Näin jännittäviä luolia löytyy Virosta – ”En suosittele ahtaanpaikankammoisille”

Julkaistu:

Viro
Viron luolat kätkevät sisäänsä mielenkiintoisia tarinoita menneisyydestä.
Virossa on sekä luonnon muovaavia luolia että ihmisen kädenjäljen tuotoksia.

Esimerkki jälkimmäisestä on Piusan luola, joka on tosiasiassa 1920-luvulla avattu lasihiekkalouhos. Ammattilaiset kaivoivat louhoksessa kvartsihiekkaa lasiteollisuuden käyttöön vuoteen 1966 asti.

Nykyään päättymättömän näköiseen hiekkakatedraaliin tutustuvat turistit. Piusaan kuuluu pieni miniluolasto ja hiekkapylvässali, jonka pylväät kohoavat parhaimmillaan kuuteen metriin. Käytäviä Piusassa on noin 30 kilometriä 40 hehtaarin alueella. Sortumisvaaran takia turistien kulkua luolassa on kuitenkin rajoitettu.Piusan luolat sijaitsevat Kaakkois-Virossa. Voit katsoa kuvan myös täältä!

Kulkemista luolassa rajataan paitsi sortumisvaaran, myös lepakkojen takia. Kyseessä on Pohjois-Euroopan suurin lepakoiden talvehtimispaikka.

– Luolassa talvehtii useita kymmeniä tuhansia lepakoita, vaikka niitä ei oman visiitin aikana keväällä enää näkynytkään. Varsinaisen sisäänkäyntialueen takaa polun varresta löytyy useita sisäänkäyntejä maan uumeniin, jotka vuodenajasta riippuen ovat joko auki tai suljettuja. Näitä en suosittelisi ahtaanpaikankammoisille, kuvailee luolassa vieraillut Markus Mäntykannas.Piusan luolat toimivat pakopaikkana. Voit katsoa kuvan myös täältä!

Myös luolan ulkopuolella riittää nähtävää, sillä vierailukeskuksessa on museo, seminaaritila, kahvila ja askartelupaja lapsille. Ympärille levittäytyy 1,4 kilometrin pituinen ulkoilualue.

Helmen luolat toimi pakopaikkana

Virossa on myös luonnonluolia, joista kuuluisimpia ovat Pärnun lähellä sijaitseva Torin põrgu sekä Valgamaalla sijaitsevat Helmen luolat.Helmen luolat sijaitsevat Etelä-Virossa. Voit katsoa kuvan myös täältä!

Helmen luolat on luonnon muovaava luolasto, mutta ihmiset ovat laajentaneet sitä aikojen kuluessa.

Helmen luolissa on kaksi luolasalia, joista korkeammassa voi seistä kumartumatta. Isompi luolasali on halkaisijaltaan 5,5, metriä. Luolaa on käytetty sotien aikoina turvapaikkana.

Lähteet:

Visit Estonia - Piusan luolat, Eesti maaturism, Piusan luolat, Trip Advisor, Visit Estonia, Helmen luolat, Eesti Maaturism, Helmen luolat