Lentomatka pikkulasten kanssa ilman stressiä – 12 helppoa vinkkiä - Matkat - Ilta-Sanomat

Lentomatka pikkulasten kanssa ilman stressiä – 12 helppoa vinkkiä

Monista lapsista lentäminen on kivaa. Lentomatkasta pikkuväen kanssa on turha kehitellä mielessä suurta ongelmaa tai haastetta, mutta muutamalla niksillä teet siitä entistä mukavamman ja sujuvamman.

Sujauta lapsen reppuun helppoa naposteltavaa ja yllätys tai pari.

12.3.2017 12:01

1. Älä jännitä

Lentäminen pienten kanssa on monesti paljon helpompaa kuin mitä kuvittelisi. Se on ehkä vähän epämukavaa, mutta ei mitään sellaista, mistä pitäisi hermoilla etukäteen tai h-hetkellä – jännittynyt fiilis vain tarttuu lapseen. Mitä sitten, jos lapsi vähän huutaa? Ei siihen kukaan kuole.

2. Valitse suora lento

Jos konetta on kuitenkin vaihdettava, jätä reilusti pelivaraa. Mannerten välisen ja koneen vaihtoa vaativan matkan voi jakaa pariin osaan nukkumalla välillä hotellissa. Koeta ajoittaa lento päiväunien aikaan ja pitkä lento yöhön.

3. Varaa paljon aikaa kaikkeen

Vältä kiirettä ja myös sen tunnetta joka tilanteessa. Mene erityisen hyvissä ajoin lentokentälle ja turvatarkastukseen. Mieti sen sijaan kahdesti, kannattaako ängetä lentokoneeseen ensimmäisten joukossa kuten pikkulapsiperheet yleensä. Oikein liikkuvaisen taaperon kanssa voi olla viisaampi mennä vasta ihan lopuksi.

4. Ennakoi

Pikkulapsetkin voivat matkustaa business-luokassa. Pitkillä yölennoilla siitä on iso ilo.

Varaa istumapaikat netin kautta etukäteen, jos voit. Pienten kanssa on kätevä olla koneen takaosassa, lähellä vessaa ja keittiötä. Tiedustele silti vielä kentällä, saisitko sylilapselle oman paikan, vaikka sellaista ei ole maksettu. Anna lapsen juoksennella lentokentällä mielin määrin, jotta koneessa on helpompi pysyä paikoillaan ja nukahtaa. Käytä lapsi vessassa ennakoiden – turbulenssi ja hirveä pissahätä on kurja yhdistelmä. Kerrospukeutuminen kannattaa, koska koneessa voi olla yhtä hyvin kylmä kuin kuuma.

5. Matkusta kevyesti

Ota vauva rintareppuun ja taapero matkarattaisiin. Sylivauvalle voi ottaa myös turvakaukalon; jos koneessa on tilaa, se voi olla istuimeen kiinnitettynä lennon ajan. Joillakin lentoyhtiöillä ja -reiteillä voi varata vauvalle seinään kiinnitettävän korin. Säännöt ja käytännöt vaihtelevat, joten muista selvittää ne etukäteen.

6. Pakkaa väljästi

Ota koneeseen reppu, joka mahtuu edessä olevan istuimen alle. Pakkaa mukaan vain se, mitä varmasti tarvitset, ei esimerkiksi kirjaa itsellesi. Mikään ei ole epäkäytännöllisempi kuin laukkuhyllylle nostettu ylitäysi kassi, josta ei löydä mitään. Laita reppuun myös pussukka, jossa on hätävarustus, kuten kosteuspyyhkeet, vaipanvaihtotarvikkeet ja vaihtovaatteet. Muista unilelu.

7. Tee hyvät eväät

Lentokoneruoka ei välttämättä maistu eikä riitä. Voileivät ja siistit naposteltavat ovat hyviä – murojen, voileipäkeksien, maissinaksujen ja rusinoiden syöminen käy myös puuhastelusta. Älä unohda jotain herkkua! Alle 2-vuotiaille voi ottaa huoleti kotoa mukaan nestemäisiä ruokia ja juomia alkuperäispakkauksissa.

8. Ota mukaan ajanvietettä

Ikkunasta näkyy vaikka mitä mielenkiintoista.

Tekemistä on hyvä olla monenlaista, mutta ei liioitellun paljon. Esimerkiksi puuhavihko, piirustustarvikkeet ja kirjat ovat hyviä, samoin lelut, jotka eivät pidä ääntä ja hajoa pieniksi palasiksi. Lataa tabletille lastenohjelmia, elokuvia ja pelejä. Sujauta mukaan joku yllätys tai pari, kuten uusi tarrakirja ja lelu.

9. Varaudu nousuun ja laskuun

Lapset eivät välttämättä huomaa ilmanpaineen vaihtelua lainkaan. Se voi kuitenkin tuntua kipuna korvissa, etenkin laskun aikana. Tekohaukottelu, imeskely ja nieleminen yleensä helpottavat; anna lapselle juotavaa, tutti tai vaikka tikkari. Flunssaista ja tukkoista lasta auttavat nenätipat ja puuduttavat korvatipat.

10. Tee oma olosi mahdollisimman mukavaksi

Lentokoneistakin löytyy monenlaista viihdykettä.

Ota evästä, herkkuja ja päänsärkylääkettä myös itsellesi. Pyydä rohkeasti apua lentoemänniltä, varsinkin jos lennät lasten kanssa yksin – he kyllä pitelevät vauvaa tai taaperoa sen aikaa, että pääset vessaan. Heillä on niksejä myös ongelmatilanteisiin, kuten kipuilevien korvien kanssa.

11. Muista, että lentäminen voi olla hauskaa

Ruoki pikkulasten luontaista intoa ja uteliaisuutta – lentokonehan on kiehtova paikka! Kerro, mitä kaikkea mielenkiintoista tapahtuu, näkyy ja kuuluu, varsinkin nousun ja laskun aikaan.

12. Unohda hyvät kasvatusperiaatteesi

Lento on juuri se hetki, jolloin saa luistaa tiukoista ruutuajoista ja karkkipäivistä.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?