä juhlatilaisuuksissa.

Perinnepukeutuminen on Omanissa voimissaan. Useimmat miehet pukeutuvat edelleen pitkään disdasha-kaapuun. Valtion viroissa perinneasu on pakollinen. Kaapu on useimmiten vitivalkoinen, mutta se voi olla melkein minkävärinen tahansa.

Kauppias Karim Abdallah ei tiedä ikäänsä.

Omanilainen mies ei kulje koskaan paljain päin. Päässä on joko pieni kirjailtu lakki tai sen päälle turbaaniksi kiedottu villahuivi.

Omanilaiset naiset pukeutuvat ulkona liikkuessaan useimmiten mustaan abaya-kaapuun, mutta sen alta vilkkuu usein kirkkaita värejä, sillä omanilaiset naiset rakastavat värikkäitä vaatteita.

Musta päällyskaapu piilottaa vaatteet vieraiden katseilta. Kauppias Karim Abdallah, näyttää ainakin seitsemänkymmenvuotiaalta, mutta hän ei tiedä ikäänsä. Se on vanhemmilla omanilaisilla tavallista, sillä Omanin sulttaanikunnassa siirryttiin moderniin aikaan vasta vuonna 1970, kun nykyinen hallitsija, sulttaani Qaboos, otti vallan isältään verettömässä vallankaappauksessa.

– Saamme kiittää kaikesta sulttaania. Ilman häntä eläisimme ehkä edelleen eristyksissä ja alkeellisesti, Abdallah kertoo.

Omanin sulttaani Qaboos bin Said.

Ennen vuotta 1970 omanilaisilla ei ollut syntymä- tai henkilöllisyystodistuksia ja pojistakin vain harvat kävivät koulua. Sulttaani Qaboos on vajaassa viidessä vuosikymmenessä nostanut maansa moderniksi valtioksi, joka tunnetaan puolueettomana rauhanrakentajana Persianlahden alueella.

Omanissa aito arabikulttuuri on läsnä kaikkialla. Perinteitä vaalitaan myös rakentamisessa; uudet talot rakennetaan vanhaa arabiperinnettä noudattaen eikä edes pääkaupungista löydy pilvenpiirtäjiä.

Masqatissa on kuitenkin paljon länsimaisia hotelleja, ravintoloita ja kahviloita, sekä uusia ja uljaita ostoskeskuksia.

Omanin rannikon kalliomuodostelmat salpaavat hengen.

Perinteitä kunnioitetaan myös alkoholin anniskelussa. Alkoholia saa vain hotellien yhteydessä olevista ravintoloista.

Oman on arabimaaksi siisti ja hyvin organisoitu. Hygieniataso on korkea. Maassa on erittäin turvallista eikä siellä ole tehty yhtään terrori-iskua. Taskuvarkaudetkin ovat harvinaisia.

Omanilaiset ovat rauhallisia ja luonteeltaan enemmänkin ujon vetäytyviä kuin tulisesti leimahtavia. Masqatissa on myös hyvät sukellusmahdollisuudet sekä edullisia rantoja, joissa on hyvätasoiset palvelut.

Vilkasta yöelämää etsivälle Masqat ei ole sopiva lomakohde. Oman on konservatiivinen arabimaa, jossa olkapäät ja polvet paljastava pukeutuminen sopii vain hotellien uima-allasalueille.

Omaniin ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta pääkaupunkiin pääsee Helsingistä useiden lentoyhtiöiden lennoilla. Edullisesti Omaniin voi lentää Dubaista SalamAirin lennolla.

Suomen passilla matkustava saa turistiviisumin maahan saapuessa lentokentältä. Passin on oltava voimassa vähintään puoli vuotta.

Kolme koettavaa

1. Kuninkaallinen ooppera. Vuonna 2011 valmistunut upea rakennus on nähtävyys jo ulkoapäin ja taloon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Oopperan naapurissa sijaitseva Opera Galleria on luksusostoskeskus, jonka kakkoskerroksessa on oopperan järjestämä vaihtuva taidenäyttely.

2. Kansallismuseo. Museo hyödyntää modernia teknologiaa ja piirtää kuvan Omanin esihistoriasta tähän päivään. Suitsukkeelle on omistettu oma osasto, jossa on mukana myös tuoksu.

3. Sulttaani Qaboosin suuri moskeija. Moskeija on avoinna yleisölle aamupäivisin. Intialaisesta hiekkakivestä rakennettu moskeija on vaikuttava nähtävyys sisältä ja ulkoa. Moskeijan sisä- ja ulkotiloihin mahtuu 20 000 rukoilijaa. Naisten tulee peittää moskeijavierailulla hiuksensa, polvensa ja olkapäänsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?