Matkatoimittajan tärpit: Näissä 5 kohteessa on käytävä kerran elämässä

Etelä-Amerikassa on valtavasti hienoa nähtävää. Tässä ovat maanosan huikeimmat matkakohteet.

Karibianmeren rannalla oleva Cartagena on värikäs kuin tropiikin hedelmistä tehdyt salaatit.

5.3.2017 14:51

1. Mahtavin luontonähtävyys: Iguassun putoukset, Argentiina ja Brasilia

Paholaisen kidan reunalla sadesumu kastelee litimäräksi. Pauhu vie sanat suusta ja ajatukset päästä. Jylinä tuntuu vatsanpohjassa asti. Jalkojen juuressa vesi syöksyy alas 80 metriä syvään rotkoon sellaisella volyymilla ja vimmalla, ettei sitä voi kuin ihailla ja ihmetellä. Tämä on Argentiinan ja Brasilian rajalla pauhaavien Iguassun putousten korkein kohta ja yksi kohokohdista.

Toinen kohokohta on rajan toisella puolella, Brasiliassa. Sieltä avautuu huikea yleisnäkymä putouksiin, jotka ovat Niagaraa korkeammat ja paljon leveämmät kuin Viktorian putoukset.

Veneet vievät niin lähelle Iguassun putouksia, että kyydissä takuulla kastuu.

Iguassu pauhaa liki kolmen kilometrin matkalla, monena erillisenä osiona. Ympärillä rehottavat kansallispuiston subtrooppiset sademetsät.

Iguassulle ei kannata vain piipahtaa toviksi pällistelemään. Se vaatii muutaman päivän aikaa ja vähän vaivaa. Brasilian puolella on kehitelty monenlaisia luonto- ja seikkailupuuhia, ja helikopteri vie putousten ylle. Argentiinan puolella risteilevät metsäpolut ja kävelysillat, joilta vesimassoja saa katsella eri suunnilta, etäisyyksiltä ja korkeuksilta, veneellä ihan vierestä.

2. Hienoimmat rauniot: Machu Picchu, Peru

Ihan kuin valokuvissa! Siltäkö näyttää Machu Picchu, kun sen näkee ensi kertaa livenä, näköalatasanteelta aamun valjettua? No ei todellakaan. Inkojen 1400-luvulla rakentamat, raunioituneet temppelit ja muut rakennelmat vaikuttavat toki ensivilkaisulla tutun oloisilta, mutta sitten todellisuus voittaa. Maisema 2400 metrin korkeudella, keskellä vihreitä Andeja on paljon mahtipontisempi ja värisyttävämpi kuin yhdessäkään kuvassa tai kuvitelmassa.

Inkojen piti olla hyvässä kunnossa; Machu Picchu on täynnä jyrkkiä portaikkoja ja rinteitä.

Kuvat eivät paljasta sitä, miten mestarillisia rakentajia inkat olivat – kivet on muotoiltu niin tarkasti, ettei väliin mahdu muruakaan. Yllätyksenä tulee sekin, miten herkästi kaupunki saa puuskuttamaan. Se on ylös ja alas johtavia jyrkkiä portaikkoja ja vuorenrinteitä, joiden teho monistuu ohuessa vuoristoilmassa. Kuvissa pilvet leijuvat juuri oikeilla kohdilla luodakseen mahdollisimman dramaattisen valaistuksen. Oikeasti ne ryöpsäyttävät välillä rankan kuuron niskaan.

3. Upein kaupunkipanoraama: Rio de Janeiro, Brasilia

Rion kauneus ja taika eivät piile yksityiskohdissa eivätkä edes rannoissa, vaan panoraamassa – ainuttakaan toista maailman metropolia ei ole rakennettu yhtä lumoavaan maisemaan.

Joka suunnalla kohoilevat sademetsän verhoamat jyrkkäseinäiset vuoret ja kukkulat. Meren suunnalla ne katoavat usein hienoiseen utuun, muualla ne erottavat kaupunginosat ja hietikot toisistaan.

Rio de Janeiron kurveja voi ihailla lukemattomista eri paikoista.

Atlanttia täplittävät pienet saaret ja joitakin rinteitä hökkelikaupunginosat. Tornitalot kutistuvat pikkuruisiksi, kun niitä katselee yläilmoista. Panoraamaa ihaillakseen ei ole pakko jonottaa ruuhkaiselle Sokeritoppavuorelle eikä Kristuspatsaalle – hienoja näköalapaikkoja on monia muitakin, kuten merestä nousevan Pedra da Gávean monoliittimainen huippu 844 metriä merenpinnan yläpuolella. Sinne kivutaan jyrkkää, mutta helppokulkuista patikkapolkua Tijucan kansallispuistossa.

4. Omaperäisimmät maisemat: Atacaman autiomaa, Chile

Voisi kuvitella, että maailman kuivimman autiomaan maisemat ovat vain karuja ja monotonisia, mutta todellisuus on aivan toista. Atacamassa on uskomattoman monenlaista kauneutta – ja paljon vettä.

Siellä on punaisia, keltaisia ja turkooseja vuoristojärviä sekä kallioseinämiä, jotka mineraalit ovat värjänneet sammalenvihreiksi ja ruosteenpunaisiksi. Siellä voi uida suolajärvessä tai vuoristopurossa, jossa virtaa lämmin lähdevesi. Ja siellä voi kävellä keskellä sihiseviä ja puhisevia geysirejä, neljän kilometrin korkeudella.

Atacaman autiomaassa on filmattu avaruuteen sijoittuvia elokuvia.

Atacaman kivikoilla kasvavat piikikkäät varvut, ja kengän alla narskuvat suola- ja laavatasangot. Dyynien rinteitä lasketellaan alas laudalla. Välillä ympärillä näkyy vain vihamielisen karuja, avaruudellisia miljöitä, joissa on filmattu Marsiin sijoittuvia tieteiselokuvia.

Kaiken tämän voi nähdä ja kokea muutaman päivän aikana.

Entä yöllä? Silloin ihaillaan mieletöntä, ääretöntä yötaivasta, jonka tuiketta eivät häiritse kosteus, pilvet eivätkä kaupunkien valosaasteet.

5. Kaunein kaupunki: Cartagena, Kolumbia

Karibianmeren rannalla oleva Cartagena on värikäs kuin tropiikin hedelmistä tehdyt salaatit, joita röyhelömekkoihin pukeutuneet naiset myyvät sen aukioilla. Talojen seinät hehkuvat kirkkaan keltaisina, vihreinä ja violetteina. Ikkunanpuitteet ja massiiviset puuovet ovat jotain toista väriä. Puuparvekkeilla kasvavat ihmeköynnökset tiputtavat pinkkejä ja purppuraisia kukkia ohikulkijoiden ylle.

Viehättävä Cartagenan kaupunki on maalattu karamellivärein.

Espanjalaisten 1500-luvulla perustaman Cartagenan siirtomaa-aikainen, pittoreski vanhakaupunki on säilytetty taidokkaasti vanhoine kirkkoineen ja mukulakivikatuineen. Monet palatsit ja muut komeat rakennukset on remontoitu trendikkäiksi putiikkihotelleiksi. Alue on Unescon maailmanperintölistalla ja Kolumbian suosituin matkakohde, joten päiväsaikaan on paljon kulkijoita; paikallisia, matkailijoita ja katukaupustelijoita, jotka myyvät lierihattuja, koruja ja tauluja. Ja silti on leppoisaa. Kohtisuoraan porottavan auringon alla istuskellaan mielellään katukahviloissa ja ravintoloissa, tai penkeillä puiden alla. Illan tullen noustaan muurin päälle haaveilemaan.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Lisää nähtävää

Jos ihan totta puhutaan, tämä viiden kohdan listaus on äärimmäisen puutteellinen, ja sillä pääsee vasta alkuun. Listaa kuuluisi jatkaa näin:

  • Upeimmat rannat: Fernando de Noronhan saaristo, Brasilia

  • Parhaat eläinbongaukset: Galápagos-saaret, Ecuador

  • Mystisin kolkka: Moai-patsaiden ja sammuneiden tulivuorten koti eli Pääsiäissaari, Chile

  • Mahtavimmat viidakot: Amazon, Brasilia ja naapurimaat

  • Säväyttävimmät vuoret ja jäätiköt: Patagonia ja Tulimaa, Argentiina ja Chile

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?